Author Topic: Legumele  (Read 16013 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline gabi200

  • Hero Member
  • *****
  • Location: Montreal
  • Posts: 10.503
  • [Scrie un text beton aici]
Legumele
« on: Wednesday 31 January 2018, 19:58:40 »
Macrisul de balta (watercress), chinese cabbage si mangoldul (chard) sunt pe primele trei locuri la cele mai hranitoare legume in topul pe care-l citesc.
Acuma pe cinstite, voi ce legume mancati? Le mancati pe astea si alte minuni ca rutabaga (costachel? wtf?), nap turcesc (turnip)?


Si buckwheat (stiu ca nu-i leguma), da' cine mananca hrisca in Canada?
It is only the man who has lost everything who understands that he is not what he has lost but something much greater.


Offline santiago

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 22.595
Re: Legumele
« Reply #1 on: Wednesday 31 January 2018, 21:37:16 »
Macrisul de balta (watercress), chinese cabbage si mangoldul (chard) sunt pe primele trei locuri la cele mai hranitoare legume in topul pe care-l citesc.
Acuma pe cinstite, voi ce legume mancati? Le mancati pe astea si alte minuni ca rutabaga (costachel? wtf?), nap turcesc (turnip)?


Si buckwheat (stiu ca nu-i leguma), da' cine mananca hrisca in Canada?

 Chiar mi-ai dat o idee. Am facut azi o supa clara de pui de curte iar maine am sa cumpar macris si am sa mananc o supa de macris. Cel mai recomandat e sa nu-l fierbeti in supa. Incalziti supa apoi cand da in clocote opriti focul dupa care adaugati macrisul.
 Ziua urmatoare , din supa ramasa am sa fac o supa cu papadie , pe care am so prepar la fel ca pe cea de macris. Daca imi mai ramane zeama/supa in a treia zi am sa fac galuste de gris.

 La intrebarea ce legume mancam , eu mananc foarte multe salate cu papadie , mult patrunjel si marar la care mai adaug un castravecior , un ardei coarna iute , putina varza si putina radacina de chimen dulce( hinojo/fennel) dar langa ele nu-mi lipseste friptura , la gratar , la tigaie sau la cuptor. Porc cat cuprinde , oaie/miel sau/si pui , bine `nteles cu mult mujdei de usturoi.

 Aproposito de mujdei:

 Cand preparati mujdeiul nu mai adaugati sare la usturoi.
« Last Edit: Wednesday 31 January 2018, 21:38:41 by santiago »
Fuck you Columbus and your curiosity

Offline santiago

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 22.595
Re: Legumele
« Reply #2 on: Wednesday 31 January 2018, 21:45:34 »
 La voi se gaseste  știr ?
 In america de sud este un aliment extraordinar si am invatat sa-l gatesc in "N" moduri. Salate , supe , garnituri/pure-uri ,placinte , racoritoare, etc.
Fuck you Columbus and your curiosity


Offline garlic

  • Sr. Member
  • ****
  • Location: Montreal
  • Posts: 5.023
  • keizoku wa chikara nari
Re: Legumele
« Reply #3 on: Thursday 01 February 2018, 07:40:40 »
Macrisul de balta (watercress), chinese cabbage si mangoldul (chard) sunt pe primele trei locuri la cele mai hranitoare legume in topul pe care-l citesc.
Acuma pe cinstite, voi ce legume mancati? Le mancati pe astea si alte minuni ca rutabaga (costachel? wtf?), nap turcesc (turnip)?


Si buckwheat (stiu ca nu-i leguma), da' cine mananca hrisca in Canada?
nu stiu de ce ai nevoie de un top de legume, baga din toate echilibarat, asta e topul.hrisca in canada? sigur ca da , in lumea mea se maninca dar nu ne putem lua la intreceree cu moldovenii din republica.
Dar daca tu ma imblanzesti, vom avea nevoie unul de altul. Tu vei fi, pentru mine, fara seaman pe lume. Eu voi fi, pentru tine, fara seaman pe lume …

Offline Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Location: Caribbean
  • Posts: 23.420
  • no master
Re: Legumele
« Reply #4 on: Thursday 01 February 2018, 10:28:37 »
Eu nu sunt cu topurile, am fost ieri de am luat niste asparagus si dovlecei verzi, mai am niste ardei si vinete de tura trecuta, asa ca o sa fac grilled veggies. Am mai luat ieri niste varza alba cu frunze moi, varza rosie, gulii, ridichi negre si rosii, rutabaga, niste sfecla galbena, hrean, tzelina, pastarnac, ceapa verde, sweet potatos. Noah, cam astea.
You obey, u OK!

Churchill understood the choice perfectly: “The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings. The inherent virtue of socialism is the equal sharing of misery.”!


Offline Mărioara

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18.163
Re: Legumele
« Reply #5 on: Thursday 01 February 2018, 13:09:51 »
Și eu am mâncat hrișcă in Can, e și aici.
Am avut și perna umpluta cu hrișcă. O încărcăm la soare cat de des posibil. Mi-e dor de dânsa.


Mangold am avut anul trecut în grădină, e tare fain, doar că mărește nevoia de caca, eram de 3-4 ori/zi la treaba mare.
Măcriș am in livadă.
Frunzele astea verzi sunt f sănătoase, dar nu în cantități mari, că au oxalați.


