Author Topic: Legumele  (Read 16009 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline qwerti

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1.620
  • [Scrie un text beton aici]
Re: Legumele
« Reply #20 on: Friday 02 February 2018, 14:34:50 »
Rutabaga o dau pe razatoare si fac salata de cruditati alaturi de morcov, telina, pastarnac, gulie, sfecla, hrean, ridichii de 2-3 feluri, varza alba si varza rosie. Apoi fac diverse amestecuri din ce am dat pe razatoare, dupa mine e cea mai buna salata. Varza rosie si alba o frec cu sare Himalaya si piper, apoi niste ulei de masline extra virgin si niste otet de mere (organice  ;) ), yummy.

UIte o poza cu ceva asemanator :) Nu am pus niciodata rutabaga, n-am mincat niciodata. Eu las salata sa fermenteze putin si ii pun otet/maioneza doar atunci cind o maninc, restul le las doar cu sare. Mie imi ia citeva zile sa maninc un castron, nu stau toata ziua sa tai la legume.



Offline nasti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 24.146
Re: Legumele
« Reply #21 on: Friday 02 February 2018, 14:38:16 »
Nasti, pe langa guacamole, eu fac o salata super usoara, avocado taiat cubulete cu ceapa si rosie, super usor si rapid de facut, cu niste branza feta si ai o masa asigurata.

Excelent, s-a marcat, o pun in practica si bag si feedback dupa masa, abia astept, multumesc de idee!
Hey you,
Don't tell me there's no hope at all
Together we stand, divided we fall...

Offline qwerti

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1.620
  • [Scrie un text beton aici]
Re: Legumele
« Reply #22 on: Friday 02 February 2018, 14:43:08 »


Mai sunt multe de spus la capitolul Avocado, astept si alte pareri, pana atunci, stiu ca nu am inventat eu apa calda, Gabi, insa sper ca macar o parte din acest info sa-ti fie de folos, atat tie cat si celorlalti amici Q.ro...

Cea mai buna reteta de guacamole, de la mama ei de-acasa era cu ceapa, nu cu usturoi. De atunci asa il fac. Ceapa, dar nu multa, rosii taiate marunt, cilantro sau patrunjel, sare, chili powder dar f. putin. Intimplator am si poza  :laugh:



Offline qwerti

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1.620
  • [Scrie un text beton aici]
Re: Legumele
« Reply #23 on: Friday 02 February 2018, 14:53:10 »
Si daca veni vorba de idei de gatit sanatos (cu legume), am gasit mai demult pe youtube canalul unei doamne care gateste intr-un fel foarte interesant, sanatos si accesibil celor care din cand in cand mai trec si pe la bucatarie, folosind in primul rand legume... Canalul se numeste "Traieste Gateste cu Dragoste", si il veti gasi aici:

https://www.youtube.com/channel/UCSzrbTAIQ_e11zvct0yxS4A/videos

Nu am nimic cu doamna, pare vegan, nu mi-am dat seama rapid daca e doar vegetariana sau chiar vegana. Ce nu suport pe canalele romanesti de gatit sint diminutivele: salatica, pateutul, wtf! Sincer, chiar nu se poate vorbi normal? Din cauza asta le evit.

Oricum, am acaparat topicul. Dau ceva de baut :)




Offline Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Location: Caribbean
  • Posts: 23.420
  • no master
Re: Legumele
« Reply #24 on: Friday 02 February 2018, 15:32:25 »
UIte o poza cu ceva asemanator :) Nu am pus niciodata rutabaga, n-am mincat niciodata. Eu las salata sa fermenteze putin si ii pun otet/maioneza doar atunci cind o maninc, restul le las doar cu sare. Mie imi ia citeva zile sa maninc un castron, nu stau toata ziua sa tai la legume.
Poti sa incerci rutabaga, eu o asociez cu ridichia neagra aproape, cu cat mai multe radacini date pe razatoare cu atat mai bine. Ce am descoperit este ca hreanul este esenta, ii da o cu totul alta nota salatei de cruditati. Eu dau totul pe razatoare, inclusiv varza si pastrez in containere la frigider, amestec numai cat mananc atunci. Cum ai zis si tu, 1 saptamana ai salata de cruditati asigurata, este foarte satioasa.
Cea mai buna reteta de guacamole, de la mama ei de-acasa era cu ceapa, nu cu usturoi. De atunci asa il fac. Ceapa, dar nu multa, rosii taiate marunt, cilantro sau patrunjel, sare, chili powder dar f. putin. Intimplator am si poza  :laugh:
Nici eu nu pun usturoi la guacamole, numai ceapa rosie taiata cubulete marunt. Asa fac si la salata de vinete, ceapa la sfarsit in functie de cat mananc.
You obey, u OK!

Churchill understood the choice perfectly: “The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings. The inherent virtue of socialism is the equal sharing of misery.”!


