unde vorbeste de niste jucarii cu procesoare arm, linux, ceva pentru internet. La 300-400us$
sincer care e cioaca, cine ar cumpara, oriciti ar uri pe Microsoft, o jucarie care e clar inseamna probleme de compatibilitate, pentru majoritatea aplicatiilor la care s-ar gindi cineva sa puna, legitime sau nu.
astea pe la 400$ nu-s chiar ca cel din primul tau exemplu. alea au fost prima generatie, cele cu SSD minuscul de numai 8G. tot ce se invarte acuma pe la suma de 400$ au deja HD de 2.5 la 160G si in general sunt la 10" ecranul. Practic tot ce le lipseste fata de un laptop clasic (dar slab, e drept) e DVDul pe care n-au mai avut loc unde sa-l bage.
Intrebi cine ar cumpara.
Eu exact unul pe care sa pot instala Linux caut si asta a fost un motiv pentru care primele 2 au "sarit" din schema. Lenovo are nus' stiu ce functie de recovery si din ce-am gasit pe net trebuie sa faci o groaza de artificii ca sa-i rescrii GRUBul etc (si nici nu l-am gasit fizic pe undeva pe aproape sa ma joc pe el) iar la Dellul ala se plange lumea ca ar fi ciudat mousepadul.
HPul mini mi-a placut iarasi dar are BIOSul "incuiat" nu poti schimba nimic, sa si-l tina.
Pana la urma m-am decis la asta
http://www.bestbuy.ca/catalog/proddetail.asp?logon=&langid=EN&sku_id=0926INGFS10119939&catid=27036l-am testat la ei in magazin, se poate intra in BIOS si boota Linuxul de pe USB, DVD extern sau retea exact ca la un desktop clasic. A vazut toate componentele din prima, in modul live e drept ca nu i-am stricat lui ala jucarica de pe raft, dar din ce am citit pe forumuri si instalat nu ridica nici o problema.
La ce incompatibilitati te referi tu?
E o scula doar pentru surfat net, email , eventual ceva filme si videochat si pe care s-o pot cara usor dupa mine (practic testul suprem e sa incapa intr-o poseta

) Pentru toate astea vine cu aplicatii care merg fara probleme "out of the box", de unde incompatibilitati?
Singura chestie mai complexa e integrarea intr-o retea cu win, unde trebuie sa te pricepi cat de cat ca sa-l configurezi dar in cazul dat de tine daca vine preincarcat de fabricant se vor ocupa ei de treaba asta (vezi cazul Novell cu SLED)
In plus mai mult de 50% din timp il va folosi copilul, al carui desktop a fost ultimul pe care l-am trecut pe linux. S-a strambat la inceput dar si eu ma saturasem sa reinstalez la saptamana pentru ca-l gaseam colcaind de virusi.
Pe asta la procesorul lui si 1G RAM nici vorba sa-l mai incarci cu antivirus, antispyware etc.
Deci Linux sau nimic
Referitor la alea cu ARM mie asa la o prima citire imi pare ca avantajul major al lor ar fii in primul rand eficienta. La capitolul asta toate cele cu Atom sufera. Chiar si de bateriile cu 6 celule se plange lumea ca au autonomia prea mica 2-3 ore max. Oricum pana-l scot mai e.