Author Topic: Doriți să deveniți inspector imobiliar? Ce înseamnă acestă meserie?  (Read 17167 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline etu

  • new users
  • Location: Montréal, Québec, Canada
  • Posts: 432
    • Inspecteur en bâtiment


Doriți să deveniți inspector imobiliar? Ce înseamnă acestă meserie?
April 25, 2016
|
Émile Botezatu


 
Doriți să deveniți inspector imobiliar? Ce înseamnă acestă meserie?
 
Obiectivul acestui domeniu de practică este de a asigura protecția tuturor ocupanților și a activităților ce se desfășoară intr-o clădire iar mai concret de a verifica dacă clădirile, sau sistemele care compun clădirile, respectă condițiile de securitate, sau sunt conforme codurilor sau regulamentelor de functionare în vigoare.
 
Inspectorii de clădiri au roluri diverse și specializări diverse ce le permit să analizeze și să cunoască sistemele complexe și diverse ale clădirilor.
 
Denumirea de INSPECTOR poate fi purtată de un technician, tehnolog, arhitect sau inginer de exemplu.
Sub acelasi joben se ascund insă practici diferite si de complexitate diferită.
 
Probabil cel mai cunoscut inspector este inspectorul municipal.
Această persoană, angajată de municipalități are rolul de a se asigura că permisele de construcție sunt emise in conformitate cu regulamentle în vigoare. De exemplu, această persoană verifică daca există planuri pentru un proiect de transformare imobiliară, verifică dacă gestiunea apelor uzate se face în conformitate cu regulamentele în vigoare, sau dacă lucrările s-au executat conform cu planurile trimise.
 
Régie de bâtiment du Quebec angajează la rindul ei inspectori pentru verificarea calitatii lucrărilor de construcție si a calificării intreprinderilor.
 
La un nivel superior, inginerii și arhitecții de exemplu efectueaza verificari ale structurii sau sistemelor componente ale clădirilor (balcoane, fațade, sisteme mecanice, sisteme electrice, etc). In Quebec și în alte țări, inspecția fațadelor este un proces obligatoriu și repetitiv la 3-5 ani în special pentru imobilele de anvergură.
 
De exemplu Legea 122 referitoare la inspecția fațadelor și a parcărilor subterane à fost introdusă dupa ce mai multe accidente soldate cu decesul mai multor persoane au avut loc în Montreal.
 
Un alt exemplu îl reprezintă obligațiile referitoare la intreținerea și inspecția sistemelor mecanice sau a turnurilor de apa pentru installațiile de climatizare, ce au fost introduse dupa ce o epidemie de Legionelle à aparut in orasul Quebec soldată deasemenea cu moartea à cel putin 12 persoane.
 
În aceasta situație RBQ (Regie du batiment du Quebec) angajează inspectori care să se asigure că regulamentle și legile legate de construcție și întreținere sunt respectate.
 
O ramura a acestui domeniu este inspecția înainte de cumpararea unui imobil.
 
Rolul acestei inspecții este de a oferi cumpărătorului o imagine clară despre starea imobilului la un moment dat, în așa fel încât cumpărătorul să ia o decizie în cunoștință de cauză.
În acest câmp de competență majoritatea inspectorilor nu sunt ingineri și inspectează o clădire de cel mult 3 etaje si mai mica de 600m2 în domeniul rezidential.
 
Nu uitati insă ca se tranzactionează pe piața imobiliară din Canada, clădiri industriale, agricole sau spatii comerciale si clădiri de birouri. Firmele de consultanța în inginerie și arhitectură sunt chemate să se pronunțe asupra stării tehnice a acestor imobile.
 
Majoritatea dintre noi vin in contact cu acest tip de inspector în general, însă nu trebuie uitat că acest domeniu este doar o foarte mică parte din ccea ce simplu numim domeniul inspecției imobiliare.
 
Cum devenim inspector imobiliar rezidential?
 
Inspecția imobiliară inainte de cumpărarea unui imobil nu este reglementată în Quebec comparativ cu Alberta sau Ontario și din această cauză practic oricine poate să se intituleze inspector imobiliar și sa efectueze inspecții fără să aibă nevoie de o autorizație specială.
 
