Author Topic: Dreptul in Canada  (Read 17978 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline deea

 • Full Member
 • ***
 • Location: afara la joaca
 • Posts: 1.770
Dreptul in Canada
« on: Thursday 29 May 2003, 01:10:42 »
Din mesajele private pe care le-am primit am realizat ca exista cativa absolventi de Drepti interesati de perspectivele de a munci in Canada, asa ca scriu 2-3 cuvinte:

La Facultatea de Drept admiterea se face prin concurs de dosare, are o loc o selectie foarte dura intre absolventi de colegiu (dosar academic exceptional), detinatorii unui Baccalaureat (ciclul 1 de studii universitare) in Literatura, Stiinte Politice, Psihologie, cam orice, numai note [f.f.] mari sa aiba si... absolventii unei facultati de Drept straine (Ro).
N.B. Grija la notele de pe foaia matricola. Pentru cei care nu stiu, in Canada Dreptul si Medicina sunt optiuni deschise in special persoanelor care s-au mentinut mereu intre primii 5 din clasa, de la gradinita incepind. :D

Mc Gill University (engleza), Universite de Montreal (fr.), Universite du Quebec a Montreal (fr.) ofera programe de ciclul 1 (bacalaureat), 2 (master) si 3 (doctorat) foarte atractive, certificate, etc.
Mc Gill cere TOEFL prealabil, Universite de Montreal isi rezerva dreptul de a testa candidatii a caror limba materna nu e franceza. Ritmul de lucru al unui student este de min. 50 de pagini de citit - o carte/zi, lucrari de redactat saptamanal.
Pentru avocatii romani http://www.barreau.qc.ca/, cu conditii, etc. Nu intru mai mult in detalii, fiindca sunt convinsa, dragi colegi, ca stiti ce e aceea o "sapatura" buna.
Pana una-alta se poate lucra ca tehnician sau secretar juridic (paralegal), DACA CUNOSTI FOARTE BINE FRANCEZA, ENGLEZA SI TEHNICILE DE SECRETARIAT.
Meseriile astea presupun 1-2 ani de studii colegiale si te "asigura" pe viata cu o meserie din ce in ce mai bine platita.
Pentru ca tocmai am avut fericita ocazie sa lucrez intr-o firma de avocati (secretara), spun ca: volumul de acte de redactat (cu dictafonul) este enorm, centrala telefonica suna continuu, avocatii taxeaza clientul pe unitati de 6, 12, 26, 48 min. etc., iti trebuie luni/ani sa inveti modele de scrisori, memo, plangeri, expertize, cereri, arhive, ETC. Dar e frumos...

Sfatul nr. 1, ca intotdeauna, invatati Franceza si Engleza.


Offline andy

 • new users
 • Posts: 61
Dreptul in Canada
« Reply #1 on: Thursday 29 May 2003, 02:08:53 »
cum esti platita ca tehnician ? cate ore lucrezi pe zi?
cat de greu iti gasesti un astfel de job?

Offline alley cat

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 541
Dreptul in Canada
« Reply #2 on: Thursday 29 May 2003, 03:09:53 »
seamana cu dreptul din romania, nu-i asa?........


Offline ade777

 • Hero Member
 • *****
 • Location: In fine...nu conteaza
 • Posts: 6.936
  • [move][b][glow=#C8BBBE,2,300][color=blue]Hai [/color][color=yellow]Rom[/color][color=red]ania![/color][/glow][/b][/move]
Dreptul in Canada
« Reply #3 on: Thursday 29 May 2003, 03:32:21 »
Quote from: andy
cum esti platita ca tehnician ? cate ore lucrezi pe zi?
cat de greu iti gasesti un astfel de job?


 Deea este una din putinii romani din CA care posteaza pe public informatii de o valoare cu adevarat exceptionala si o felicit pentru asta  :eek:  Banuiesc insa ca informatiile pe care i le-ai cerut aici nu ti le va spune vreodata pe public, in cel mai fericit caz iti va raspunde mai detaliat pe privat... Asta este cultura canadiana si nu e neaparat rau in asta, cu toate ca noi toti suntem intr-o foame generala dar in special de informatii concrete referitoare la salarii, impozite etc....Nici eu nu fac exceptie, recunosc... :???:
Speranta nu moare NICIODATA. Sau, daca va trebui vreodata sa moara,atunci cu siguranta va muri dupa moartea mea...SUNT CONDAMNAT SA INVING

Offline Emigrare QC

 • Sr. Member
 • ****
 • Location: Montréal
 • Posts: 3.233
pt deea si numai....
« Reply #4 on: Thursday 29 May 2003, 09:20:36 »
sal

Deea, da` saracii de noi care in Romania nu am avut nici o legatura cu Dreptul...ce sanse aveam sa intram in Marea Famile Canadiana a Stiintelor Juridice Nord-Americane?

