Author Topic: SISTEMUL DE INVATAMANT DIN QUEBEC!  (Read 83222 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Emigrare QC

 • Sr. Member
 • ****
 • Location: Montréal
 • Posts: 3.233
SISTEMUL DE INVATAMANT DIN QUEBEC!
« on: Tuesday 10 August 2004, 22:56:53 »
SISTEMUL DE INVATAMANT DIN QUEBEC


Generalitati:

Sistemul educational din Quebec cuprinde un program de educatie publica care se intinde de la gradinita pâna la universitate. Educatia este gratuita pentru toti rezidentii din Quebec, de la gradinita la colegiu (cégep) inclusiv. Sistemul scolar public din Quebec este anglofon sau francofon, in functie de limba de instruire folosita in scoala.
MINISTERUL EDUCATIEI din QUEBEC  recunoaste  o retea de scoli private care predau conform programele scolare oficiale.
Pentru a frecventa aceste scoli, elevii trebuie sa plateasca taxe si sa indeplineasca cerinte individuale de admitere.
Frecventarea scolii este obligatorie pentru toti copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 16 ani.
Anul scolar incepe la sfarsitul lui august sau la inceputul lui septembrie si se termina de obicei inainte de 24 iunie. El dureaza cel putin 180 de zile.

Educatia prescolara:

Educatia prescolara (gradinita) pregateste copii pentru scoala primara (elementara). Structura ei le favorizeaza dezvoltarea, ii ajuta treptat sa devina familiari cu un mediu de invatare stimulant si ii deprinde cu aptitudinile de care vor avea nevoie pentru a avea succes scolar.
Mai multe tipuri de servicii de gardă sunt oferite copiilor. Până la vârsta de 4 ani, există CPE (centre de la petite enfance) sau grădiniţe (garderie). În mare, între 4 şi 5 ani, copiii pot merge la pré-maternelle şi maternelle, apoi, la şase ani, încep şcoala primară.
Dacă pentru înscrierea la şcoli  nu este nici o problemă, pentru găsirea unui LOC SUBVENTIONAT (pentru care se plătesc numai 7 CAD/zi) în garderie puteţi avea puţin de aşteptat. Este indicat sa se inceapa CAUTAREA unui serviciu de garderie aflat în apropierea locuinţei sau a locului de muncă. Chiar daca obtineti mai multe rezultate e bine sa telefonaţi fiecăruia pentru a vă informa despre locurile libere. Dacă nu obţineţi un loc imediat, garderia vă poate telefona în momentul în care apare o posibilitate.
Grădiniţele oferă un serviciu de bază, la care fiecare adaugă ACTIVITATI PARTICULARE. Informaţi-vă în detaliu şi alegeţi pe cea care corespunde dorinţelor dumneavoastră. O educatoare se ocupă de cel mult 6 copii (0-18 luni), 8 copii (18 luni-4 ani) şi 10 copiii (4-5 ani) pentru a-i putea supraveghea cu atenţie.
Ajuns la şcoală, copilul poate avea nevoie de un SERVICIU DE GARDA REDUS (5 CAD/zi), în timpul pauzei de prânz şi după ore, până la terminarea serviciului părinţilor.

Desi gradinita nu este obligatorie, sunt inscrisi 98% din copiii admisibili.
Educatia prescolara este oferita in toata provincia Quebec, in sistemul de invatamant public si in anumite scoli private astfel:

- cu jumatate de norma pentru copii de 4 ani, in unele scoli ;
- cu norma intreaga pentru copiii de 5 ani, in timpul anului scolar ;

Educatia primara:

Indiferent daca au frecventat sau nu gradinita, toti copii avand varsta de 6 ani trebuie inscrisi in scoala primara (elementara). Copii de 5 ani vor fi inscrisi daca implinesc 6 ani inainte de data de 1 octombrie a primului lor an scolar.
Elevii cu probleme de adaptare pot avea acces la servicii care iau in considerare dificultatile lor de invatare.


Sistemul de invatamant din Quebec ii incurajeaza pe parinti sa participe activ la educatia copiilor lor, implicandu-se in:
- comitetul director al scolii
- comitetul de participare a parintilor
- comitetul parintilor din conducerea scolii;
- comitetul consultativ pentru copiii cu handicap, copii cu dificultati de adaptare sau cu dizabilitati de invatare;
- comitetul consultativ pentru transportul scolar.Invatamantul secundar:

Dupa 6 ani de educatie primara copii trebuie sa isi continue educatia la un nivel secundar sau liceal in cadrul:

- unui program general, care dureaza 5 ani, avand ca rezultat o diploma de incheiere a studiilor secundare (DEC), si care duce la o educatie mai inalta;

- unuia sau mai multor programe vocationale, care duc la profesarea unei meserii calificate sau semi-calificate, si care au ca rezultat fie o diploma de studii vocationale (DEP), fie un certificat de pregatire vocationala (AEP).

Accesul la aceste programe necesita absolvirea a 3-5 ani de studii generale de liceu.
Studiile vocationale dureaza de la unul la doi ani, in functie de program.

Studiile colegiale:

Liceul cu program general sau studiile secundare duc la invatamantul colegial care e primul nivel de educatie superioara. Colegii de Invatamant General si Profesional (Colleges d'enseignement general et professionnel - CEGEP) si unele colegii private ofera posibilitatea de a alege intre:

- studii preuniversitare, care dureaza doi ani si servesc ca pregatire pentru universitare ;
- studii tehnice, care dureaza trei ani si duc la angajare ca tehnicieni sau tehnologi (tehnician de inalta calificare). In unele situatii, studiile tehnice pot duce si la universitate.

Indiferent care le este optiunea, studentii trebuie sa urmeze cateva cursuri de educatie generala care sunt comune ambelor programe. Diploma de Studii Colegiale (DCS) recunoaste studiile absolvite in programele preuniversitare si in programele de studii tehnice.
CEGEP-urile ofera o varietate larga de programe preuniversitare: stiintele naturii, stiinte sociale, dans, muzica, arte frumoase, stiinte umaniste, stiintele naturii, istorie si civilizatie. Unele CEGEP-uri ofera si un bacalaureat international.
Numeroasele programe vocationale sunt impartite in cinci domenii: tehnologie biologica, tehnologia fizicii, tehnologie sociala, administrarea afacerilor si arte. De fapt, ele acopera toate sectoarele economiei.
Institutii de invatamant specializate, cum sunt institutele si conservatoarele, ofera de asemenea diverse programe de pregatire: circ, muzica, tehnologia agro-alimentelor, turism si industrie hoteliera, design vestimentar (moda), horticultura etc.

Studiile universitare:

Studiile universitare constituie al doilea nivel de studii superioare. Durata studiilor poate varia in functie de disciplina sau nivel.
Studiile universitare pot  duce la o diploma de baccalaureat (de la trei la cinci ani), un certificat sau o diploma (unul sau doi ani de studii). Apoi aveste studiipot conduce la etapa urmatoare: obtinerea diplomei de master (in general doi ani de studii) sau la un certificat sau o diploma (in general un an de studii).
Studiile de doctorat conduc la o diploma de doctor dupa trei ani de studii.

Ca organisme cu autonomie ridicata, universitatile isi pot alege propriile cursuri de studii, propriile programe de predare si cercetare, propriile cerinte de admitere si inscriere, si pot acorda propriile diplome si titluri.

Pe timpul studiilor, dacă sunteţi la timp plin, aveţi dreptul la un AJUTOR FINANCIAR destinat să vă asigure necesităţile de întreţinere, taxe şcolare şi manuale.
Acest ajutor este sub forma unui IMPRUMUT, la care se adaugă, de la caz la caz, o anumită sumă sub formă de bursă (nerambursabilă). LOGICIELUL DE SIMULATIE pentru calculul ajutorului financiar vă poate da o bună idee despre sumele de care aţi putea beneficia. Împrumutul veţi începe să-l plătiţi, lunar, la şase luni după terminarea studiilor la timp plin. În acelaşi timp, puteţi beneficia de un împrumut pentru CUMPARAREA UNUI CALCULATOR. Suma respectivă se va adăuga la împrumutul deja menţionat.

