Author Topic: Legumele  (Read 13603 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Agno

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 26.910
Re: Legumele
« Reply #420 on: Tuesday 19 June 2018, 21:43:08 »
De fapt, imi place bucataria coreeana in general, mai putin abundenta de tofu.

Io am probleme serioase cu pestele lor fermentat. Imi vine asa o boratura ancestrala ori de cate ori intru intr-un magazin de profil. Si de multe ori intr-un restaurant coreean. Am invatat sa apas pedala de acceleratie cand trec pe langa unul (in State).


Offline shugharitza

  • Hero Member
  • *****
  • Location: Canada, sic!
  • Posts: 7.931
Re: Legumele
« Reply #421 on: Tuesday 19 June 2018, 23:01:21 »
Io am probleme serioase cu pestele lor fermentat. Imi vine asa o boratura ancestrala ori de cate ori intru intr-un magazin de profil. Si de multe ori intr-un restaurant coreean. Am invatat sa apas pedala de acceleratie cand trec pe langa unul (in State).

Pai, cine te obliga sa mananci peste fermentat?!?! Incearca reteta asta si apoi imi spui daca chiar iti displace mancarea coreeana: https://www.youtube.com/watch?v=DBPUnJSp-wM N-are sos Worchestershire si nici alta derivata de peste fermentat. Poti sa adaptezi reteta la gusturile si nasucurile romano-canadeze, inlocuind kimchi cu varza calita (fie dulce, fie murata) sau chiar cu ciuperci calite (carora le adaugi bulion sau sos de rosii) si poti renunta la noodles, dar trebuie sa-ti adaptezi cantitatea de sare si piper. Ori de cate ori fac reteta asta (sau variante adaptate), dau o forma de purcelusi la chifle. Le pun chiar si codita, urechi, iar narile de la rât le fac cu seminte de chimen. Copiii sunt innebuniti dupa ele.

  Daca nu-ti place sosul de peste fermentat, inseamna ca ai probleme si cu bucataria thailandeza si vietnameza, unde se foloseste inca si mai mult decat la coreeni. Ce zici de asta: https://www.youtube.com/watch?v=C__iyWJkjgc
Dar de pasta de ansoa, atunci?

Offline anacordis

  • new users
  • Location: Montreal
  • Posts: 439
  • [Scrie un text beton aici]
Re: Legumele
« Reply #422 on: Tuesday 19 June 2018, 23:59:14 »
Qwerty, arata super fain ce ai facut tu cu kimchi, imi placea mult (eu inca nu vad niciun link, doar poza).
Inca fac guacamole cum ai zis tu cu ceapa si il mananc pe paine  :grin: .

Eu nu mai sunt capabila sa mananc fermentat, am vreun an de zile de cand le evit. N-ai vrea sa stii cum mi-au iesit mie niste sarmale cu kimchi, din disperare ca m-am trezit in ultima zi dinainte de un Craciun. Cea mai dezastruoasa reteta inventata ever.


Offline shugharitza

  • Hero Member
  • *****
  • Location: Canada, sic!
  • Posts: 7.931
Re: Legumele
« Reply #423 on: Wednesday 20 June 2018, 00:35:38 »
Qwerty, arata super fain ce ai facut tu cu kimchi, imi placea mult (eu inca nu vad niciun link, doar poza).
Inca fac guacamole cum ai zis tu cu ceapa si il mananc pe paine  :grin: .

Eu nu mai sunt capabila sa mananc fermentat, am vreun an de zile de cand le evit. N-ai vrea sa stii cum mi-au iesit mie niste sarmale cu kimchi, din disperare ca m-am trezit in ultima zi dinainte de un Craciun. Cea mai dezastruoasa reteta inventata ever.