 :???:


Offline deea

 • Full Member
 • ***
 • Location: afara la joaca
 • Posts: 1.770
Dreptul in Canada
« Reply #5 on: Thursday 29 May 2003, 09:41:59 »
Pai, singurul care conteaza e dosarul academic, NOTELE DIN FACULTATE. Cei de aici obtin de obicei  intai un "Baccalaureat" intr-un domeniu conex (cu note mari), dupa care incearca la Drept... :D

P.S. Si daca te tin puterile, cunostintele de franceza (mai ales), capul, etc. E un proiect foarte ambitios, trebuie gandit serios.

caillou

 • Guest
Dreptul in Canada
« Reply #6 on: Friday 30 May 2003, 01:02:19 »
scuze ca ma bag.
-pustoaica unor prieteni (20 de ani maxim) a terminat colegiul cu note nu prea stralucite, a aplicat pe la tot felul de facultati din quebec si ontario, i-a tzitziit fundul de n-a mai putut ca au tot respins-o, si pina la urma a fost acceptata, ghiciti unde, la facultatea de drept de la universite de montreal.
-o alta cunostinta, femeie la aproape 40 de ani cu dreptul facut in ro, a fost acceptata fara nici un fel de probleme la facultatea de drept de la aceeasi univ de montreal ca student liber (adica are dreptul sa-si ia cite cursuri vrea, dar nu e in nici un program, de fapt, nu primeste pret su bursa). ea a ales asa, si-a luat cursuri mai putine, sa se obisnuiasca, in plus, in cadrul programului trebuie sa obtii o anumita nota ca sa te mentii. dupa un an de zile s-a transferat in program, cursurile luate i-au fost echivalate, a terminat facultatea si si-a dat examenele de barou si acum, de un an, este mindra membra de barou si somera.
-fiecare cu norocul si sansele sale. voiam numai sa spun ca nu trebuie sa fii premiant din gradinita ca sa intri la drept. sau poate trebuie, si cazurile amicelor mele sint exceptii fericite.

I Translate it

Offline deea

 • Full Member
 • ***
 • Location: afara la joaca
 • Posts: 1.770
Dreptul in Canada
« Reply #7 on: Friday 30 May 2003, 20:31:16 »
Statistica admiterii la Drept, Universite de Montreal, toamna 2002:

Candidati proveniti din Colegiu:
Nr. de cereri - 931
Nr. de locuri - 224

Alte candidaturi (include abs. de Drept din alte tari)
Nr. de cereri - 714
Nr. de locuri - 111

Nu cred ca te accepta nimeni pe ochi frumosi, Caillou.


caillou

 • Guest
Dreptul in Canada
« Reply #8 on: Friday 30 May 2003, 21:14:44 »
nici n-am pretins asa ceva. am prezentat niste cazuri pe care le cunosc personal.

Offline MontrealGuy

 • Sr. Member
 • ****
 • Location: Laval
 • Posts: 3.408
Studii la drept
« Reply #9 on: Saturday 31 May 2003, 00:32:55 »
Nu are rost sa va certati, doamnelor....Probabil ca adevarul este undeva la mijloc.
Adica, cu siguranta e al naibii de greu sa ajungi avocat de exemplu si cu siguranta ca pregatirea unor viitori avocati de succes incepe de la gradinita aceea din Westmount unde merg numai odraslele politicienilor.
Insa trebuite facuta o diferentiere: una e sa ajungi in Facultatea de drept (eventual la cea mai buna din cele enumerate mai sus), alta este sa te mentii in ea, sa o termini si sa treci examenul de intrare in barou si cu totul altceva este sa devii si un avocat de succes la care sa se inghesuie  clientii , samd. Cred ca de aici porneste divergenta parerilor.
Incerc sa judec obiectiv lucrurile: Deea este deja in interiorul "sistemului" si isi da seama cat de deasa este "sita" care iti permite sa avansezi. Lucru pe care mi-l spun toti quebecosii din jurul meu: pt drept iti trebuie bani, minte, relatii si nu in ultimul rand noroc.
Caillou, pomeneste o latura concreta caci stie cazuri care
1. au intrat usor la Drept ( eventual dupa ce a incercat altceva) , ramane insa de vazut daca il va si termina si mai ales daca va fi capabila sa isi construiasca o cariera.
2. a terminat dreptul , a intrat in Barou si este somera. Aici chiar as fi tentat sa cer detalii caci banuiesc ca poate profesa si fara sa fie intr-o firma de avocati (specialistii sa ma corecteze) si sunt direct interesat de un numar de telefon, poate ca fiind la inceput tarifele nu sunt asa de mari si pe langa eventualele litigii unde as avea nevoie sa ma reprezinte as putea sa ii mai trimit colegi de ai mei care cauta sfatul unui avocat.