Numai institutiile de invatamant din Quebec au autoritatea de a acorda candidatilor, dupa examinarea dosarelor lor scolare, echivalari pentru a-i admite in programul lor de studiu.

Diferitele universitati, institute de cercetare si centre de studii superioare din Quebec se afla in Montreal, Québec City si Sherbrooke. Totusi, o educatie universitara este disponibila in majoritatea regiunilor, prin campusurile Universitatii din Quebec (Université du Québec) din Rouyn-Noranda, Saguenay, Gatineau, Montréal, Rimouski si Trois-Rivieres.

In cele ce urmeaza, va voi povesti cum puteti fi acceptati la Universitate in Canada, inca de cand sunteti in Romania. Pasajele urmatoare sunt STRICT CU TITLU ORIENTATIV. Nu sunt litera de lege, dar va vor ajuta sa intelegeti procesul:

1. Informatia

Incepeti sa cautati pe internet absolut tot ceea ce va intereseaza in domeniul dvs. Intrati pe adresa facultatilor, pe rand si vedeti ce va ofera in materie de cursuri. Cititi tot ceea ce facultatea respectiva a trecut pe pagina de web. Vedeti care sunt conditii de admitere, ce cursuri ofera, etc. In general, paginile de web sunt actualizate lunar, diferenta fata de cele din Romania fiind enorma.

2. Contactul

Dupa aia, cautati pe pagina de internet, pana dati de adresa unui student roman din acea Universitate. N-ar trebui sa fie greu, pt ca in aproape toate facultatile sunt romani si adresele lor de internet sunt publice. Daca nu reusiti, dati cu « search a person » si bagati la intamplare : Ionescu, Popescu, Mihaiescu, etc….Veti fi uimiti de cat de repede veti gasi studenti romani. Incercati sa aflati de la respectivul student, cum e in facultatea respectiva si eventual ce profesor are un buget de cercetare alocat. Si datele astea sunt publice…

ATENTIE ! NU STRESATI studentul respectiv cu zeci de mail-uri. De obicei, romanii aflati la studii ofera informatii, insa NU ABUZATI ! Timpul lor e pretios !

Cand ati gasit ceea ce va intereseaza, incercati sa luati legatura cu respectivul profesor si incepeti o corespondenta cu el, de genul :

« Dear Mr. Russell,

My name is NUMELE DVS. I graduated the Technical University in ORASUL Romania, in 199…, with a B. Sc. in DOMENIUL and I have ……….. years of experience. In November 200…..,  I intend to settle in …….., and my intentions are to continuing my studies at NUMELE INSTITUTIEI CANADIENE in ANUL IN CARE DORITI SA INCEPETI

Through the Internet, I found out about the research program coordinated by you at ……………University. Also, I read on the web pages of Department of ………………………. some details of your research. I must say that I'm very interested in taking this course myself, starting with 200……….

Therefore, I would be very grateful if you could let me know exactly what I need to do in order to attend your course. At your request, I can provide all the needed references, attesting my scientific and professional path.

I am looking forward to your positive answer.

Yours sincerely,

X ”

De obicei, profesorul va raspunde :

“ Thank you for your expression of interest in our program.  I have forwarded your e-mail to our graduate secretary ref. the details of applying to the program.

Alan Russell “

Luati legatura cu persoana indicate, care va va spune sa trimiteti o aplicatie la facultatea respective.

3.  Aplicatia

Aplicatia de obicei contine ( DAR NU ESTE OBLIGATORIU ! VERIFICATI PE PAGINA DE WEB A FACULTATII RESPECTIVE) :

- formularul de cerere de admitere la master sau doctorat, care se poate descarca de pe pagina univ. Canadiene.
- un CEC in valoare de 30-120 CAD ( in functie de fiecare facultate) care reprezinta taxa de studiere a dosarului.
- 2 TRANSCRIPTE OFICIALE trimise direct de catre facultatea din Ro pe care ati absolvit-o catre facultatea din Canada . Toate hartiile provenind de la Universitatea din Ro trebuie sa ajunga in plicuri sigilate, stampilate de care Univ din Ro in locul unde se inchide plicul ( ca o dovada de sigiliu ).

Pentru aplicantii care au absolvit in alta limba decat engleza sau franceza, TRANSCRIPTELE OFICIALE sunt urmatoarele:
 - copii Xerox dupa actele de studii universitare ( diploma licenta, foaia matricola )
- traducerea in limba engleza sau franceza, autentificata la un notar in Romania. ( NU TRIMITETI ACTE ORIGINALE CA NU LE MAI PRIMITI INAPOI).
- 3 scrisori de referinta de la fostii dvs. profesori, care trebuie trimise pe formulare care se descarca de pe pagina universitatii din Canada. Scrisorile trebuie trimise, DIRECT de catre profii din Romania, la secretariatul Univ. din Canada.
- alte documente care pot fi cerute de care facultatea din Canda.
- copii dupa formularul IMM1000 sau cum s-o chema acum, care va este eliberat de ambasada odata cu viza ( aceasta copie trebuie sa fie ultima chestie depusa la dosarul dvs. De obicei o duceti personal la facultatea din Canada, fiind ultima conditie ca sa incepeti cursurile).
- pt cei care aplica la doctorat, includeti copii dupa articole publicate de dvs.

4. Cum rezolvati problemele ?

Cum rezolvati ca Universitatea din Ro sa trimita direct copii xerox dupa actele de studiu si traducerile ?

Le faceti dvs. si apoi mergeti cu ele la secretariatul universitatii din Ro. Dati o ciocolata ( ca altfel nu merge ! ) si secretara va lua acele documente, le va pune intr-un plic, il va sigila si vi-l va da inapoi. Apoi mergeti si il depuneti dvs. personal la posta. La fel faceti cu recomandarile profilor. Ei vi le vor da in mana ( in afara de cazul ca sunt niste somitati, si in cazul asta vor trimite ei direct in Ca ) le bagati in plic, fiecare recomandare in plicul ei, mergeti la secretariat, ciocolata, si le duceti la posta.

Restul actelor, copii dupa pasaport, dupa rezidenta, etc, + CEC-ul cu banii, il puneti intr-un plic si il trimiteti in Ca.

Cum rezolvati cu banii ?

Mergeti la BCR si cereti sa cumparati un CEC in CAD, pe numele facultatii din Canada, in suma de ....cat trebuie sa platiti. Sa spunem 50 CAD. Banca va va cere sa depuneti intr-un cont la ea, suma de 25000 lei X 50 CAD + comisioane…Sa spunem ca veti depune suma de 1.300.000 lei. In schimbul acestor bani, banca va va da un CEC in suma de 50 CAD, platibili in Montreal la Royal Bank of Canada. Puneti acel CEC in plicul cu acte care pleaca de la dvs. de acasa ( NU CEL DE LA FACULTATEA DIN RO ). Nu va fie frica, nimeni nu poate incasa acesti bani, decat facultatea din Canada.

5. Costuri totale

Trebuie sa luati in calcul ca costul unei singure aplicatii, se ridica la cel putin 100 CAD, incluzand toate costurile. Daca locuiti in alta parte decat in orasul unde ati terminat facultatea, suma pt o singura aplicatie creste simtitor. De aceea daca vreti sa aplicati la mai multe Univ. odata, pt a avea sanse mai mari de admitere, incercati sa rezolvati toate cele de mai sus pt toate aplicatiile odata. Si recomandari, si ciocolata...


