Uite cum s-a-ntamplat mai grupaleo.
Cronicarul povesteste ca turcii, in drumul lor de cucerire si de impunere a islamului in Europa, au ajuns undeva in nordul Bulgariei aproape de Dunare.
Aici, turcii intalnira o padure mare, infricosatoare, pe care ei, turcii, popor de stepa, o botezara cu teama: Deli Orman, adica in talmacire romaneasca Padurea Nebuna.
Deli, in limba turca insemnand "nebun" iar ''orman'', padure.
Aceasta padure, care se intindea in nordul Bulgariei dar si pe malul de nord al Dunarii, pe actualul Baragan, noi am invatat la scoala ca se numea ''Codrii Vlasiei".
Deci Deli Orman erau Codrii Vlasiei, padure care a disparut demult timp sub topoarele celor care traiau in Baragan.
Ei bine, acest turcesc ''Deli Orman'', in deformarea limbii ce o vorbeau vlahii, adica romanii din Walachia, a dat numele Teleorman, teritoriu pe care candva se intindeau Codrii Vlasiei.
Stiu informatia asta de foarte mult timp, fiind ploiestean cu origini teleormanene.
Sa nu razi de Teleorman, acest judet locuit de oameni negriciosi cu privirea piezisa si care-si iubeau pamantul ce-l cultivau mai mult decat propria lor viatza, a dat Romaniei pe Zaharia Stancu si Marin Preda, 2 nume importante in cultura romana.
PS. MA gandesc... daca deli in limba turca inseamna nebun, atunci deliu si varianta diliu, care inseamna acelasi lucru, e un turcism, printre atatea altele din vocabularul limbii romane.