era maritata?
cum se faceau nuntile altadata?
Am o placere deosebita sa vorbesc despre bunica mea , mama tatalui meu.E persoana de la care toti am avut ceva de invatat.Bunicul si bunica au fost de o varsta , au avut 6 copii dintre care 4 centenari , ca si bunica . Bunicul a murit impuscat de tanar , cam la 44 dupa toate spusele , de catre turcii dobrogeni carora le intrasera in sange febra masacrarii armenilor . Au facut averi bunicele din comert . Cumparau de la beirut , vindeau la Braila si Constanta , apoi cumparau de la Viena (scule in special) pe care le vindeau tot la Braila si Constanta. Au avut putine afaceri in Tarile Romane/Romania care sa necesite angajati . Bunica mea spunea:
-Ca sa faci averi cu manufacturi sau pamant (agricultura)ce necesita angajati , trebuie sa ai inima de caine . Daca nu-i infometezi pe oameni nu faci bani . Asta este unul din motivele pentru care le cam dau dreptate celora care spuneau ca sa se termine cu exploatarea dar democratia si minciuna au picioare scurte .
Cand ei sau casatorit , pe la 1890/dupa cred( parca spunea ea ca ambii depasisera varsta de 26 de ani ),starea economica in Romania era mai buna decat in multe tari ale europei , motiv pentru care , spunea bunica , am putut angaja bucatari "inalti" , o expresie folosita de ea. Din spusele bunicii , au vrut sa angajeze un fotograf , aparatul de fotografiat nu era cunoscut , avea doar 3-4 ani de cand se inventase si se comercializa iar daca vroiai unu , trebuia sa duci de la Paris , mai greu de la Viena sau tocmai de la Londra si ar fi costat o avere. Isi traia zilele asezata pe un taburet , unde permanent isi mangaia sortul din fata cu mainile , de parca ar fi cautat un fir desprins din el , cantand incet doar o strofa dintr-un cantec:
Mandru dulce al vietii mele
La oaste sa dus
Si d` atunci luna si stele
Toate mi-au apus