Institutiile de invatamant superior ale provinciei Quebec sunt:

Bishop's University
Concordia University
HEC Montréal
Université Laval
McGill University
Université de Montréal
École Polytechnique de Montréal
Université du Québec : École nationale d'administration publique
Université du Québec : École de technologie supérieure
Université du Québec : Institut national de la recherche scientifique
Université du Québec : Télé-université
Université du Québec a Chicoutimi
Université du Québec a Montréal
Université du Québec a Rimouski
Université du Québec en Abitibi-Témiscamingue
Université du Québec en Outaouais
Université du Québec a Trois-Rivieres
Université du Québec
Université de Sherbrooke

Colegii in provincia Quebec:

COLLEGE ANDRÉ-GRASSET
CENTENNIAL COLLEGE
COLLEGE JEAN-DE-BRÉBEUF
COLLEGE LASALLE
CONSERVATOIRE LASSALLE
MARIANOPOLIS COLLEGE
COLLEGE MARIE-DE-FRANCE
COLLEGE MOTHER HOUSE
COLLEGE OSULLIVAN DE MONTRÉAL
INSTITUT TECCART 2003
ÉCOLE DE MUSIQUE VINCENT-D`INDY
ÉCOLE NATIONALE DE CIRQUE
COLLEGE DES MARCELLLINE
CAMPUS NOTRE-DAME-DE-FOY
COLLEGE BART
COLLEGE MÉRICI
COLLEGE O`SULLIVAN DE QUÉBEC
PETIT SÉMINAIRE DE QUÉBEC
ÉCOLE COMMERCIALE DU CAP
COLLGE D`AFFAIRES ELLIS
COLLEGE LAFLECHE
MULTICOLLEGE DE L`OUEST DU QUÉBEC
SÉMINAIRE DE SHERBROOKESurse:SITE 1, SITE 2, SITE 3
Colaborare cu: ioana, bodo


Offline bodo

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 877
Re: SISTEMUL DE INVATAMANT DIN QUEBEC!
« Reply #1 on: Wednesday 11 August 2004, 10:06:41 »
Quote from: gabriel.hoidrag
Studiile de doctorat conduc la o diploma de doctor dupa trei ani de studii.


Doctoratul in toata Canada dureaza 4 ani. Fara exceptie. Eventual poate fi prelungit, cunosc oameni care sunt in al 7- lea an de doctorat (findca sunt cizme), dar nu poate fi scurtat.


Quote from: gabriel.hoidrag
Pe timpul studiilor, dacă sunteţi la timp plin, aveţi dreptul la un AJUTOR FINANCIAR destinat să vă asigure necesităţile de întreţinere, taxe şcolare şi manuale.


Aveti dreptul DOAR IN CAZUL in care venitul vostru pe familie se situeaza sub un anumit barem ( de ex. 1200 CAD). Daca depasiti acest barem, nu va calificati la bursa si pret ( imprumut). Eventual, in anumite conditii, in cazul in care nu va calificati, vi se acorda doar imprumut.

De asemeni fiecare Universitate are la dispozitie foarte multe burse, care se acorda pe criterii de excelenta, si care sunt impartie pe criterii sociale: de ex. U de Sherbrooke, acorda 400 de burse, din care 20 sunt acordate EXCLUSIV imigrantilor ( deci un cetatean canadian NU se califica pt aceste burse).

De asemeni, la Colegii este greu sa le treci pe toate, pt ca sunt foarte multe. De ex. Gabriel, in Sherbrooke, cele mai cunoscute sunt College Saint-Michelle si College de Sherbrooke. Insa n-aveai de unde sa stii de ele ! Colegii, in general sunt cam de 4 ori mai multe decat Universitati.

Masterul se compune din 45 de credite si este de doua feluri:
M.A.Sc. - Master of Applied Science ( am trecut denumirea in engleza) compus din 6 cursuri a cate 3 credite + cercetarea sub indrumarea unui profesor - 27 credite  
M.Sc. - Master of Science - compus din 15 cursuri a cate 3 credite. Costul unui an de master in inginerie este intre 3000 si 4500 CAD/an de master. Acelasi cost il are un an de doctorat. La aceasta suma se adauga costul cartilor, printurilor, consumabile, etc.

Doctoratul este doar cu cercetare si ceva cursuri si se compune din 60 de credite.

Una din conditiile de admitere la master sau doctorat este sa fi avut media de la licenta in Romania si media generala anuala nu mai mica de 8. Cine are sub 8, trebuie sa fixeze rendez-vous cu un consilier, si i se poate cere sa faca un an pregatitor, inainte de master, pt a strange ceva credite...


Alte institutii:

- Institut national de la recherche scientifique - http://www.inrs.uquebec.ca/Francais/index.jsp
- École nationale d'administration publique - http://enap.uquebec.ca/
- École de technologie supérieure - http://www.etsmtl.ca/

leocat

 • Guest
SISTEMUL DE INVATAMANT DIN QUEBEC!
« Reply #2 on: Wednesday 11 August 2004, 12:10:47 »
Completare.

Prêt se poate obtine si daca inveti la temps partiel, cu conditia sa ai venituri sub 50.000 CAd pe familie/an. Desigur nu se pune problema de bursa.

Nu mi-e clar ce fel de certificat este cel pe care l-ati pus voi la ciclul 2 de studii ( adica master sau diploma de studii specializate)


Offline Emigrare QC

 • Sr. Member
 • ****
 • Location: Montréal
 • Posts: 3.233
SISTEMUL DE INVATAMANT DIN QUEBEC!
« Reply #3 on: Wednesday 11 August 2004, 13:25:21 »
Quote from: bodo
Quote from: gabriel.hoidrag
Studiile de doctorat conduc la o diploma de doctor dupa trei ani de studii.


Doctoratul in toata Canada dureaza 4 ani. Fara exceptie. Eventual poate fi prelungit, cunosc oameni care sunt in al 7- lea an de doctorat (findca sunt cizme), dar nu poate fi scurtat.


Eu inteleg ce spui tu. Problema e asa: in text se precizeaza ca doctoratul poate dura 3 ani sau mai mult; am omis intentionat sa scriu ca poate dura si mai mult de 3 ani deoarece in schema in franceza scrie doar 3 ani si nu eram lamurit cum e corect. Acum imi e clar si voi face modificarea curand! De aceea supun dezbaterii voastre acest topic...sa vedem ce completari se mai pot face. Sursa principala a informatiilor de aici este www.immigration-quebec.ca

Quote from: bodo
.... la Colegii este greu sa le treci pe toate, pt ca sunt foarte multe. De ex. Gabriel, in Sherbrooke, cele mai cunoscute sunt College Saint-Michelle si College de Sherbrooke. Insa n-aveai de unde sa stii de ele ! Colegii, in general sunt cam de 4 ori mai multe decat Universitati.


Lista este deschisa si orice completare pe care o poti aduce la subiectul colegii, universitati e binevenita. Ideal ar fi sa stii si adresa web.  :D Merci!

Offline Emigrare QC

 • Sr. Member
 • ****
 • Location: Montréal
 • Posts: 3.233
SISTEMUL DE INVATAMANT DIN QUEBEC!
« Reply #4 on: Wednesday 11 August 2004, 13:28:14 »
Quote from: leocat

Nu mi-e clar ce fel de certificat este cel pe care l-ati pus voi la ciclul 2 de studii ( adica master sau diploma de studii specializate)


Probabil ca se elibereaza un certificat daca alegi sa faci doar un an de studii si nu doi. Sa vedem ce mai zice lumea...Poate e cineva care a trecut prin situatia asta si ne lamureste.  :D


leocat

 • Guest
SISTEMUL DE INVATAMANT DIN QUEBEC!
« Reply #5 on: Wednesday 11 August 2004, 13:50:25 »
nici vorba, ca sa obtii diploma de DESS sau Master trebuie sa obtii musai 30 sau 45 de credite asa cum a spus si bodo.
 
Nu se pune daca nu-ti faci norma.

