Bienvenue au Québec! Welcome to Canada! > Şcoala în Québec

SISTEMUL DE INVATAMANT DIN QUEBEC!

(1/5) > >>

Emigrare QC:
SISTEMUL DE INVATAMANT DIN QUEBEC


Generalitati:

Sistemul educational din Quebec cuprinde un program de educatie publica care se intinde de la gradinita pâna la universitate. Educatia este gratuita pentru toti rezidentii din Quebec, de la gradinita la colegiu (cégep) inclusiv. Sistemul scolar public din Quebec este anglofon sau francofon, in functie de limba de instruire folosita in scoala.
MINISTERUL EDUCATIEI din QUEBEC  recunoaste  o retea de scoli private care predau conform programele scolare oficiale.
Pentru a frecventa aceste scoli, elevii trebuie sa plateasca taxe si sa indeplineasca cerinte individuale de admitere.
Frecventarea scolii este obligatorie pentru toti copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 16 ani.
Anul scolar incepe la sfarsitul lui august sau la inceputul lui septembrie si se termina de obicei inainte de 24 iunie. El dureaza cel putin 180 de zile.

Educatia prescolara:

Educatia prescolara (gradinita) pregateste copii pentru scoala primara (elementara). Structura ei le favorizeaza dezvoltarea, ii ajuta treptat sa devina familiari cu un mediu de invatare stimulant si ii deprinde cu aptitudinile de care vor avea nevoie pentru a avea succes scolar.
Mai multe tipuri de servicii de gardă sunt oferite copiilor. Până la vârsta de 4 ani, există CPE (centre de la petite enfance) sau grădiniţe (garderie). În mare, între 4 şi 5 ani, copiii pot merge la pré-maternelle şi maternelle, apoi, la şase ani, încep şcoala primară.
Dacă pentru înscrierea la şcoli  nu este nici o problemă, pentru găsirea unui LOC SUBVENTIONAT (pentru care se plătesc numai 7 CAD/zi) în garderie puteţi avea puţin de aşteptat. Este indicat sa se inceapa CAUTAREA unui serviciu de garderie aflat în apropierea locuinţei sau a locului de muncă. Chiar daca obtineti mai multe rezultate e bine sa telefonaţi fiecăruia pentru a vă informa despre locurile libere. Dacă nu obţineţi un loc imediat, garderia vă poate telefona în momentul în care apare o posibilitate.
Grădiniţele oferă un serviciu de bază, la care fiecare adaugă ACTIVITATI PARTICULARE. Informaţi-vă în detaliu şi alegeţi pe cea care corespunde dorinţelor dumneavoastră. O educatoare se ocupă de cel mult 6 copii (0-18 luni), 8 copii (18 luni-4 ani) şi 10 copiii (4-5 ani) pentru a-i putea supraveghea cu atenţie.
Ajuns la şcoală, copilul poate avea nevoie de un SERVICIU DE GARDA REDUS (5 CAD/zi), în timpul pauzei de prânz şi după ore, până la terminarea serviciului părinţilor.

Desi gradinita nu este obligatorie, sunt inscrisi 98% din copiii admisibili.
Educatia prescolara este oferita in toata provincia Quebec, in sistemul de invatamant public si in anumite scoli private astfel:

- cu jumatate de norma pentru copii de 4 ani, in unele scoli ;
- cu norma intreaga pentru copiii de 5 ani, in timpul anului scolar ;

Educatia primara:

Indiferent daca au frecventat sau nu gradinita, toti copii avand varsta de 6 ani trebuie inscrisi in scoala primara (elementara). Copii de 5 ani vor fi inscrisi daca implinesc 6 ani inainte de data de 1 octombrie a primului lor an scolar.
Elevii cu probleme de adaptare pot avea acces la servicii care iau in considerare dificultatile lor de invatare.


Sistemul de invatamant din Quebec ii incurajeaza pe parinti sa participe activ la educatia copiilor lor, implicandu-se in:
- comitetul director al scolii
- comitetul de participare a parintilor
- comitetul parintilor din conducerea scolii;
- comitetul consultativ pentru copiii cu handicap, copii cu dificultati de adaptare sau cu dizabilitati de invatare;
- comitetul consultativ pentru transportul scolar.Invatamantul secundar:

Dupa 6 ani de educatie primara copii trebuie sa isi continue educatia la un nivel secundar sau liceal in cadrul:

- unui program general, care dureaza 5 ani, avand ca rezultat o diploma de incheiere a studiilor secundare (DEC), si care duce la o educatie mai inalta;

- unuia sau mai multor programe vocationale, care duc la profesarea unei meserii calificate sau semi-calificate, si care au ca rezultat fie o diploma de studii vocationale (DEP), fie un certificat de pregatire vocationala (AEP).