Lincul lui Qwerty e pe un alt topic. https://www.youtube.com/watch?v=eTucCw1w6Ak
Stai ca nu pricep, tu ai facut sarmale cu kimchi sau cu varza napa? Ai folosit kimchi, unde kimchi este varza chinezeasca murata dupa metoda coreeana, pe motiv de lipsa de varza murata pe stil romanesc? Uite cateva trucuri de la mine pentru cazuri de criza cand nu gasesti varza murata: fie folosesti varza alba pe care o oparesti in prealabil, nu prea mult, ci doar cat sa poti infasura sarmalele, fie congelezi varza alba peste noapte si ti-o decongelezi rapid pentru rulatul sarmalelor, fie pur si simplu tii cateva zeci de secunde varza la microwave, poate e nevoie de mai multe ture, te orientezi si tu. Ulterior, printre randurile de sarmale presari varza murata tocata gasibila la borcan, marfa nemteasca sau din Austria, gasibila la orice epicerie din provincie.

Offline Mărioara

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 17.974
Re: Legumele
« Reply #424 on: Wednesday 20 June 2018, 03:25:32 »
Superbe flori, Ana, bravo!
Bucurati-va!


Offline anacordis

  • new users
  • Location: Montreal
  • Posts: 439
  • [Scrie un text beton aici]
Re: Legumele
« Reply #425 on: Wednesday 20 June 2018, 10:39:22 »
Shugy, da, am luat un borcan mare cu varza asta ciudata, direct preparata-fermentata, scria kimchi pe borcan  :grin: Am intrat in ajun ca aveam anu buni de cand nu mai facusem sarmale, lucrasem pana in ultima secunda si tzop am zis hai sa intru intr-un store etnic ca gasesc eu ceva asemanator si ma descurc. Am adaugat carnea, alea-alea, pus la cuptor.   
Nu mi s-a parut acra destul si am stors si o lamaie deasupra.
Un simulacru de sarmale, m-am simtit ca manacand saramale facute de martieni, le mancam doar cand crapam de foame. Plus ca trebuia sa ai aproape o toaleta la o juma de ora dupa ingurgitare, laxativul perfect.

@Marioara, merci frumos, crinii aia roz emana un parfum incredibil si ma gadila la nas sa stranut cand ma aplec pe ei.

Offline Mărioara

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 17.974
Re: Legumele
« Reply #426 on: Wednesday 20 June 2018, 11:10:12 »
Sarmale extraterestre  :laugh:  SF
Bucurati-va!

I Translate it

Offline shugharitza

  • Hero Member
  • *****
  • Location: Canada, sic!
  • Posts: 7.931
Re: Legumele
« Reply #427 on: Wednesday 20 June 2018, 11:30:47 »
Un simulacru de sarmale, m-am simtit ca manacand saramale facute de martieni, le mancam doar cand crapam de foame. Plus ca trebuia sa ai aproape o toaleta la o juma de ora dupa ingurgitare, laxativul perfect.

Well, n-am avut experienta sarmalelor in kimchi. Cred ca nu se potriveste gustul de cimbru din sarmalele traditionale cu cel de ghimbir si sos de peste fermentat din kimchi.  Plus zeama de lamaie ca touche personala. Funny.

Am avut si eu indrazneli culinare concretizate prin esecuri gustative. Le-am tinut minte si nu le-am mai repetat.  In alte cazuri, culmea cand anticipam strambaturi din nasucuri romano-quebecane, totul s-a soldat cu lichidarea in timp record a intregului preparat.


Offline anacordis

  • new users
  • Location: Montreal
  • Posts: 439
  • [Scrie un text beton aici]
Re: Legumele
« Reply #428 on: Wednesday 20 June 2018, 11:48:35 »
Shugy, mersi de sfaturi pt sarmale, chiar am facut anul trecut cu varza murata tocata+foi de varza fierte, pretty decent.
In ultimii ani, ma destept mai devreme, adica cu cateva luni inainte imi iau 2 borcane de foi murate de la Adonis si e done deal. Daca raman sa caut in ultimele 2 saptamani, nu mai gasesc.
Eu cu experientele nu ma potolesc. In weekend din graba, am zis sa fac o friptura la cuptor din vitel de lapte, in vin alb cu ulei de masline si foi de dafin, ca dupa reteta. Dar, am uitat ca trebuia marinata carnea 24-48 h in vin, si a cam iesit chewy, plus ca am ramas fara foi de dafin si am pus usturoi. Not good, ca vitelul nu e porc  :( .