Offline Emigrare QC

 • Sr. Member
 • ****
 • Location: Montréal
 • Posts: 3.233
SISTEMUL DE INVATAMANT DIN QUEBEC!
« Reply #6 on: Wednesday 11 August 2004, 14:20:30 »
Dawson College www.dawsoncollege.qc.ca Montreal Qc
Heritage College www.cegep-heritage.qc.ca Hull Quebec
Vanier College www.vaniercollege.qc.ca Ville Saint-Laurent Quebec
John Abbott College www.johnabbott.qc.ca Sainte-Anne-de-Bellevue Quebec
Polyvalente de Levis www.poly.levis.qc.ca Levis Quebec
Aviron Quebec www.avironquebec.com Quebec Quebec
Carrefour Formation Mauricie www.qc.hrdc-drhc.gc.ca Shawinigan Quebec
Cegep Andre-Laurendeau www.claurendeau.qc.ca LaSalle Quebec
Cegep Beauce-Appalaches www.cegepbccceapp.qc.ca Saint-Georges Quebec
Cegep d'Alma www.calma.qc.ca Alma Quebec
Cegep de Baie-Comeau www.cegep-baie-comeau.qc.ca Baie-Comeau Quebec
Cegep de Bois-de-Boulogne www.bdeb.qc.ca Montreal Quebec
Cegep de Chicoutimi www.cegep-chicoutimi.qc.ca Chicoutimi Quebec
Cegep de Drummondville www.cdrummond.qc.ca Drummondville Quebec
Cegep de Granby--Haute-Yamaska www.college-granby-hc.qc.ca Granby Quebec
Cegep de Jonquiere www.cjonquiere.qc.ca Jonquiere Quebec
Cegep de la Gaspesie et des Iles www.cgaspesie.qc.ca Gaspe Quebec
Cegep de La Pocatiere www.cglapocatiere.qc.ca La Pocatiere Quebec
Cegep de la Region de l'Amiante www.cegep-ra.qc.ca Thetford-Mines Quebec
Cegep de Levis-Lauzon www.clevislauzon.qc.ca Levis Quebec
Cegep de Limoilou www.climoilou.qc.ca Quebec Quebec
Cegep de l'Outaouais www.coll-outao.qc.ca Hull Quebec
Cegep de Marie-Victorin www.collegemv.qc.ca Montreal Quebec
Cegep de Matane www.cgmatane.qc.ca Matane Quebec
Cegep de Riviere-du-Loup www.cegep-rdl.qc.ca Riviere-du-Loup Quebec
Cegep de Sainte-Foy www.cegep-ste-foy.qc.ca Sainte-foy Quebec
Cegep de Saint-Hyacinthe www.cegepsth.qc.ca Saint-Hyacinthe Quebec
Cegep de Saint-Jerome www.cegep-st-jerome.qc.ca Saint-Jerome Quebec
Cegep de Saint-Laurent www.cegep-st-laurent.qc.ca Saint-Laurent Quebec
Cegep de Sorel-Tracy www.cegep-sorel-tracy.qc.ca Tracy Quebec
Cegep de Trois-Rivieres www.cegeptr.qc.ca Trois-Rivieres Quebec
Cegep Edouard Montpetit www.collegeem.qc.ca Longueuil Quebec
Cegep Francois-Xavier Garneau www.cegep-fxg.qc.ca Quebec Quebec
Cegep Gerald-Godin www.college-gerald-godin.qc.ca Sainte-Genevieve Quebec
Cegep Lionel Groulx www.clg.qc.ca Sainte-Therese Quebec
Cegep regional de Lanaudiere www.collanaud.qc.ca Repentigny Quebec
Cegep Saint-Jean-sur-Richelieu www.cstjean.qc.ca Saint-Jean-sur-Richelieu Quebec
Centre Daniel Johnson www.cspi.qc.ca/cdj Montreal Quebec
Centre de formation Competence 2000 www.cslaval.qc.ca/Competences2000 Laval Quebec
Centre de formation professionnelle de Carleton www.cs-renelevesque.qc.ca Carleton Quebec
Centre de formation professionnelle Le Tremplin www.minfo.net Thetford Quebec
Centre d'etude professionnelle St-Jerome www.csrdnfp.org St-Jerome Quebec
Champlain Regional College www.champlaincollege.qc.ca Sherbrooke Quebec
College de Rosemont www.crosemont.qc.ca Montreal Quebec
College de Sherbrooke www.collegesherbrooke.qc.ca Sherbrooke Quebec
Ecole des metiers de l'automobile www.csdm.qc.ca/ema Montreal Quebec


bodo, o sa am de munca...hi hi hi... :D  :D merci!

I Translate it

Offline Lucky

 • new users
 • Location: Montreal
 • Posts: 327
SISTEMUL DE INVATAMANT DIN QUEBEC!
« Reply #7 on: Wednesday 11 August 2004, 21:38:16 »
O corectura si unele mici observatii:

Dupa 6 ani de educatie primara copiii trebuie sa isi continue educatia la un nivel secundar sau liceal in cadrul:

- unui program general, care dureaza 5 ani, avand ca rezultat o diploma de incheiere a studiilor secundare (DEC), si care duce la o educatie mai inalta; *

* diploma de incheiere a studiilor secundare este Diplôme d’études secondaires (DES)  care ofera acces spre studii superioare; (DEC este la terminarea colegiului)


In rest, laudabila initiatva ta !
Multa bafta.
Viata e scurta. Daca nu putem s-o facem lunga, cel putin s-o facem lata.


Offline shugharitza

 • Hero Member
 • *****
 • Location: Canada, sic!
 • Posts: 7.963
SISTEMUL DE INVATAMANT DIN QUEBEC!
« Reply #8 on: Wednesday 11 August 2004, 22:54:54 »
Am voie sa carai si eu ca nu-mi place ca aici se pune egal intre diploma de bacalaureat din Ro si un secondaire aici?
Ar mai fi de adaugat faptul ca inscrierea la cegepurile astea se termina la 6 august . Pentru admitere este nevoie de un bun dosar scolar ( ce-o mai fi si asta?!) si niste nefericite de prealabile ( adicatelea niste cursuri urmate in secondaire si care ii asigura candidatului cunostinte necesare domeniului pe care vrea sa-l urmeze).
Mai este o reglementare pe undeva care spune ca adultii peste 21 ani si care au intrerupt scolarizarea de cel putin trei ani nu mai au nevoie de prealabile.

Offline carmen

 • Full Member
 • ***
 • Location: Québec
 • Posts: 1.267
SISTEMUL DE INVATAMANT DIN QUEBEC!
« Reply #9 on: Thursday 12 August 2004, 03:13:41 »
Un certificat este o diploma de ciclul I. Certificat=30 credite=10 cursuri (in general!). Durata: un an, daca este facut la temps plein (timp plin).

Exista si:
- diploma (tot ciclul I). Diploma=60 credite=20 cursuri. Durata: 2 ani daca este facut la temps plein.
- microprogram (tot ciclul I). Microprogram=9, 12, 15 credite (probabil ca exista microprograme de 18 credite)

Ciclul II:

Microprogram de ciclul II=9, 12, 15 sau 18 credite

Diploma de ciclul II = 30 credite

Maîtrise

MBA

Offline Lermontov

 • Jr. Member
 • **
 • Location: Montreal
 • Posts: 696
SISTEMUL DE INVATAMANT DIN QUEBEC!
« Reply #10 on: Thursday 12 August 2004, 08:00:22 »
Pentru CEGEP-urile din Montreal exista

Le Service régional d'admission du Montréal métropolitain
http://www.sram.qc.ca/fr/service_admission.html

Offline Emigrare QC

 • Sr. Member
 • ****
 • Location: Montréal
 • Posts: 3.233
SISTEMUL DE INVATAMANT DIN QUEBEC!
« Reply #11 on: Tuesday 17 August 2004, 02:10:46 »
Ordre des ingénieurs du Québec

Toate persoanele calificate sa practice profesia de inginer in Québec trebuie sa faca parte dintr-un ordin profesional, numit "Ordre professionnel des ingénieurs du Québec" sau "Ordre des ingénieurs du Québec".
Articolul 6 - Division III
ENGINEERS ACT


Nici o persoana nu va pretinde sub nici o forma ca este avocat, notar, medic, dentist, farmacist, optometrist, chirurg veterinary, architect, inginer, topometrist, contabil autorizat, tehnician radiolog, inginer forestier, chimist, optician, chiropractician, O.R.L.-ist, pediatrist, infirmiera sau acupuncturist, nu va folosi titlurile de mai sus si nici abrevieri rezultate din ele care ar putea conduce la idea ca este unul dintre cei de mai sus, nu se va angaja in activitati profesionale rezervate celor de mai sus, nu va pretinde sub nici o forma ca are dreptul de a actiona in vreun fel pentru a induce ideea ca are dreptul de a practica meseriile de mai sus, daca nu detine un permis, licenta sau act valabil care ii da dreptul de a practica una din meseriile de mai sus si daca nu este membru al unui Ordin imputernicit sa emita astfel de premise sau licente, in afara de cazul ca i se permite prin lege sa faca acest lucru.  
Article 32 - Section II
PROFESSIONAL CODE


PROCEDURA DE OBTINERE A PERMISULUI DE INGINER IN QUEBEC

Exista cateva acte si regulamente care definesc dreptul de practica profesionala in Québec. Profesia de inginer, nu face exceptie de la aceste reguli.
Code des professions, Loi sur les ingénieurs, Charte de la langue française si alte 15 alte reguli guverneaza activitatile profesionale ale inginerilor.
Aceasta legislatie este toata bazata pe acelasi principiu: protectia publicului. Aceasta este principala functie a Ordre des ingénieurs du Québec’s (OIQ) si principala grija a Ordinului este de a verifica daca aptitudinile celor ce aplica pentru admiterea in Ordin, se ridica la inaltimea standardelor sale.

