Bienvenue au Québec! Welcome to Canada! > Québec - primii paşi

M-as muta in Montreal...

(1/1)

maplesyrupere:
salutare,


Ma cam bate gandul din titlu. Context: locuiesc in Marea Britanie de vreo 10 ani, partenera mea e din Quebec, si mie chiar imi place Montreal. Am depus documentele pt spousal visa (PR), si probabil vor fi aprobate candva candva. Sigur, nu obliga la nimic, si probabil vom face o tura-test de 3 luni inainte sa luam orice decizie.
Am citit multe despre Quebec, franceza, cele doua solitudini si tot asa, si m-am afundat mult si bine pe r/montreal si r/quebec (si mai nou si pe aici). Desigur, am si cunoscut o gramada de oameni din provincie.


Avem un copil (cetatean dual britanic-canadian si probabil si roman curand, efectiv nu am avut energie sa umblu dupa hartii in pandemie), casa+masa, toate cele. Mutatul in Montreal nu ar fi dictat de nevoie materiala/dorinta unei 'vieti mai bune' etc. Probabil am avea cam acelasi standard de viata ca in UK - eu as incerca sa-mi pastrez jobul sau as cauta ceva remote pentru organizatii americane/ROC pana m-as pune la punct cu franceza 'business'. 


Motive pentru care m-as muta:


1. Orasul e misto, l-am vazut si vara si iarna. Poti umbla pe jos in mare parte (sau ce conteaza pentru mine - centru/downtown etc.) Nu conduc deci dramele cu potholes nu ma afecteaza prea mult. Londra e mega-oras, dar mi-e dor sa umblu pe jos si chiar sa se schimbe cartierul. Montreal imi aminteste de orasele europene si de ritmul din ele. E o chestie pe care e greu sa o masori, dar de care mi-e foarte dor. Din motive obiective nu luam in considerare orase europene pentru o potentiala relocare. Vad ca acum sunt probleme cu multe atacuri cu arme de foc in MTL si asta nu imi place deloc... dar pare sa fie o chestie determinata de pandemie/rivalitati locale si probabil va disparea. Nu pare un oras violent tot timpul. Sau...?
2. Cultura quebecoise ma cam enerveaza, dar ma si intereseaza :)) Ar fi o schimbare de peisaj (vorbesc franceza decent si as studia oricum inainte de orice posibila relocare plus cursurile alea oferite de guvern) si ma atrage ideea asta de a descoperi o cultura (relativ) noua. Pe de alta parte, anumite aspecte ale culturii din Quebec mi se par foarte est europene. Asta nu stiu daca e bine sau rau.
3.  Am fi mai aproape de familia extinsa a partenerei mele. A mea din Ro e in mare parte disparuta si oricum nu am luat niciodata in calcul intoarcerea in Ro, mai ales dupa ce s-a nascut copilul. In Londra avem multi prieteni (unii ca o familie) dar nu familie-familie.
4.  Daca tot am fi in Quebec, as explora prin Central America si America Latina, e ceva ce ma atrage.


Motive pentru care nu m-as muta:


1. E departe si scump de Europa, e mult prea aproape de US :)) (nu glumesc, nu am nicio atractie pentru US, nici macar turistica).
2. Prea orientata pe masini, ma deprima autostrazile/strip malls in general.
3. Am pierde (invariabil) niste prieteni.
4. Canada/Quebec pare sa fie mai axata pe munca decat UK (2 saptamani de concediu doar???)
5. Ce scump si prost pare sa fie netul/telefonia mobila?


La varsta mea, mai am maxim o schimbare mare de peisaj in mine - intrebarea e daca ar trebui sa fie asta. La 'pensie' probabil am merge si noi undeva cald dar mai e pana acolo. Daca sunt oameni care au facut exact pasul asta (UK-Quebec sau invers), dati un semn/comentariu. Toate celelalte comentarii sunt binevenite, evident. Ma intereseaza in special:* sistemul medical
* educational (copilul meu vorbeste engleza cu accent britanic si intelege franceza. Am vazut niste chestii destul de horror despre profesori rasisti/agresivi in licee si scoli generale din Montreal. Nu l-as expune niciodata pe copil la asa ceva daca e o chestie raspandita)

Hai noroc :)

John Galt:
daca visezi ca in montreal mergi cu papornita si autobuzul la piata, o sa fii foarte dezamagit.

cu impuscatul, stirile sunt doar senzationaliste - se tin la ei in cartiere, nu prea exista victime nevinovate.

iarasi, evita stirile despre US si stergeti parerile preconcepute. zonele accesibile cu masina sunt pitoresti - multe paduri, si munti, coaste salbatice, oameni primitori. la fel si quebecul, coasta estica, ontario.

scoile sunt ok. nu exista rasism, agresivitate, cel putin in zona montrealului unde ai fi surprins de raportul imigranti/quebecosi. copiii mei abia daca au cate 3-5 quebecosi in clasa.

vacanta depinde de genul de job - entry level, da, incepi cu 2 saptamani, dar nu am mai auzit demult de doar atat.

Navigation

[0] Message Index

Go to full version