Acord foarte mult credit spuselor tale Caillou, altfel te-as fi suspectat doar de o incercare de negare a valorilor: avocatii sunt nimic caci intra oricine (de exemplu care nu intra in alta parte)  si oricum esti somer cand termini, IT-istii si inginerii au avut doar noroc ca au ales meseria (si nu conteaza munca uriasa ce i-a adus unde sunt) etc.

Dar, repet, pt ca te consider o persoana pe ale carei vorbe te poti baza, sunt sigur ca nu asta ai vrut sa spui ci pur si simplu sa informezi corect prin prisma exemplelor ce le cunosteai si pe care le-ai dat.

Quote from: caillou
scuze ca ma bag.
-pustoaica unor prieteni (20 de ani maxim) a terminat colegiul cu note nu prea stralucite, a aplicat pe la tot felul de facultati din quebec si ontario, i-a tzitziit fundul de n-a mai putut ca au tot respins-o, si pina la urma a fost acceptata, ghiciti unde, la facultatea de drept de la universite de montreal.
-o alta cunostinta, femeie la aproape 40 de ani cu dreptul facut in ro, a fost acceptata fara nici un fel de probleme la facultatea de drept de la aceeasi univ de montreal [...] a terminat facultatea si si-a dat examenele de barou si acum, de un an, este mindra membra de barou si somera.

caillou

 • Guest
Dreptul in Canada
« Reply #10 on: Saturday 31 May 2003, 01:57:42 »
e chiar asa de greu de priceput ce-am vrut sa spun? mai ales ca am repetat de doua ori? nu ma cert cu nimeni, pur si simplu am prezentat doua cazuri pe care le cunosc personal. vedeti vreo parerea de-a mea subiectiva pe undeva?

Offline karinna

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 2.728
Dreptul in Canada
« Reply #11 on: Friday 06 June 2003, 08:06:37 »
In completarea celor spuse de Deea:

In Canada se studiaza ambele sisteme de drept:cel francez(continental) si common law.De la institutii de drept material(precedentul judiciar) ori formal(curtea cu juri) si pana la ramuri de drept(dreptul corporantist,dreptul feminist,e-comerce,cybercrimes etc)dreptul canadian se aseaza pe alte nivele decat cel romanesc,despre care cu parere de rau trebuie sa spun ca e cu mult in urma.Fireste principiile fundamentale,argumentele de interpretare a unui text de lege,institutiile de baza sunt aplicabile in orice sistem de drept,iar cine le stapaneste va depune un efort considerabil mai mic in a lua de la capat facultatea,pt ca gandirea juridica exista,este formata!

Pentru cei care vor sa urmeze cariera juridica in Canada nu exista decat 2 optiuni:Baroul sau Ordinul Notarilor.In magistratura accezi numai dupa ani de experienta ca avocat si la recomandarea Baroului,ceea ce presupune ca ti-ai format un nume ca avocat.

Pentru a fi admis in barou:
1) trebuie sa detii o diploma in drept recunoscuta de guvern,
2) trebuie sa treci examenele orale si scrise organizate in acest scop de catre Barou.Acest lucru echivaleaza cu a fi admis la Scoala Baroului.Spuneam mai demult ca aceasta scoala dureaza un an,iar stagiul 2 ani.Rectific:Scoala include stagiul a carui durata este de 6 luni.Nu se vorbeste despre durata Scolii,dar trag concluzia ca ea poate dura intre 6 luni si 3 ani.Termenul de 3 ani este cel in care de la amiterea in Barou(luarea examenelor)trebuie sa-ti indeplinesti stagiul profesional,ceea ce presupune sa-ti gasesti un maestru care sa se ocupe de formarea ta.Prevederea acestui termen mi se pare binevenita in conditiile in care esti proaspat licentiat,al luat si examenele de intrare in Barou,dar inca nu ai gasit un maestru.Daca admiterea in barou ar fi fost conditionata si de gasirea unui maestru cum se intampla la noi,accesul ar fi cu mult ingreunat.OFERTE DE STAGIU am gasit eu acum o luna si ceva pe situl Baroului Quebec.Indemnizatia in jur de :400-500CAD/saptamana.Pana la momentul cand am citit eu despre aceste oferte nici un dosar nu era atasat!Probabil...bani putini.


