Bienvenue au Qu├ębec! Welcome to Canada! > CANADA sau AMERICAN DREAM

este quebecul pt noi?

(1/3) > >>

acul77:
Buna suntem o familie cu un copil mic de 1 an si intentionam sa emigram in quebec. EU sunt inginer silvic, am terminat silvicultura la Brasov, lucrez in meseria de inginer silvic de 10 ani. Am terminat liceul bilingv franceza si ma descurc binisor cu limba. Sotia mea este economista si a terminat pe langa ASE si un colegiu de Tursim. Suntem dezgustati de Romania sub toate aspectele ei. Totusi vrem sa lucram in Quebec in domeniile pentru care am invatat (adica eu inginer silvic/forestier, ea in domeniul economic). Sunt ceva sanse?

Ronin:
Salve,
Din prima nu sunt sanse sa lucrezi nici tu nici sotia pe domeniu, o sa mergeti la francizare, echivalat la MRCI, scoala/univ, apoi urmezi drumul lung al ordinelor profesionale. In cazul sotiei, face la Concordia sau McGill un accounting si apoi se insrie la CA, CGA, CMA, etc. Tu ca sa prinzi un post la ceva federal in silvicutura trebuie sa fi si cetatean deci 5 ani minim. Insa o sa poti face joburi de supravietuire vreo 3-4 ani cat timp faceti scoala si va echivalati, mai greu o sa fie cu copilul ca fie il duci la garderie privata ca la alea subventionate nu prinzi loc, fie iti aduci ceva mama, soacra sa stea cu el. Oricum sunt ceva cheltuieli in plus, insa nu e dracul chiar asa de negru, sistemul social din Quebec este destul de primitor.
Realist trebuie sa te astepti la cam 4-5 ani de tras serios, abia dupa 5 incepi sa scoti capul, pune asta in balanta cu frustrarile cotidiene, varsta voastra, lipsa prietenilor si a familiei si vezi daca se merita. O iei de la ZERO, pt. copil se merita clar, pt. voi o sa fie de tras.
Bafta!

hercule:
Perfect de acord cu Ronin, doar un mic bemol: gradi pentru cel mic e mai usor de gasit acum. De cand cu credit reamboursable d'impot anticipat, daca iti joci bine cartile si gasesti o gradi pe la 25$/zi, care sa-ti convina, iesi relativ OK. Cele la 30+ uitati-le, sunt mult prea scumpe pentru acelasi serviciu. Atentie, varianta asta (cu creditul pentru gradi privata) nu se pune in cazul in care esti pe social, deci musai munca sau scoala.............. Si in ultima vreme, chiar si locuri subventionate gasesti un pic mai usor, ca au mai fost suplimentate de guvern. E tot dificil, sa nu se inteleaga altceva, dar este o idee mai usor decat cu 5-10 ani in urma.................. Bafta la emigrare!!!!!!!

acul77:
merci Ronin si Hercule. Sincer nu ne sperie munca si suntem dispusi la sacrificii pentru cel mic. Eu ma gandeam ca dupa 3 ani de tras este posibil ca macar unul din noi sa prinda un post pe masura studiilor, dar este ok si cu 4-5 ani. Ideea este sa ne echivaleze ceva din studii pentru ca silvicultura romaneasca a fost bine facuta si aprofundata. Am unele rezerve pentru ca am vazut putini ingineri forestieri romani care au reusit aici, dar dracul nu poate sa fie asa de negru si cred (am speranta) ca oricum este mai alb decat in Romania, unde fara spaga si lins curul la partid nu reusesti nimic.

Rolika:
Da asa e, chiar daca pare o prezentare putin pesimista, eu zic ca e realista, perioada de 4 - 5 ani poate fi chiar mai lunga daca nu faci efortul necesar ca sa te ridici.

Eu am plecat cand copiii erau mici amandoi, ce era pe noi era si in dulap, a fost dificil, dar eu zic ca s-a meritat, eu nu ma impacam cu sistemul din Romania, si asta din Canada e departe de a fi perfect, dar totusi.

Mai e o chestie: varsta. Daca e peste x ani e mai dificil sa accepti schimbarea. Ii las pe altii sa gaseasca pe x.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version