Dar cea mai de succes, a fost ceea ce aici se numeste frittata, un fel de omleta groasa sau mai degraba quiche. Cand eram adolescenta, bagam tot felul de legume la tigaie sau woc, mai nou, pe desupra oua batute putin cu furculita si iese fara gres ceva bun super rapid.


Offline qwerti

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1.619
  • [Scrie un text beton aici]
Re: Legumele
« Reply #429 on: Thursday 21 June 2018, 10:29:02 »
Ana, superbe florile. Miros petuniile? sau numai crinii.

shu, a iesit aproape bun kimchi-ul. Culmea ca nu a fost destul de iute si sosul prea apos. Si vegetalele trebuie sa le tai mai marunt sa se integreze mai bine in sos.

Marti am muncit la 2 lazi de capsuni pina la miezul noptii. In pauza am facut un spaghetti squash cu ceapa, ceva verdeata si niste cirnati vegani. Cumpar foarte rar asa ceva, dar astia chiar imi plac, nu sint din soia, sint din sweet potatoes cu spices.

Pe linga dehidratat am facut gem cu cele mai mici si sirop din codite. Zero waste.


Offline Mărioara

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 17.974
Re: Legumele
« Reply #430 on: Thursday 21 June 2018, 13:24:27 »
Ce munca de chinez bătrân!


Ce faci cu căpșuni deshidratate?
Bucurati-va!

Offline anacordis

  • new users
  • Location: Montreal
  • Posts: 439
  • [Scrie un text beton aici]
Re: Legumele
« Reply #431 on: Monday 25 June 2018, 14:07:14 »
Wow Qwerty, ce beton arata capsunile si ce munca titanica, cum le pastrezi dupa aceea?  Eu am reusit cu rondele de ananas, sa le usuc si sa le folosesc mai tarziu confiate. Dulci rau.  Uitasem, da miros petuniile, acum dupa ploaie au facut si mai multe flori:


Offline Mărioara

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 17.974
Re: Legumele
« Reply #432 on: Tuesday 26 June 2018, 09:44:38 »
Să-ti trăiască și să-ți infloreasca!


In pregatirea planurilor tactice&strategice pentru o noua ciorba- care e mai ceva că debarcarea in Normandia, având în vedere importanța ei în razboiul bucatelor pra masă, am realizat chifteluțe de dovlecei.


Un fel ușor de vara: dovlecei rași +sare, scursă bine zeama, care va merge în trupele aliate la debarcare, morcov ras fin, mai puneam usturoi/ceapă, dar din graba am renunțat și am turnat 1 lg condimente drob, care conțin și usturoi, ou bătut și faina. Eu am mai pus și huste bors, bine stoarse, că tocmai am mai făcut un rand, de excepție!
Noutatea e că le-am prăjit în untură și nu în ulei că până acum și surpriza! Au înghițit mult mai putina untura precum o făceau cu uleiul, incomparabil.
Nouveaute și chiar Sante.


Am mai făcut și pâine ca in poza, asta e de rândul trecut. Conține: huste bors, semințe rodie, tescovina uscată măcinate, semințe in măcinate, oleacă bors, apa, drojdie și faina 650.



Bucurati-va!

Offline Mărioara

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 17.974
Re: Legumele
« Reply #433 on: Tuesday 26 June 2018, 09:47:53 »
Repas la repezeală că sunt cu planurile tactice în cap
Bucurati-va!

Offline qwerti

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1.619
  • [Scrie un text beton aici]
Re: Legumele
« Reply #434 on: Tuesday 26 June 2018, 10:36:46 »
Ana, superbe florile. Capsunile sint munca multa dar nu-i asa nasol. Cind am munci din astea repetitive, oriunde, bucatarie, calculator, imi pun un film documentar sau ceva de ascultat pe tableta si e f. ok. Altfel nu stau 1-2 ore sa urmaresc. Nasol e ca in gradina, cind am ceva de facut nu pot pune film, doar audio, dar nici asta n-am incercat inca, pentru ca ma misc si nu pot face treaba cu castile in urechi.