Numai persoanele care detin un permis eliberat de Biroul OIQ si sunt inregistrate ca ingineri, pot folosi acest titlu si pot au voie sa practice activitatile rezervate profesiei de inginer. Acest ghid ofera o explicatie pas cu pas a procedurii de obtinere mai intai a permisului de inginer junior si apoi a permisului de inginer. Aceste explicatii sunt orientative, sunt preluate din ghidul de obtinere a permisului de inginer in Quebec, publicat de OIQ si nu ne asumam nici o raspundere pentru eventualele schimbari in procedura.

CINE POATE APLICA PENTRU ADMITEREA IN OIQ ?

A. Diplomele recunoscute

Diplomele de Bacc. ( echivalentul licentei din Romania) eliberate de catre intitutii de invatamant superior recunoscute de guvernul Québec-ului, dau dreptul de acces la permisele eliberate de Ordin. Candidatii care detin una din aceste diplôme, nu vor sustine examene de admitere in Ordin.
 
O lista a acestor diplome poate fi gasita pe pagina de web a OIQ (www.oiq.qc.ca) in sectiunea intitulata « Extrait du Règlement sur les diplômes délivrés par les établissements d’enseignement désignés qui donnent droit aux permis et aux certificats de spécialistes des ordres professionnels ».

B. Diplome echivalente

includ urmatoarele:

a) Diplome acordate de institutiile de invatamant superior din afara Québec-ului, daca persoana respective a absolvit un program de studii acreditat de Canadian Engineering Accreditation Board (CEAB). O lista a acestor diplome se gaseste pe pagina de web a Canadian Council of Professional Engineers (www.ccpe.ca);

b) Diplome de inginer eliberate de universitati din afara Canadei dupa absolvirea unor studii acreditate de o organizatie internationala, a carei criterii de acreditare sunt echivalente cu cele ale CEAB.

Pana in acest moment, protocoale de recunoastere reciproca au fost semnate cu organizatiile corespondente din Africa de Sud, Australia, Statele Unite, Franta, Hong Kong, Irlanda, Noua Zeelanda si Marea Britanie.
Cei care detin una o diploma de acest tip, pot fi admisi fara examinare in Ordin, DAR NU ESTE OBLIGATORIU.


C. Alte diplome

Detinatorii de diplome de bacc. in inginerie altele decat cele din categoria A si B (diplomele care nu sunt recunoscute nici de guvern, nici de Biroul Ordinului.) nu vor fi admisi in Ordin decat dupa examene tehnice.

Detinatorii de diploma de licenta in inginerie din Romania, se incadreaza la aceasta categorie. Deoarece Quebec nu are semnat cu Romania un protocol de recunoastere reciproca, si in Romania nu exista un organism echivalent al CEAB, Biroul Ordinului, dupa studierea dosarului depus de candidatul din Romania, poate lua decizia ca acesta este eligibil, insa admiterea in OIQ si primirea permisului de Professional Engineer se va face dupa sustinerea unor examene tehnice (intre 3 si 5), a unui examen de Economia Inginerului si a unui test de limba franceza.

Accederea in OIQ se face in doua etape : dupa prima etapa candidatul primeste titlul de Jr. Eng. Iar dupa etapa a doua de P.Eng.


PRIMA PARTE A PROCEDURII DE ADIMTERE (Pasii de la 1 la 5):

Pentru permisul de Junior Engineer

1. Aplicatia pentru Permis

O aplicatie completa pentru permis trebuie sa include:
- Un formular completat  “ Demande de Permis ”
- Un CEC cuprinzand taxele de studiere a dosarului;
- O copie dupa ceritificatul de nastere;
- O fotografie recenta de (5 cm x 7 cm) certificate pe spate cu semnatura candidatului
- Toate diplomele in sprijinul aplicatiei sau atestatele care au fost acordate candidatului
- Transcriptele oficiale a fiecarei diplome; In afara de cazurile speciale, un transcript este considerat oficial numai cand a fost trimis direct la OIQ de catre institutia care l-a eliberat.
- Descrierea cursurilor ( Programa analitica );
- Daca e cazul, o descriere detaliata a experientei in munca de la obtinerea diplomei in inginerie, si referinte pentru fiecare experienta (vezi pasii  6 si 9 pentru experienta de lucru canadiana);
- Daca e cazul, certificate de participare la instruire sau de dezvoltare profesionala, care au fost obtinute dupa terminarea facultatii.

Pot fi incluse, pe langa documentele de mai sus, orice documente care dovedesc ca candidatul detine suficiente cunostinte de franceza care sa-I permita sa practice profesia de inginer (vezi pasul 9)

O traducere oficiala a documentelor care nu sunt scrise in Franceza sau Engleza, este necesara. Traducerea trebuie certificata solemn de catre un translator.


2. Evaluarea Aplicatiei de catre Comitetul Exminator

Aplicatiile apartinand candidatilor care nu detin o diploma obtinuta in  Québec sunt supuse Commitetului Examinator. Comitetul poate face urmatoarele recomandari catre Biroul OIQ. :

Pentru candidatii din categoria B, Comitetul poate recomanda Biroului sa recunoasca diploma ca fiind echivalenta sau poate cere ca respectivul candidat sa fie supus unor examinari. Cand o diploma pe baza careia se face aplicatia a fost obtinuta cu 5 ani sau mai multi inainte de data aplicatiei, iar nivelul de cunoastere al candidatului nu mai indeplineste cerintele actuale, datorita dezvoltarii profesiei, candidatul trebuie sa demonstreze ca are o experienta relevanta in meserie sau ca a urmat alte cursuri pentru completarea studiilor care l-au ajutat sa ramana in contact cu cerintele meseriei de inginer.
Examinarile vor fi cerute candidatilor care nu pot demonstra acest lucru.

Pentru candidatii din categoria C, Comitetul poate recomanda Biroului sa recunoasca pregatirea lor profesionala, ca fiind echivalenta, dupa ce candidatul trece de examinarile fixate de Comitet.

Candidatii cu o diploma de bacc. in inginerie care nu este recunoscuta de catre Ordin, trebuie in general sa treaca de examenele de confirmare fixate de Comitetul de Examinare pentru a intra in Ordin. Pot fi pana la 5 examene tehnice fixate de Ordin. Daca Comitetul fixeaza prea multe examene, exista riscul ca dosarul candidatului sa fie respins.

3. Daca examenele sunt trecute

Cand toate examinarile au fost trecute in perioada fixate, Comitetul de Examinare verifica aplicatiile si dupa confirmare, recomanda OIQ ca diploma candidatului sa fie recunoscuta sau experienta sa fie echivalata.

4. Candidatul e declarat Eligibil

Cand candidatii au indeplinit criteriile academice, fie din cauza ca au o diploma recunoscuta, fie din cauza ca li se echivaleaza pregatirea in urma examenelor, OIQ ii informeaza de eligibilitatea lor si le trimite toate formularele necesare pentru a se inscrie in Ordin ca junior engineer.