Offline Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Location: Caribbean
  • Posts: 23.420
  • no master
Re: Legumele
« Reply #25 on: Friday 02 February 2018, 15:43:13 »
+ fasole neagra, naut (chickpeas), un ardei adobo + sos, ulei de masline+otet balsamic sau de mere.
Nu amestec avocado cu fasoalea si nautul.
Cand vreau salata cu fasole boabe fac alt aranjament, e o deviatie de la o salata libaneza.  2-3 tipuri de fasole boabe fierte si racite, mie imi plac alea rosii si negre, naut, apoi toc ceapa rosie, rosii roma (alea tzuguiate) le tai cubulete, ardei rosu si verde tot cubulete taiat, apoi din abundenta marar, patrunjel, chives si ceapa verde (frunzele verzi nu si partea alba) taiate marunt. Apoi la final sare, ulei de masline, putin otet balsamic, lamaie si otet de mere, lasat putin la frigider si apoi servita, o nebunie.
You obey, u OK!

Churchill understood the choice perfectly: “The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings. The inherent virtue of socialism is the equal sharing of misery.”!

Offline grupalu

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 6.503
Re: Legumele
« Reply #26 on: Friday 02 February 2018, 16:03:10 »
si apoi servita, o nebunie.


Servita cui ? pica Rufus 12 la cina cu casete pornografice noi ?




I Translate it

Offline santiago

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 22.595
Re: Legumele
« Reply #27 on: Friday 02 February 2018, 16:06:57 »
Nu va recomand sa puneti la frigider legumele/verdeturile taiate , pentru mai mult de o zi . Uneori chiar si o zi e mult. Daca o sa cititi despre vitamine , de exemplu , o sa vedeti ca vitamina E se pierde foarte usor din vegetale , chiar si la actiunea/contactul cu lumina. Legumele/vegetalele odata taiate lasa zeama care nu e altceva decat mineralele , sarurile , vitaminele etc din continutul lor.Mancand verdeturi taiate cu 5-10 sau mai multe ore in urma , e ca si cum ati manca paie.Ce puteti face totusi , odata taiate vegetalele puneti peste ele o cantitate bogata de otet sau lamaie , mai intai , le mestecati bine dupa care adaugati ulei si iar mestecati bine . In vitamina "C" din lamaie/otet se conserva vitaminele/etc  din vegetale iar uleiul le izoleaza de reactia cu aerul.

 Amintiti-va cum vopseau bunicile noastre cate 300 de oua la paste si le tineau pana la inaltare sa nu se strice. Dupa ce le vopseau le ungeau cu ulei. Asa se astupau porii cojilor de oua , nu intra aerul si ouale rezistau si 6 luni , fara frigider.

 Va mai recomnand un lucru:
 Amintiti-va ca aghiazma (apa sfintita) se dregea cu busuioc. Busuiocul are propietatea de a inlatura microbii/bacteriile si astfel fermentatia se produce cu multa intarziere.

 Dupa ce ati pus otet/lamaie si ulei peste salatele pe care nu le consumati in aceiasi zi, amestecati printre ele cateva ramuri de busuioc pe care daca nu vreti sa-l mancati il aruncati . O sa fiti impresionati de prospetimea salatelor.
« Last Edit: Friday 02 February 2018, 16:08:49 by santiago »
Fuck you Columbus and your curiosity


Offline santiago

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 22.595
Re: Legumele
« Reply #28 on: Friday 02 February 2018, 16:15:32 »
va multumesc tuturor de raspunsuri si idei :)
santiago te cred ca stii gati foarte bine. ai vazut sau facut vreodata asado sau numai in Argentina se face? ce se mananca acolo cel mai mult unde stai tu, ii la mare?



Bunica , mama tatalui meu a fost o gospodina/bucatareasa excelenta. Cand tata sa casatorit cu mama , a adus-o pe bunica la noi pentru cateva luni s-o invete pe mama sa gateasca. Cand am emigrat , eram obisnuit cu mancaruri alese. In primele 6 luni slabisem atat de mult incat ai mei sau speriat. Am rugat pe cineva care vene din Romania sa-mi aduca un retetar si mi-a adus.Cu ce vazusem la mama si cu ce citeam in retetar , in mai putin de un an dadeam clasa la multi bucatari , bucatari pe care dupa 2-3 ani nici nu-i mai puteam numi bucatari.Am mai avut norocul sa cunosc o vasluianca ce lucrase bucatareasa prin franta, care acum e in Elvetia mare sef bucatar de ani buni si de la ea am mai invatat secrete multe.
Fuck you Columbus and your curiosity

Offline Mărioara

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18.163
Re: Legumele
« Reply #29 on: Saturday 03 February 2018, 10:46:34 »
Știam că păstârnacul e plin de minunății pt om, recent natiofrantacatiamdreso, cică conține o substanță carcinogenă ce nu e neutralizata nici prin fierbere.
E corect, știți ceva?


Supa crema azi (fara zupă, ciorba pra masa nu focusez):
O parte linte verde, 2 părți mazăre, ceapa, morcov- după fierbere, pasare cu mixer vertical și dreasa cu: 2 oua bătute în lapte acru, 2 lg pasta ardei roșu dulce, suc roșii, verdețuri deshidratate maruntite- 3 părți frunze urzici, o parte frunze țelină, inca niste clocote și la final aromatizata cu busuioc tot uscat mărunțit.
F buna!