Accesul la aceste programe necesita absolvirea a 3-5 ani de studii generale de liceu.
Studiile vocationale dureaza de la unul la doi ani, in functie de program.

Studiile colegiale:

Liceul cu program general sau studiile secundare duc la invatamantul colegial care e primul nivel de educatie superioara. Colegii de Invatamant General si Profesional (Colleges d'enseignement general et professionnel - CEGEP) si unele colegii private ofera posibilitatea de a alege intre:

- studii preuniversitare, care dureaza doi ani si servesc ca pregatire pentru universitare ;
- studii tehnice, care dureaza trei ani si duc la angajare ca tehnicieni sau tehnologi (tehnician de inalta calificare). In unele situatii, studiile tehnice pot duce si la universitate.

Indiferent care le este optiunea, studentii trebuie sa urmeze cateva cursuri de educatie generala care sunt comune ambelor programe. Diploma de Studii Colegiale (DCS) recunoaste studiile absolvite in programele preuniversitare si in programele de studii tehnice.
CEGEP-urile ofera o varietate larga de programe preuniversitare: stiintele naturii, stiinte sociale, dans, muzica, arte frumoase, stiinte umaniste, stiintele naturii, istorie si civilizatie. Unele CEGEP-uri ofera si un bacalaureat international.
Numeroasele programe vocationale sunt impartite in cinci domenii: tehnologie biologica, tehnologia fizicii, tehnologie sociala, administrarea afacerilor si arte. De fapt, ele acopera toate sectoarele economiei.
Institutii de invatamant specializate, cum sunt institutele si conservatoarele, ofera de asemenea diverse programe de pregatire: circ, muzica, tehnologia agro-alimentelor, turism si industrie hoteliera, design vestimentar (moda), horticultura etc.

Studiile universitare:

Studiile universitare constituie al doilea nivel de studii superioare. Durata studiilor poate varia in functie de disciplina sau nivel.
Studiile universitare pot  duce la o diploma de baccalaureat (de la trei la cinci ani), un certificat sau o diploma (unul sau doi ani de studii). Apoi aveste studiipot conduce la etapa urmatoare: obtinerea diplomei de master (in general doi ani de studii) sau la un certificat sau o diploma (in general un an de studii).
Studiile de doctorat conduc la o diploma de doctor dupa trei ani de studii.

Ca organisme cu autonomie ridicata, universitatile isi pot alege propriile cursuri de studii, propriile programe de predare si cercetare, propriile cerinte de admitere si inscriere, si pot acorda propriile diplome si titluri.

Pe timpul studiilor, dacă sunteţi la timp plin, aveţi dreptul la un AJUTOR FINANCIAR destinat să vă asigure necesităţile de întreţinere, taxe şcolare şi manuale.
Acest ajutor este sub forma unui IMPRUMUT, la care se adaugă, de la caz la caz, o anumită sumă sub formă de bursă (nerambursabilă). LOGICIELUL DE SIMULATIE pentru calculul ajutorului financiar vă poate da o bună idee despre sumele de care aţi putea beneficia. Împrumutul veţi începe să-l plătiţi, lunar, la şase luni după terminarea studiilor la timp plin. În acelaşi timp, puteţi beneficia de un împrumut pentru CUMPARAREA UNUI CALCULATOR. Suma respectivă se va adăuga la împrumutul deja menţionat.

Numai institutiile de invatamant din Quebec au autoritatea de a acorda candidatilor, dupa examinarea dosarelor lor scolare, echivalari pentru a-i admite in programul lor de studiu.

Diferitele universitati, institute de cercetare si centre de studii superioare din Quebec se afla in Montreal, Québec City si Sherbrooke. Totusi, o educatie universitara este disponibila in majoritatea regiunilor, prin campusurile Universitatii din Quebec (Université du Québec) din Rouyn-Noranda, Saguenay, Gatineau, Montréal, Rimouski si Trois-Rivieres.

In cele ce urmeaza, va voi povesti cum puteti fi acceptati la Universitate in Canada, inca de cand sunteti in Romania. Pasajele urmatoare sunt STRICT CU TITLU ORIENTATIV. Nu sunt litera de lege, dar va vor ajuta sa intelegeti procesul:

1. Informatia

Incepeti sa cautati pe internet absolut tot ceea ce va intereseaza in domeniul dvs. Intrati pe adresa facultatilor, pe rand si vedeti ce va ofera in materie de cursuri. Cititi tot ceea ce facultatea respectiva a trecut pe pagina de web. Vedeti care sunt conditii de admitere, ce cursuri ofera, etc. In general, paginile de web sunt actualizate lunar, diferenta fata de cele din Romania fiind enorma.