5. Inscrierea in Ordin ca Junior Engineer

Imediat ce condidatii au trimis aplicatiile lor si au platit taxa de inscriere in Ordin, cotizatiile anuale si alte taxe, OIQ le expediaza permisul de junior engineer.
Inscrierea in Ordin inseamna ca ati devenit membri oficiali ai OIQ si aveti drepturile si avantajele care decurg din acest statut.

Conform legii, titlul de junior engineer poate fi utilizat imediat ce sunteti inscris in OIQ. Va puteti prezenta ca junior engineer si scrie abrevierea “Jr. Eng.” la sfarsitul numelui dvs.

Junior engineers NU POT FOLOSI TITLUL DE INGINER CI DOAR DE ING. JR.  Sub indrumarea unui inginer, pot indeplini anumite activitati ale profesiei de inginer, dar nu au drept de semnatura.

Pentru alte informatii (pasii 1 - 5), contactati  Admission Service: (514) 845-6141, extension 116 sau scrieti la admission@oiq.qc.ca


Partea a II-a a procedurii (Pasii 6 - 10):

Conditiile pentru Obtinerea unui Permis de Inginer (Professional Engineer)

6. Experienta in Inginerie

Experienta in inginerie, de 36 de luni, incepe sa fie calculata odata cu prima pozitie obtinuta dupa terminarea facultatii, sau in cazul candidatilor din grupa C, odata cu prima pozitie obtinuta dupa trecerea examenelor tehnice.  

Experienta in inginerie ar trebui sa-l ajute pe junior engineer sa:

- Practice in mod regulat activitati legate de domeniul sau;
- Rezolve probleme care cer aplicarea cunostintelor de inginerie;
- Participe la practica inginereasca cu aplicatii legale, administrative, economice, etc;
- Sa avanseze la sarcini din ce in ce mai complexe si responsabilitati din ce in ce mai mari.

Lungimea experientei care i se cere unui Jr. Eng. poate varia de la 24 la 36 luni, depinzand de experienta acumulata (vezi mai jos). In fiecare caz, cel putin 12 luni de experienta trebuie sa le fi facut in Canada. Dupa completarea perioadei cerute, Jr. Eng. I se va recunoaste experrienta dupa cum este descries mai jos. In acelasi timp i se recomanda Jr. Eng sa ia parte la Programul de Sponsorizare si sa treaca examinarea profesionala, ultimul obstacol inainte de permisul de P. Eng.

IMPORTANT

Va rog sa notati ca nici o experienta obtinuta in Quebec, cu mai mult de 6 luni inainte de aplicarea dvs. la OIQ sau de data la care vi s-au confirmat examenele, nu va fi luata in considerare.

Creditarea cu Experienta

- Pt candidatii din categoriile A si B, o experienta de maxim 4 luni poate fi acordata pt stagiile legata de inginerie, obtinuta in a doua parte a facultatii, ca intern sau angajare intr-o companie. (Aici intra asa numitele stagii pe care un student la bacc. le face in timpul facultatii )
- O experienta, echivalentul a 8 luni poate fi acordata ca urmare a absolvirii cu success a PS ( Programul de Sponsorizare).
- Studentii graduati ( M.A.Sc si Ph.D) in inginerie, sunt de asemeni creditati cu experienta. Programele de master si doctorat se considera experienta in inginerie, dar sunt supuse anumitor conditii. Sunt luate in calcul la stabilirea experientei.  

Experienta totale creditata nu poate depasi 24 de luni. Asta inseamna ca daca un candidat are nevoie de 36 de luni pt a trece de la Jr. Eng. la P. Eng., nu i se va considera si stagiul din scoala si masterul si doctoratul la un loc astfel incat sa depaseasca 24 de luni.

7. Programul de Sponsorizare

Programul de Sponsorizare (PS) este o activitate optionala care are scopul de a-i usura unui Jr.Eng. integrarea in profesia aleasa prin stimularea capacitatilor de comunicare profesionala pe tema diverselor probleme, intre acel Jr.Eng. si un P.Eng. experimentat. Cu ocazia aceasta Jr. Eng. Trebuie sa deprinda valori ale profesiei, coduri de etica, drepturi si responsabilitati, etc.

PS se compune dintr-o serie de 6 intalniri, fiecare Durand in jur de 75 de minute. La fiecare intalnire, Jr.Eng. discuta subiectele indicate mai sus. Programul dureaza minim 15 luni. Este indatorirea Jr.Eng. sa-si gaseasca un sponsor, sa se inroleze in PS si sa indeplineasca toate sarcinile legate de PS. Dupa absolvirea PS, 8 luni de experienta sunt acordate.

8. Examinarea Profesionala

OIQ cere Jr.Eng. sa treaca de examinarea profesionala, ca o conditie pentru primirea permisului de P.Eng. Aceasta examinare este, de asemeni, ceruta de toate asociatiile de ingineri din Canada.
OIQ a pregatit un ghid care acopera toate materiile studiate. Este acompaniat de referinte. Aceste materiale sunt disponibile pe pagina OIQ.
Examinarea profesionala nu este una tehnica. Scopul examinarii este de a testa daca Jr. Eng:
1. este familiarizat cu legile profesionale din Québec;
2. este familiarizat cu principiile practicii, etica si obligatii profesionale;  
3. are cunostintele de baza asupra chestiunilor de ordin juridic, si professional ale meseriei de inginer.  

Examinarea are trei parti si dureaza trei ore. Nici un material sau carte nu este permis in timpul examenului. Pt a reusi, candidatul trebuie sa obtina cel putin 60% la fiecare din cele trei parti. Candidatii care rateaza una din parti, trebuie sa reia intreaga examinare. Examinarea are loc in Engleza sau Franceza. OIQ are 16 date de examinare prin tot Quebec-ul. Jr. Eng are voie sa se inscrie la examinarea profesionala chiar dupa ce titlul de Jr.Eng i-a fost acordat.

9. Recunoasterea Experientei

Junior engineers care schimba joburile inainte de completarea perioadei de experienta ceruta, trebuie sa obtina, si sa completeze  formularele “Certificate of Engineering Experience” referitoare la pozitia pe care tocmai a parasit-o si sa le trimita la OIQ.
Pentru a fi recunoscuta, experienta trebuie sa fie relevanta sis a indeplineasca criteriile de la punctual 6. Trebuie sa fie recenta si sa fie certificata de actele adecvate.

Cunoasterea adecvata a limbii franceze

Conform Charte de la langue française, OIQ va elibera permis de practica numai candidatilor care au suficiente cunostinte de limba franceza, pentru a putea practica in Quebec.

In cazul candidatilor din Romania, se considera ca au suficiente cunostinte daca:
 
-   Au obtinut un (DES) in Québec in limba franceza, dupa anii 1985-1986.
-   Au un certificat eliberat de Oficiul pt limba franceza care indica ca au trecut testele de franceza.10. Eliberarea Permisului de Practica in Inginerie si Inscrierea ca P.Eng in OIQ

Cand toate conditiile au fost indeplinite, inclusiv cea de limba, Jr. Eng. este inregistrat ca P.Eng. si un permis este eliberat. Apoi OIQ va informa noul membru despre conditiile eliberarii stampilei de inginer.


NOU

Incepand din August 2004, toti studentii graduati sunt eligibili pentru a intra in Ordin, sectia studenti. Desi nu adduce nici un beneficiu imediat, aceasta intrare la sectia studenti, da bine la CV si este o recunoastere implicita a eligibilitatii unui student.

Informatii detaliate privind acest lucru pot fi obtinute de la reprezentantii OIQ in facultatile din Quebec.

Pentru cei care au terminat facultatea in Romania, si vor sa profeseze ca ingineri in Quebec, sunt trei cai de a intra in Ordin:

1. Aplica direct. In acest caz, dupa ce li se studiaza dosarul vor primi indicatii de la OIQ asupra examenelor pe care le au de dat. Vor avea de studiat aproximativ 1 an jumate, si vor avea intre 3 si 5 examene tehnice. Apoi, dupa perioada de experienta ceruta de Ordin, vor avea de dat examenul profesional si cel de limba. Aici, cei care au urmat aceasta cale, ar putea sa explice mai bine experienta lor.