Există însa diverse organizații private ce regrupează inspectorii și aceste organizații au anumite condiții pentru a accepta membrii în rândul lor.(Internachi, AIBQ ANIEB etc)
 
Una din condiții ar fi scolarizarea – Cursul cel mai simplu de făcut este un AEC en inspections de bâtiment. Durata cursului este de cca 2 semestre.
 
În Montreal exsita diferite organisme scolare care îl oferă. Există chiar și cursuri la distanță. Noțiunile învățate în acest program sunt noțiuni de bază. Nu exagerez dacă spun că ele reprezintă 10%-15% din cunoștințele pe care un inspector imobiliar ar trebui să le aibă. Acest curs nu te face un expert și este nevoie de minim 200 de inspecți și mult studiu după terminarea cursului pentru a depăți stadiul de incepător.
 
Marea majoritate a celor ce se înscriu la acest curs au deja cunoștințe din domeniul constructorilor sau lucrează în domenii conexe, cursul devenind o completare a bagajului lor de informații și nu piatra de temelie.
 
Diferite diplôme de studii colegiale vă pot conduce deasemenea către o meserie de inspector (Technique en architecture, urbanisme, genie civil ou mecanique du bâtiment etc)
 
Cum devenim inspector imobiliar pentru cladiri de mare anvergură ?
 
Înarmat cu o diplomă de nivel colegial AEC sau DEC așa cum am explicat mai inainte puteți să găsiți un loc de muncă în companii care se ocupă cu inspectarea cladirilor și deveniți inspector imobiliar.
 
Personal am lucrat foarte mult cu ETS (Ecole de technologie superieure) am avut șansa să formez și să compar capacitatea de formare a multor stagiari de la aproape toate universitatile din Quebec (Universite de Sherborrke, Ecole politechnique, Universite de l’Ottawa etc) si consider ca ETS are programe foarte bune și foarte bine adaptate pentru tot ceea ce inseamna domeniul constructiilor in special.
 
Recomandarea mea ar fi sa va inscrieti eventual la universitate pentru un curs in inginerie sau in arhitectura.
 
Aceasta meserie cere un grad înal de responsabilitate dar ofera satisfacții pe măsură. Inspectorul imobiliar devine de multe ori o referință pentru ceilalți intervenanți (proprietar, antreprenor general, RBQ, organisme guvernamentale, banci, firme de asigurari, etc).
 
Raportul unui inspector este citit, interpretat, întors pe toate părțile de către cei implicați, de aici importanța unui raport clar concis și scris de manieră profesionistă.
 
Raportul unui inspector poate opri o tranzacție imobiliară sau demola o clădire cu impact puternic asupra tuturor celor implicati și în special cu impact puternic financiar asupra unui proprietar de imobile și a costurilor de exploatare pe care acest proprietar trebuie să și le asume.
 
Proprietarii sau viitorii proprietari de imobile de tot felul (cladiri administrative, zgirie nori, cladiri guvernamentale, clădiri industriale, persoane fizice) sunt cei ce solicită cel mai des serviciile unui inspector.
 
Este lesne de inteles de ce.
 
Conform legilor în vigoare proprietarul este responsabil de ceea ce se întâmplă pe propietate sa sau are legatura cu proprietatea sa.
 
Ignorarea recomandarilor unui inspector poate duce la pagube materiale (infiltratii de apa, incendiu, prabusiri de imobile) sau pierderi de vieti omenesti.
 
 
 
 
Stay safe in investments!
Emil Botezatu, ing
inspecteur@batimentaplus.com
514-686-1075http://www.batimentaplus.com/#!Doriți-să-deveniți-inspector-imobiliar-Ce-înseamnă-acestă-meserie/yzyyi/571e72890cf2d19e296ee3a8
"Votre vie est le résultat des choix que vous faîtes. Si vous n'aimez pas votre vie, il est le temps de faire de meilleurs choix."

Inspecteur en bâtiment