2. Contactul

Dupa aia, cautati pe pagina de internet, pana dati de adresa unui student roman din acea Universitate. N-ar trebui sa fie greu, pt ca in aproape toate facultatile sunt romani si adresele lor de internet sunt publice. Daca nu reusiti, dati cu « search a person » si bagati la intamplare : Ionescu, Popescu, Mihaiescu, etc….Veti fi uimiti de cat de repede veti gasi studenti romani. Incercati sa aflati de la respectivul student, cum e in facultatea respectiva si eventual ce profesor are un buget de cercetare alocat. Si datele astea sunt publice…

ATENTIE ! NU STRESATI studentul respectiv cu zeci de mail-uri. De obicei, romanii aflati la studii ofera informatii, insa NU ABUZATI ! Timpul lor e pretios !

Cand ati gasit ceea ce va intereseaza, incercati sa luati legatura cu respectivul profesor si incepeti o corespondenta cu el, de genul :

« Dear Mr. Russell,

My name is NUMELE DVS. I graduated the Technical University in ORASUL Romania, in 199…, with a B. Sc. in DOMENIUL and I have ……….. years of experience. In November 200…..,  I intend to settle in …….., and my intentions are to continuing my studies at NUMELE INSTITUTIEI CANADIENE in ANUL IN CARE DORITI SA INCEPETI

Through the Internet, I found out about the research program coordinated by you at ……………University. Also, I read on the web pages of Department of ………………………. some details of your research. I must say that I'm very interested in taking this course myself, starting with 200……….

Therefore, I would be very grateful if you could let me know exactly what I need to do in order to attend your course. At your request, I can provide all the needed references, attesting my scientific and professional path.

I am looking forward to your positive answer.

Yours sincerely,

X ”

De obicei, profesorul va raspunde :

“ Thank you for your expression of interest in our program.  I have forwarded your e-mail to our graduate secretary ref. the details of applying to the program.

Alan Russell “

Luati legatura cu persoana indicate, care va va spune sa trimiteti o aplicatie la facultatea respective.

3.  Aplicatia

Aplicatia de obicei contine ( DAR NU ESTE OBLIGATORIU ! VERIFICATI PE PAGINA DE WEB A FACULTATII RESPECTIVE) :

- formularul de cerere de admitere la master sau doctorat, care se poate descarca de pe pagina univ. Canadiene.
- un CEC in valoare de 30-120 CAD ( in functie de fiecare facultate) care reprezinta taxa de studiere a dosarului.
- 2 TRANSCRIPTE OFICIALE trimise direct de catre facultatea din Ro pe care ati absolvit-o catre facultatea din Canada . Toate hartiile provenind de la Universitatea din Ro trebuie sa ajunga in plicuri sigilate, stampilate de care Univ din Ro in locul unde se inchide plicul ( ca o dovada de sigiliu ).

Pentru aplicantii care au absolvit in alta limba decat engleza sau franceza, TRANSCRIPTELE OFICIALE sunt urmatoarele:
 - copii Xerox dupa actele de studii universitare ( diploma licenta, foaia matricola )
- traducerea in limba engleza sau franceza, autentificata la un notar in Romania. ( NU TRIMITETI ACTE ORIGINALE CA NU LE MAI PRIMITI INAPOI).
- 3 scrisori de referinta de la fostii dvs. profesori, care trebuie trimise pe formulare care se descarca de pe pagina universitatii din Canada. Scrisorile trebuie trimise, DIRECT de catre profii din Romania, la secretariatul Univ. din Canada.
- alte documente care pot fi cerute de care facultatea din Canda.
- copii dupa formularul IMM1000 sau cum s-o chema acum, care va este eliberat de ambasada odata cu viza ( aceasta copie trebuie sa fie ultima chestie depusa la dosarul dvs. De obicei o duceti personal la facultatea din Canada, fiind ultima conditie ca sa incepeti cursurile).
- pt cei care aplica la doctorat, includeti copii dupa articole publicate de dvs.

4. Cum rezolvati problemele ?

Cum rezolvati ca Universitatea din Ro sa trimita direct copii xerox dupa actele de studiu si traducerile ?