In ce priveste selectia dura la admiterea in facultatile de drept,eu as spune ca e o selectie riguroasa,menita sa permita doar accesul celor care manifesta chemare pentru aceasta profesie.Practic "piata" juristilor e tinuta sub control tocmai pentru a se evita "inflatii galopante" cum este cea din justitia romaneasca,unde oricine s-a crezut capabil de a fi jurist.Am avut colegi care erau total pe dinafara dreptului si cu toate astea au ajuns sa lucreze in mari firme de avocatura,Parlament(Consiliu legislativ),Guvern,iar procentul celor cu adevarat pregatiti si care si-au gasit un loc in justitie este foarte mic,din pacateExplicatia:pile,cunostinte si relatii-lipsa!.Situatii absurde!

Fireste peste tot in lumea asta a existat tagma strecuratorilor care penetreaza si cele mai bine puse la punct sisteme,dar cum au intrat la fel de repede se vor prabusi pentru ca precaritatea competentei lor se va vedea in scurt timp.


Pentru cei care nu si-au luat licenta in drept in Romania le sugerez calduros s-o ia cat mai au timp.


Celor care vor sa urmeze cariera juridica in Canada le urez vointa de fier,optimism,un gram de noroc si mult succes.


Offline degetel77

 • Jr. Member
 • **
 • Location: NDG
 • Posts: 709
Re:
« Reply #12 on: Friday 06 June 2003, 11:14:30 »
Hei, bine-ai revenit, Karinna!
Life. Sexually transmitted, 100% fatal.

Offline karinna

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 2.728
Dreptul in Canada
« Reply #13 on: Thursday 24 July 2003, 15:16:19 »
Hai ca l-am pus la inceput ca sa-l vada cine e interesat.

Offline calinus

 • new users
 • Posts: 186
Dreptul in Canada
« Reply #14 on: Thursday 24 July 2003, 17:24:52 »
Karinna de data asta nu pot decat sa fiu de acord cu tine!!!  :eek:  Facem o sectie de romani?Ca se pare ca sunt doritori... :D  Glumeam...dar cine stie, poate ne trezim cumva colegi pe acolo!  :sd:  Doar ca tu ai viza (felicitari si mult noroc in continuare)...in timp ce eu sunt mai "lenes". :D

Offline karinna

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 2.728
Dreptul in Canada
« Reply #15 on: Friday 25 July 2003, 05:40:23 »
cine stie,Calinus,cine stie? :cool:
Totul e sa invatam sa ne cultivam spiritul de echipa.

Massther Clinic - Massage therapy

Offline ionela

 • new users
 • Location: Canada
 • Posts: 354
Dreptul in Canada
« Reply #16 on: Tuesday 29 July 2003, 14:19:09 »
Quote from: deea
Pai, singurul care conteaza e dosarul academic, NOTELE DIN FACULTATE. Cei de aici obtin de obicei  intai un "Baccalaureat" intr-un domeniu conex (cu note mari), dupa care incearca la Drept... :D

P.S. Si daca te tin puterile, cunostintele de franceza (mai ales), capul, etc. E un proiect foarte ambitios, trebuie gandit serios.


     Din punct de vedere al notelor,fara sa ma laud, stau bine si am fost sefa de promotie. Dar,oare ,doar asta ar fi suficient pt.acceptare?
    Facultatea de drept este de 4 ani ? Ceea ce ar insemna ca si eu,daca sint acceptata,trebuie sa o iau de la inceput,atit de mari sint diferentele ,nimic nu poate fi echivalat?

Offline calinus

 • new users
 • Posts: 186
Dreptul in Canada
« Reply #17 on: Tuesday 29 July 2003, 15:18:28 »
Fiecare facultate are o procedura proprie de admitere si de evaluare a candidatilor.E normal ca notele sa fie un aspect important, insa nu e singurul lucru care conteaza.O facultate de renume nu duce lipsa de candidati "puternici".Cel mai bine ar fi sa faci putina munca de documentare pe site-urile facultatilor de drept....
Si acolo, facultatea dureaza tot 4 ani.De obicei 3 ani se studiaza B.C.L (adica sistemul de drept din Quebec care are ca si sistem de referinta tot sistemul francez) si un an LL.B (common law) .Dar la McGill (cea mai buna facultate de drept) ,de exemplu, se studiaza, in paralel inca din primul an, ambele sisteme.Pentru informatii generale si informatii cu privire la admitere vezi www.law.mcgill.ca