Avantaje: economisesc timp, intra in paine mai repede

Dezavantaje: li se poate cere sa urmeze niste cursuri, sa mai stranga credite, si dau mai multe examene tehnice.

2. Refac facultatea. In acest caz, vor reface facultatea, vor obtine o diploma de bacc. si apoi vor aplica la Ordin. In acest caz, le vor lua 3 ani studiile + experienta ceruta de Ordin. Insa diploma va fi recunoscuta direct si nu vor mai sustine examene decat poate de limba, desi ma indoiesc. Vor sustine insa examenul profesional (etica, etc)

Avantaje: Evidente

Dezavantaje: Mai fac odata facultatea, pierd timp.

3. Fac un master sau un doctorat. In acest caz, admiterea in Ordin se va face tot pe baza diplomei de bacc. din Romania, insa se va cere si fisa scolara de la facultatea din Canada. In functie de cursurile facute, li se fixeaza un singur examen tehnic + examenul profesional ( etica, etc). Nu dau examen de economie, deoarece acesta se face in master (daca vrea studentul). Urmeaza apoi sa li se evalueze experienta si sunt admisi in Ordin.

Avantaje: li se acorda pt master intre 6 si 8 luni de experienta canadiana, li se recunoaste o parte din experienta din Romania, au timp sa se obisnuiasca cu cerintele profesiei in Canada, nu dau decat un examen tehnic si trebuie sa faca dovada ca stapanesc limba. Daca procesul de admitere este demarat de la jumatatea programului de master sau doctorat, se economiseste timp.
 
Dezavantaje: Se pierde timp

Sunt anumite ramuri ale ingineriei (cum ar fi programatorii) carora nu li se cere sa faca parte din Ordin. Insa programatorii nu au voie sa foloseasca titlul de inginer, daca nu sunt membri OIQ.


Offline marion

 • Jr. Member
 • **
 • Location: Montreal
 • Posts: 587
SISTEMUL DE INVATAMANT DIN QUEBEC!
« Reply #12 on: Tuesday 17 August 2004, 09:32:26 »
Vreau sa fac niste completari apropos de Ordinul Inginerilor. Am avut o intalnire cu un agent de al lor acum 2 saptamani, care mi-a spus asa: nu am nevoie de programa analitica( a taiat chiar cu pixul aceasta cerinta din lista pe care o avea trecuta pe pliant ) si nu se ia in  considerare ,,carnetul de munca" , pe care l-a numit in limba romana , ci va trebui sa aduc la dosar fisele posturilor de la toate locurile de munca pe care le voi trece in CV. Voi avea de dat un examen de legislatie , unul de franceza si unul de specialitate, de obicei in specialitatea de baza.
Fac adaugarea ca am un doctorat din Romania in Inginerie industriala si ca poate aceste precizari se refera la situatia mea particulara.

Offline bodo

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 877
SISTEMUL DE INVATAMANT DIN QUEBEC!
« Reply #13 on: Tuesday 17 August 2004, 09:37:44 »
Eu am o intalnire la inceputul lui septembrie cu reprezentantul OIQ in universitatea mea. O sa-l intreb mai multe chestii, si daca am noutati le voi transmite.

Offline Emigrare QC

 • Sr. Member
 • ****
 • Location: Montréal
 • Posts: 3.233
SISTEMUL DE INVATAMANT DIN QUEBEC!
« Reply #14 on: Saturday 04 September 2004, 09:49:09 »

Offline Emigrare QC

 • Sr. Member
 • ****
 • Location: Montréal
 • Posts: 3.233
SISTEMUL DE INVATAMANT DIN QUEBEC!
« Reply #15 on: Saturday 04 September 2004, 09:49:51 »

Massther Clinic - Massage therapy

Offline Johnny Popa

 • new users
 • Location: Montreal
 • Posts: 38
SISTEMUL DE INVATAMANT DIN QUEBEC!
« Reply #16 on: Wednesday 20 October 2004, 20:57:28 »
Salut explicati-mi si mie ce-i cu echivalarile astea,adica se echivaleaza ?????? :D
Johnny

Offline anne

 • new users
 • Posts: 394
SISTEMUL DE INVATAMANT DIN QUEBEC!
« Reply #17 on: Wednesday 27 October 2004, 22:25:40 »
La formation professionnelle et technique, c’est quoi au juste? Ça comprend les programmes d’études du secondaire et du collégial qui te permettent d’exercer un métier qualifié ou un emploi technique qui t’allume!
Diplôme d’études professionnelles (DEP)
Ce diplôme confirme que tu as terminé des études dans la catégorie de la formation professionnelle. Il te permet d’exercer un métier spécialisé. Les programmes ont une durée qui varie de 600 à 1 800 heures, réparties sur une à deux années. Pour pouvoir t’inscrire, selon le métier et le programme choisis, il faut que tu aies réussi ta 3e ou ta 4e secondaire. Les métiers-vedettes qui exigent ce type de formation, et les programmes qui y correspondent, sont présentés dans ce site Web.

Attestation de spécialisation professionnelle (ASP)
Cette attestation confirme que tu as terminé une formation te permettant de te perfectionner ou de te spécialiser dans un métier donné. Pour pouvoir t’inscrire à cette formation, il faut que tu aies un DEP ou que tu possèdes une expérience équivalente. Les programmes qui permettent d’obtenir une ASP durent de 450 à 1 200 heures. Les métiers-vedettes qui exigent ce type de formation, et les programmes qui y correspondent, sont présentés dans ce site Web.

Attestation de formation professionnelle (AFP)

Cette attestation confirme que tu as terminé une formation te permettant d’exercer un métier semi-spécialisé. Elle est particulièrement intéressante pour ceux qui désirent intégrer rapidement le marché du travail. Elle permet d’apprendre un métier semi-spécialisé en alternant travail (stages) et études ou grâce à la formule du compagnonnage, tout en recevant une formation générale de base.

Cette possibilité est la dernière à avoir été instaurée, en 1996, pour lutter contre l’abandon scolaire précoce sans qualifications. Elle s’adresse aux personnes de 15 ans ou plus ayant réussi au minimum leur 2e secondaire. La formation répond à un poste ouvert dans une entreprise locale et elle requiert la signature d’un contrat entre toi, l’école et l’entreprise.

Attestation d’études professionnelles (AEP)
C’est une reconnaissance d’études émise par les commissions scolaires pour un programme d’études développé et mis en œuvre par une commission scolaire, avec l’autorisation et aux conditions du ministère de l’Éducation. Ces programmes d’études te permettent d’exercer un métier principal, un métier connexe au métier principal ou une spécialité. Le programme d’études qui te permet d’obtenir une AEP comporte généralement un minimum de 240 heures et un maximum de 720 heures de formation. Pour pouvoir t’inscrire à une AEP, tu dois avoir obtenu les unités de 3e secondaire ou l’équivalent en langue d’enseignement, en langue seconde et en mathématiques ou posséder les préalables fonctionnels requis. Tu dois avoir 18 ans ou plus ou satisfaire aux normes d’admissibilité à la Mesure de la formation de la main-d’œuvre d’Emploi-Québec. Tu dois aussi satisfaire aux conditions d’admission spécifiques du programme, déterminées par la commission scolaire, s’il y a lieu.

Diplôme d’études collégiales (DEC)
Le DEC est un diplôme d’État qui confirme que tu as terminé une formation technique d’une durée de trois ans. Tous les programmes techniques comprennent plusieurs cours de formation générale, comme la langue maternelle, une langue seconde, la philosophie et l’éducation physique. Ces cours équivalent à environ une année de formation et ils sont aussi offerts aux personnes inscrites aux programmes préuniversitaires d’une durée de deux ans. Certains établissements universitaires reconnaissent la formation technique menant au DEC comme un préalable à des études universitaires. Les métiers-vedettes qui exigent ce type de formation, et les programmes qui y correspondent, sont présentés dans ce site Web.

Attestation d’études collégiales (AEC)
Les établissements d’enseignement collégial ont la possibilité de créer des programmes leur étant propres, d’une durée variable et répondant à un besoin de formation particulier. Quand tu termines des études dans l’un de ces programmes, tu obtiens un diplôme d’établissement qu’on appelle « attestation d’études collégiales ».

