Iata cum ce mi-am bucurat inima astazi, intr-o dimineata geroasa de iarna din Quebec la -17C afara: Cu un concert ce a avut loc acum 2 zile la Ateneul Roman din Bucuresti.
Este vorba despre un concert extraordinar cu ocazia preluarii de catre Romania pentru 6 luni a presedintiei UE. Totul e plin de simboluri in concertul asta, de la numele orchestrei, Orchestra Uniunii Europene si pana la repertoriu, Enescu si Beethoven.
Asa ca daca vei avea curiozitatea draga cetitorule sa urmaresti concertul, iata ce vei vedea:
Dirijorul Ion Marin, fiul marelui Marin Constantin, cel care a pus bazele Corului Madrigal, roman ce si-a legat cariera de Opera din Viena, dirijeaza:
Rapsodia Romana nr.1 de George Enescu
si
Oda Bucuriei, de Ludwig van Beethoven.
Cateva cuvinte adaugate de mine cu privire la repertoriu.
Cu multi ani in urma, cand mi-am inceput drumul plin de minunatii in lumea muzicii clasice ca simplu fan al acestui gen de muzica, mi-a cazut privirea pe un album de CD-uri de muzica clasica editat de Philips Records cu cele mai frumoase 100 de compozitii de muzica clasica din istoria muzicii.
Dintre toate compozitiile, singurul roman care era prezent era George Enescu cu Rapsodia Romana nr.1. Este poate singura compozitie compusa de un roman ce este mereu interpretata pe scenele din lumea intreaga tot timpul, puteti vedea pe youtube zeci de variante din lumea larga.
Oda Bucuriei, partea finala cu cor din Simfonia nr.9 de Beethoven, este imnul Uniunii Europene. De retinut ca atunci cand Beethoven a compus-o, era complet surd. Cand a avut premiera mondiala, Oda Bucuriei s-a bucurat instantaneu de un succes urias, dar Beethoven nu putea sa auda aplauzele. Cum a putut o fiinta umana sa compuna asa ceva fara sa auda nici un sunet, aista pentru mine este un mister.
Mda, m-am luat cu vorba, iata concertul:
https://www.youtube.com/watch?v=fjU1tHCqbDc