Folosesc iarna urzica in supe, ciorbe, că sa nu beau ceai, că e nașpa. + că fac hirudoterpie (de kiki, că n-am nika) și trebe fier la pierderea de sânge.
Am realizat ceva cu lipicioasele: a crescut TA de la 9/5-6 la 11/7 sau chiar 12/8. + altele bune.
« Last Edit: Saturday 03 February 2018, 10:48:22 by Mărioara »
Bucurati-va!

Offline Mărioara

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18.163
Re: Legumele
« Reply #30 on: Friday 09 February 2018, 15:55:24 »
Cartoful ar avea de nu-ș cate ori mai mult potasiu decât bananele.
Bucurati-va!

Offline Mărioara

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18.163
Re: Legumele
« Reply #31 on: Sunday 11 February 2018, 05:10:28 »
Eu am din copilărie 2 madeleine: chiftele de carne- pe astea le-am dus la desăvârșire, caci, cum am zis, nu le mai inund in prăjeală, mai pot detalia cum să iasă fragede, nu iasca din cuptor cu alta ocazie
Și 2- supa de pui/găină cu găluște de gris. Doamne, cat m-a fericit pe mine aceasta!
Însă la maturitate și nici până intr-acest ceas nu am izbutit cu găluștele. Îmi ies cu precădere ca niște ghiulele de tari sau, când am incercat diverse trucuri sa nu se mai întărească, aka aluat mai fluid, bicarbonat pt afânare, s-au împrăștiat în toată supa și a ieșit un fkng terci.


Santiago, ziceai că ești meșter, ziceai de găluște. Poți devoala secretul lor?
Că am incercat in fel și chip tot felul de rețete și nik.
Mulțumesc!
« Last Edit: Sunday 11 February 2018, 05:12:32 by Mărioara »
Bucurati-va!


Offline Dorel

  • Hero Member
  • *****
  • Location: Toronto
  • Posts: 15.929
Re: Legumele
« Reply #32 on: Sunday 11 February 2018, 07:13:15 »

Offline Dorel

  • Hero Member
  • *****
  • Location: Toronto
  • Posts: 15.929
Re: Legumele
« Reply #33 on: Sunday 11 February 2018, 08:54:37 »

Offline fenderguitars

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 31.336
Re: Legumele
« Reply #34 on: Sunday 11 February 2018, 10:56:29 »
lasati legumele
le-ati facut la parinti ieri ?
aici e mai greu, la Romania sunt biserici la fiecare colt de strada, dar nu trebuie prididit.
Sa le fie memoria eterna la parintii de copii.
"Unlike Your Wife, Guitars Don't Care If You
Stay Up All Night and Play with Other Guitars"

Offline fenderguitars

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 31.336
Re: Legumele
« Reply #35 on: Sunday 11 February 2018, 10:59:38 »
v-ati pitit toti brusc, huh ?
hehe, ce panarame de romani.
"Unlike Your Wife, Guitars Don't Care If You
Stay Up All Night and Play with Other Guitars"

Massther Clinic - Massage therapy

Offline Dorel

  • Hero Member
  • *****
  • Location: Toronto
  • Posts: 15.929
Re: Legumele
« Reply #36 on: Sunday 11 February 2018, 11:36:43 »
Eu mis aici. Întrebarea unde ești tu? Ca Grupalu ti-a pus cruce la semnătura lui ...
« Last Edit: Sunday 11 February 2018, 12:34:47 by Dorel »

Offline corolla

  • Hero Member
  • *****
  • Location: scarboro (tărâm de vis ®)
  • Posts: 14.521
Re: Legumele
« Reply #37 on: Sunday 11 February 2018, 13:10:54 »
Grupalu a pus multe in semnatura, riul, ramu, parcurile si lacurile canadei, etc.
I am in perfect shape for my weight.

Offline Mircea Constantinescu

  • Hero Member
  • *****
  • Location: Toronto
  • Posts: 11.919
  • Did I forget to offend anyone?
Re: Legumele
« Reply #38 on: Sunday 11 February 2018, 15:17:00 »
Asta e chiar fender sau i-a spart careva contul ca lui agno?
« Last Edit: Sunday 11 February 2018, 15:18:44 by Mircea Constantinescu »
Admine, chiar nu se poate sa facem ceva cu clubul labarilor?

Da, baietii finuti si de viata din cauza carora pleaca toate fetele de pe forum. Stii si tu care sunt.

Offline corolla

  • Hero Member
  • *****
  • Location: scarboro (tărâm de vis ®)
  • Posts: 14.521
Re: Legumele
« Reply #39 on: Sunday 11 February 2018, 16:22:18 »
amindoi e ei, nu s-au produs inca cyber atacuri originate din korea de nord si routate prin rusia la serveru lu quebecu
I am in perfect shape for my weight.