Le faceti dvs. si apoi mergeti cu ele la secretariatul universitatii din Ro. Dati o ciocolata ( ca altfel nu merge ! ) si secretara va lua acele documente, le va pune intr-un plic, il va sigila si vi-l va da inapoi. Apoi mergeti si il depuneti dvs. personal la posta. La fel faceti cu recomandarile profilor. Ei vi le vor da in mana ( in afara de cazul ca sunt niste somitati, si in cazul asta vor trimite ei direct in Ca ) le bagati in plic, fiecare recomandare in plicul ei, mergeti la secretariat, ciocolata, si le duceti la posta.

Restul actelor, copii dupa pasaport, dupa rezidenta, etc, + CEC-ul cu banii, il puneti intr-un plic si il trimiteti in Ca.

Cum rezolvati cu banii ?

Mergeti la BCR si cereti sa cumparati un CEC in CAD, pe numele facultatii din Canada, in suma de ....cat trebuie sa platiti. Sa spunem 50 CAD. Banca va va cere sa depuneti intr-un cont la ea, suma de 25000 lei X 50 CAD + comisioane…Sa spunem ca veti depune suma de 1.300.000 lei. In schimbul acestor bani, banca va va da un CEC in suma de 50 CAD, platibili in Montreal la Royal Bank of Canada. Puneti acel CEC in plicul cu acte care pleaca de la dvs. de acasa ( NU CEL DE LA FACULTATEA DIN RO ). Nu va fie frica, nimeni nu poate incasa acesti bani, decat facultatea din Canada.

5. Costuri totale

Trebuie sa luati in calcul ca costul unei singure aplicatii, se ridica la cel putin 100 CAD, incluzand toate costurile. Daca locuiti in alta parte decat in orasul unde ati terminat facultatea, suma pt o singura aplicatie creste simtitor. De aceea daca vreti sa aplicati la mai multe Univ. odata, pt a avea sanse mai mari de admitere, incercati sa rezolvati toate cele de mai sus pt toate aplicatiile odata. Si recomandari, si ciocolata...


Institutiile de invatamant superior ale provinciei Quebec sunt:

Bishop's University
Concordia University
HEC Montréal
Université Laval
McGill University
Université de Montréal
École Polytechnique de Montréal
Université du Québec : École nationale d'administration publique
Université du Québec : École de technologie supérieure
Université du Québec : Institut national de la recherche scientifique
Université du Québec : Télé-université
Université du Québec a Chicoutimi
Université du Québec a Montréal
Université du Québec a Rimouski
Université du Québec en Abitibi-Témiscamingue
Université du Québec en Outaouais
Université du Québec a Trois-Rivieres
Université du Québec
Université de Sherbrooke

Colegii in provincia Quebec:

COLLEGE ANDRÉ-GRASSET
CENTENNIAL COLLEGE
COLLEGE JEAN-DE-BRÉBEUF
COLLEGE LASALLE
CONSERVATOIRE LASSALLE
MARIANOPOLIS COLLEGE
COLLEGE MARIE-DE-FRANCE
COLLEGE MOTHER HOUSE
COLLEGE OSULLIVAN DE MONTRÉAL
INSTITUT TECCART 2003
ÉCOLE DE MUSIQUE VINCENT-D`INDY
ÉCOLE NATIONALE DE CIRQUE
COLLEGE DES MARCELLLINE
CAMPUS NOTRE-DAME-DE-FOY
COLLEGE BART
COLLEGE MÉRICI
COLLEGE O`SULLIVAN DE QUÉBEC
PETIT SÉMINAIRE DE QUÉBEC
ÉCOLE COMMERCIALE DU CAP
COLLGE D`AFFAIRES ELLIS
COLLEGE LAFLECHE
MULTICOLLEGE DE L`OUEST DU QUÉBEC
SÉMINAIRE DE SHERBROOKESurse:SITE 1, SITE 2, SITE 3
Colaborare cu: ioana, bodo

bodo:

--- Quote from: gabriel.hoidrag ---Studiile de doctorat conduc la o diploma de doctor dupa trei ani de studii.
--- End quote ---


Doctoratul in toata Canada dureaza 4 ani. Fara exceptie. Eventual poate fi prelungit, cunosc oameni care sunt in al 7- lea an de doctorat (findca sunt cizme), dar nu poate fi scurtat.--- Quote from: gabriel.hoidrag ---Pe timpul studiilor, dacă sunteţi la timp plin, aveţi dreptul la un AJUTOR FINANCIAR destinat să vă asigure necesităţile de întreţinere, taxe şcolare şi manuale.
--- End quote ---


Aveti dreptul DOAR IN CAZUL in care venitul vostru pe familie se situeaza sub un anumit barem ( de ex. 1200 CAD). Daca depasiti acest barem, nu va calificati la bursa si pret ( imprumut). Eventual, in anumite conditii, in cazul in care nu va calificati, vi se acorda doar imprumut.