Marioara, fac si eu piine fermentata, de fapt e pinea preferata, fara drojdie. Imi place cind maninc pe la oameni piine de casa, alba, dar acasa prefer bolovanii mei.

Offline Mărioara

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 17.974
Re: Legumele
« Reply #435 on: Tuesday 26 June 2018, 12:03:05 »
 :laugh:  și eu tot cu bolovanii mei mă delectez
Nu i-aș scoate dinaintea musafirilor
Mă rog, depinde de musafir.
Daca e unul ca tine , no problemo (@Rian)
« Last Edit: Tuesday 26 June 2018, 12:06:32 by Mărioara »
Bucurati-va!

Massther Clinic - Massage therapy

Offline shugharitza

  • Hero Member
  • *****
  • Location: Canada, sic!
  • Posts: 7.931
Re: Legumele
« Reply #436 on: Tuesday 26 June 2018, 18:12:26 »

Marioara, fac si eu piine fermentata, de fapt e pinea preferata, fara drojdie. Imi place cind maninc pe la oameni piine de casa, alba, dar acasa prefer bolovanii mei.

Qwerty, cum adica paine fermentata?

Offline garlic

  • Sr. Member
  • ****
  • Location: Montreal
  • Posts: 4.997
  • keizoku wa chikara nari
Re: Legumele
« Reply #437 on: Tuesday 26 June 2018, 20:04:28 »
Shugy, mersi de sfaturi pt sarmale, chiar am facut anul trecut cu varza murata tocata+foi de varza fierte, pretty decent.
In ultimii ani, ma destept mai devreme, adica cu cateva luni inainte imi iau 2 borcane de foi murate de la Adonis si e done deal. Daca raman sa caut in ultimele 2 saptamani, nu mai gasesc.
Eu cu experientele nu ma potolesc. In weekend din graba, am zis sa fac o friptura la cuptor din vitel de lapte, in vin alb cu ulei de masline si foi de dafin, ca dupa reteta. Dar, am uitat ca trebuia marinata carnea 24-48 h in vin, si a cam iesit chewy, plus ca am ramas fara foi de dafin si am pus usturoi. Not good, ca vitelul nu e porc  :( .


Dar cea mai de succes, a fost ceea ce aici se numeste frittata, un fel de omleta groasa sau mai degraba quiche. Cand eram adolescenta, bagam tot felul de legume la tigaie sau woc, mai nou, pe desupra oua batute putin cu furculita si iese fara gres ceva bun super rapid.


sa-mi amintesti sa mi pun varza la murat, la Adonis e buna natural?
Dar daca tu ma imblanzesti, vom avea nevoie unul de altul. Tu vei fi, pentru mine, fara seaman pe lume. Eu voi fi, pentru tine, fara seaman pe lume …

Offline qwerti

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1.619
  • [Scrie un text beton aici]
Re: Legumele
« Reply #438 on: Wednesday 27 June 2018, 10:33:37 »
Qwerty, cum adica paine fermentata?

sourdough e piine fermentata, fara drojdie. Dar eu nu ma complic, acolo trebuie intretinuta maia-ua. Eu fac piine cu un ferment rapid, din orez, cum ai face bors, dar in loc de griu pun orez in apa, dupa care folosesc fermentul in piine. N-as pune mina in foc ca poti incerca si cu o solutie de probiotics, adica amesteci praful dintr-o capsula cu apa si folosesti apa aia sau folosesti kefir, dar se poate incerca. O sa pun o poza mai incolo. Faina nu e fina, eu fac faina din boabe in blender, daca nu merge se poate in risnita de cafea, dar e munca.

Offline anacordis

  • new users
  • Location: Montreal
  • Posts: 439
  • [Scrie un text beton aici]
Re: Legumele
« Reply #439 on: Saturday 07 July 2018, 16:30:19 »
Marioara, mi-ai facut o pofta de masline negre cu poza ta, n-am mai luat demult.
Saptamana asta am facut provizii de dulceata: cirese, capsuni, si apoi un pui la cuptor.