Offline TCCRIS

 • new users
 • Location: pe linga montreal
 • Posts: 267
 • je me souviens
Re: SISTEMUL DE INVATAMANT DIN QUEBEC!
« Reply #18 on: Thursday 07 April 2005, 22:43:28 »
. Diplômes non québécois

    Note à l'intention des candidats ne provenant pas du Québec.

    Le système scolaire québécois comporte quatre niveaux : primaire (6 ans), secondaire (5 ans), collégial (2 ans en préuniversitaire ou 3 ans en technique) et universitaire.

    Le diplôme d'études collégiales (le DEC) est normalement exigé pour entrer à l'université ; il s'obtient dans un Collège d'enseignement général et professionnel, ou cégep, en 13 années d'études. Avoir le DEC dans le bon domaine rend l'étudiant admissible dans un programme universitaire, mais l'université peut ou non l'admettre selon la qualité du dossier présenté par le candidat admissible.
    Au Québec, comme dans le reste de l'Amérique du Nord, le «Baccalauréat» est un diplôme universitaire, qui conduit directement au marché du travail : ainsi, le «Baccalauréat en ingénierie», dont la durée habituelle est de 4 années, est le diplôme équivalent à l'étranger à un diplôme d'ingénieur.

    Dans la plupart des autres pays, le secondaire précède en général directement l’université, et dans les pays francophones le diplôme de fin d’études secondaires s’appelle baccalauréat ; ce diplôme s'obtient normalement en 12 années d'études. Ainsi, le "baccalauréat en ingénierie" de Polytechnique s'obtient en 17 années d'études, comme la plupart des diplômes d'ingénieur étrangers (primaire et secondaire en 12 ans, plus 5 ans pour obtenir le diplôme).

    Note : au Québec, le mot ingénieur désigne un titre et non pas un diplôme. Ce titre ne peut être porté que par les membres de l'Ordre des ingénieurs du Québec (OIQ). Le diplôme de l'École Polytechnique rend son détenteur automatiquement admissible à l'OIQ.

L'École Polytechnique est une grande école, et non pas une université généraliste. Elle n'offre que des programmes d'ingénierie.

Les conditions d’admission au programme de baccalauréat en ingénierie de l’École Polytechnique, pour les personnes qui ont fait leurs études à l’extérieur du Québec, sont les suivantes.

2.1 Les détenteurs d’un baccalauréat de fin d’études secondaires de type S (délivré par la France), mathématiques, C, S1, etc. (selon les pays) sont admissibles en études préparatoires : ils devront faire et réussir un trimestre complet (une demi-année) de mise à niveau en mathématiques, physique et chimie avant d’être admis au baccalauréat en ingénierie (ce sont les cours identifiés dans le cas 1.2 de la section Diplômes québécois ci-dessus).

Avoir une moyenne d'au moins 12 sur 20 au baccalauréat (ce qui correspond en général à la mention AB = Assez Bien) garantit l'admission en études préparatoires pour cette catégorie d'étudiants. Si l'étudiant n'a pas cette moyenne, les résultats qu'il a obtenus en mathématiques et en physique-chimie sont les éléments prépondérants dont il est tenu compte lors de l'étude du dossier.
L'étudiant qui fait sa demande avant que les résultats du baccalauréat soient connus recevra une offre d'admission conditionnelle à l'obtention du baccalauréat si ses résultats en 1ère et en terminale sont bons. En cas de doute, l'École attendra les résultats des examens de baccalauréat avant de se prononcer.

2.2 Les détenteurs d’un baccalauréat de fin d’études secondaires en sciences ou de type D ou S2, etc. (selon les pays) sont également admissibles en études préparatoires. : ils devront faire et réussir un trimestre complet (une demi-année) de mise à niveau en mathématiques, physique et chimie avant d’être admis au baccalauréat en ingénierie (ce sont les cours identifiés dans le cas 1.2 de la section Diplômes québécois ci-dessus).

Avoir une moyenne d'au moins 14 sur 20 au baccalauréat (ce qui correspond en général à la mention B = Bien) garantit l'admission en études préparatoires pour cette catégorie d'étudiants. Si l'étudiant n'a pas cette moyenne, les résultats qu'il a obtenus en mathématiques et en physique-chimie sont les éléments prépondérants dont il est tenu compte lors de l'étude du dossier.
L'étudiant qui fait sa demande avant que les résultats du baccalauréat soient connus recevra une offre d'admission conditionnelle à l'obtention du baccalauréat si ses résultats en 1ère et en terminale sont très bons et non pas seulement bons. En cas de doute, l'École attendra les résultats des examens de baccalauréat avant de se prononcer.

2.3 Les détenteurs d’un diplôme de fin d’études secondaires de nature technique (STI, E, F etc.) ne sont pas admissibles.
a) Pour le devenir en faisant des études au Québec, ils doivent faire au moins une année complète dans un cégep et réussir les cours du tableau de la section 1.2, ou s'adresser à l'Université de Montréal et y réussir, s'ils sont admissibles, l'année de transition incluant les cours indiqués dans le tableau de la section 1.2.
b) Pour devenir admissible en faisant des études dans leur pays, on leur conseille d'obtenir un diplôme de technicien supérieur de durée 2 ans minimum (BTS, DUT, TS ou autre dénomination selon les pays). Voir l'article 2.7 ci-dessous pour plus de détails.

2.4 Les détenteurs d’un diplôme de fin d’études secondaires de 12e année de l'Ontario (DESO) sont admissibles en études préparatoires s'ils ont réussi, avec une note d'au moins 70%, les cours suivants : MCB4U Fonctions avancées et introduction au calcul différentiel (obligatoire); MGA4U Géométrie et mathématiques discrètes (obligatoire); SPH4U Physique (obligatoire); SCH4U Chimie (obligatoire).
2.5 Les détenteurs d’un diplôme de fin d’études secondaires de 12e année d’une autre province canadienne ou des États-Unis sont admissibles en études préparatoires s'ils sont dans un profil sciences. L'évaluation du dossier repose sur les trois dernières années d'études secondaires, et sur les résultats aux tests SAT I et trois SAT II ou ACT. Le SAT II doit comporter trois épreuves dont mathématiques, physique ou chimie.

2.6 Les détenteurs d’un diplôme de baccalauréat international (délivré par l'Organisation du baccalauréat international à Genève) sont admissibles directement au baccalauréat en ingénierie si les groupes des disciplines Mathématiques et Sciences expérimentales sont faits avec le niveau supérieur (HL). Obtenir une note d'au moins 5 sur 7 dans chacun de ces groupes, et une note globale de 30 sur 42 garantit l'admission.

2.7 Les étudiants titulaires d'un diplôme de technicien supérieur (BTS, DUT etc.) sont admissibles. Cependant, puisque leur formation ne correspond pas à la formation attendue habituellement des candidats à une école d'ingénieurs, les exigences sont plus élevées. Une moyenne générale d'au moins 13 sur 20 est attendue, on prête d'autre part une attention particulière aux cours à connotation scientifique plutôt que technique. Les candidats ayant une telle formation peuvent se référer aux sections 1.2 et 3 de cette page, qui décrivent les conditions d'admission à l'École Polytechnique des techniciens québécois.

2.8 Les étudiants ayant fait des études plus avancées que celles décrites ci-dessus pourront, le cas échéant, se voir reconnaître des acquis de formation. L'étude des dossiers est faite au cas par cas.
je me souviens...

Offline nextech

 • Newbie
 • Posts: 1
Re: SISTEMUL DE INVATAMANT DIN QUEBEC!
« Reply #19 on: Monday 18 July 2005, 12:23:12 »

corectati cit dureaza un doc ( in general 4-5ani) asa o sa se creda ca sint numai cizme pe aici !!!!
un ex
matematica
Le programme de Ph.D. se fait généralement en quatre années scolaires.
http://www.dms.umontreal.ca/EtudesSup/ProgrammeSuperieur/structureS.htm

inginerie poate sa fie si 4-5 ani

medicina si 6