De asemeni fiecare Universitate are la dispozitie foarte multe burse, care se acorda pe criterii de excelenta, si care sunt impartie pe criterii sociale: de ex. U de Sherbrooke, acorda 400 de burse, din care 20 sunt acordate EXCLUSIV imigrantilor ( deci un cetatean canadian NU se califica pt aceste burse).

De asemeni, la Colegii este greu sa le treci pe toate, pt ca sunt foarte multe. De ex. Gabriel, in Sherbrooke, cele mai cunoscute sunt College Saint-Michelle si College de Sherbrooke. Insa n-aveai de unde sa stii de ele ! Colegii, in general sunt cam de 4 ori mai multe decat Universitati.

Masterul se compune din 45 de credite si este de doua feluri:
M.A.Sc. - Master of Applied Science ( am trecut denumirea in engleza) compus din 6 cursuri a cate 3 credite + cercetarea sub indrumarea unui profesor - 27 credite  
M.Sc. - Master of Science - compus din 15 cursuri a cate 3 credite. Costul unui an de master in inginerie este intre 3000 si 4500 CAD/an de master. Acelasi cost il are un an de doctorat. La aceasta suma se adauga costul cartilor, printurilor, consumabile, etc.

Doctoratul este doar cu cercetare si ceva cursuri si se compune din 60 de credite.

Una din conditiile de admitere la master sau doctorat este sa fi avut media de la licenta in Romania si media generala anuala nu mai mica de 8. Cine are sub 8, trebuie sa fixeze rendez-vous cu un consilier, si i se poate cere sa faca un an pregatitor, inainte de master, pt a strange ceva credite...


Alte institutii:

- Institut national de la recherche scientifique - http://www.inrs.uquebec.ca/Francais/index.jsp
- École nationale d'administration publique - http://enap.uquebec.ca/
- École de technologie supérieure - http://www.etsmtl.ca/

leocat:
Completare.

Prêt se poate obtine si daca inveti la temps partiel, cu conditia sa ai venituri sub 50.000 CAd pe familie/an. Desigur nu se pune problema de bursa.

Nu mi-e clar ce fel de certificat este cel pe care l-ati pus voi la ciclul 2 de studii ( adica master sau diploma de studii specializate)

Emigrare QC:

--- Quote from: bodo ---
--- Quote from: gabriel.hoidrag ---Studiile de doctorat conduc la o diploma de doctor dupa trei ani de studii.
--- End quote ---


Doctoratul in toata Canada dureaza 4 ani. Fara exceptie. Eventual poate fi prelungit, cunosc oameni care sunt in al 7- lea an de doctorat (findca sunt cizme), dar nu poate fi scurtat.
--- End quote ---


Eu inteleg ce spui tu. Problema e asa: in text se precizeaza ca doctoratul poate dura 3 ani sau mai mult; am omis intentionat sa scriu ca poate dura si mai mult de 3 ani deoarece in schema in franceza scrie doar 3 ani si nu eram lamurit cum e corect. Acum imi e clar si voi face modificarea curand! De aceea supun dezbaterii voastre acest topic...sa vedem ce completari se mai pot face. Sursa principala a informatiilor de aici este www.immigration-quebec.ca


--- Quote from: bodo ---.... la Colegii este greu sa le treci pe toate, pt ca sunt foarte multe. De ex. Gabriel, in Sherbrooke, cele mai cunoscute sunt College Saint-Michelle si College de Sherbrooke. Insa n-aveai de unde sa stii de ele ! Colegii, in general sunt cam de 4 ori mai multe decat Universitati.
--- End quote ---


Lista este deschisa si orice completare pe care o poti aduce la subiectul colegii, universitati e binevenita. Ideal ar fi sa stii si adresa web.  :D Merci!

Emigrare QC:

--- Quote from: leocat ---
Nu mi-e clar ce fel de certificat este cel pe care l-ati pus voi la ciclul 2 de studii ( adica master sau diploma de studii specializate)
--- End quote ---


Probabil ca se elibereaza un certificat daca alegi sa faci doar un an de studii si nu doi. Sa vedem ce mai zice lumea...Poate e cineva care a trecut prin situatia asta si ne lamureste.  :D

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version