De ce sa nu pun sare in usturoi?
Bucurati-va!

Offline nasti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 24.146
Re: Legumele
« Reply #6 on: Thursday 01 February 2018, 14:38:21 »
’In usturoi exista doua substante aliina si alinoza despartite de o membrana fina. Cand pisezi usturoiul in intentia de a face un mujdei, cunoscut pentru savoarea pe care o da mancarurilor de carne si legume, membrana de care vorbeam se sparge, cele doua substante interactioneaza si formeaza alicina. Ei bine, aceasta alicina este fenomenala! Ea protejeaza de o sumedenie de boli, si recent s-a descoperit ca si de cancer, mai ales de cancerul de plamani, boala cu o evolutie rapida si fatala. Dar pentru ca alicina sa fie binefacatoare pentru corp, nu trebuie sa pui sare in mujdeiul de usturoi, pentru ca i se distrug pe loc si ireversibil enzimele si in loc sa ne fie de ajutor, substanta formata ataca un alt grup de enzime din organismul nostru!’’– argumenteaza cercetatorul Stefan Manea, citat de infocs.ro.
Hey you,
Don't tell me there's no hope at all
Together we stand, divided we fall...

I Translate it

Offline nasti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 24.146
Re: Legumele
« Reply #7 on: Thursday 01 February 2018, 14:45:05 »
Si inca ceva. Este bine ca mujdeiul de usturoi sa fie facut cu un ulei de buna calitate, cum ar fi uleiul de masline, substantele din cele doua alimente actionand sinergic.

SINERGÍE s. f. 1. asociere a mai multor organe, sisteme, factori care desfășoară activități simultane; sinergism. 2. coordonarea mai multor acțiuni în vederea obținerii unui rezultat comun cu economie de mijloace. (< fr. synergie)
Hey you,
Don't tell me there's no hope at all
Together we stand, divided we fall...


Offline Mărioara

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18.163
Re: Legumele
« Reply #8 on: Thursday 01 February 2018, 14:49:43 »
Ok, nu pui sare in mujdei
Dar mujdeiul îl mănânci cu peste, carne. Daca nici alea sa n-aiba sare, la ce naibii sa te mai străduiești?


Eu mănânc non stop usturoi natur, dar cu ce îl mananc- cărnuri, peste au sare.
Bucurati-va!

Offline santiago

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 22.595
Re: Legumele
« Reply #9 on: Thursday 01 February 2018, 15:34:38 »
Ok, nu pui sare in mujdei
Dar mujdeiul îl mănânci cu peste, carne. Daca nici alea sa n-aiba sare, la ce naibii sa te mai străduiești?


Eu mănânc non stop usturoi natur, dar cu ce îl mananc- cărnuri, peste au sare.
Cea explicat Nasti acolo , este foarte real dar este aplicabil la oamenii suferinzi deja. Daca mananci mult usturoi de mic , chiar facut cu sare , este benefic pentru sanatate, oricum.
 Acum , ca sa-ti raspund la intrebarea ta. Fa mujdeiul asa cum a explicat Nasti , cu ulei de buna calitate . Cand il adaugi peste pestele fript sau alte "bucate" , odata ce l-ai facut/pisat/,macinat cu ulei sarea nu mai are reactii asupra usturoiului , deci poti adauga mujdeiul peste mancaruri sarate . Mai important insa , este ca mancarurile peste care adaugi mujdeiul sa nu depaseasca o temperatura de 45-55 de grade
Fuck you Columbus and your curiosity

Offline gabi200

  • Hero Member
  • *****
  • Location: Montreal
  • Posts: 10.503
  • [Scrie un text beton aici]
Re: Legumele
« Reply #10 on: Thursday 01 February 2018, 21:43:14 »
va multumesc tuturor de raspunsuri si idei :)
santiago te cred ca stii gati foarte bine. ai vazut sau facut vreodata asado sau numai in Argentina se face? ce se mananca acolo cel mai mult unde stai tu, ii la mare?

garlic (lol) de asta citesc liste ca sa ma autoincurajez la mai multe legume. cum gatesc moldovenii de peste Prut fatza de moldoveni, ce diferenta ii?

Marioara cum ai gatit mangoldu ala? ar fi fain sa punem poze cu ce-am mai gatit, si retete, parca la capitolul asta nu ne-am dat mari inca :) si ar fi util
Ronine numai pe gril mananci legumele? si cum gatesti rutabaga aia?

despre mujdei, acuma ca tre sa mananc multe salate nu fac mujdei, ci il pun in dressing. o lingura de ulei de masline, o lingura de otet de mere, 1-2 catzei de usturoi si sucul de la jumate de lamaie, asta-i la ordinea zilei. azi am facut dressing de blue cheese tot pentru o salata si in reteta intra si usturoi, n-as fi crezut. ingaduiti, va rog, cand dau cu retete care pentru voi sunt banale

It is only the man who has lost everything who understands that he is not what he has lost but something much greater.

Offline Mărioara

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18.163
Re: Legumele
« Reply #11 on: Friday 02 February 2018, 01:51:07 »
Mangoldul l-am făcut ca spanacul. Cel mai mult în ciorbe, că iubesc ciorba in toate formele ei.
Se poate face quiche, omleta, plăcintă, dar și crud in salate.
Am nspe borcane cu mangold conservat (apa cu sare), că nu mai știam ce să fac cu dânsul, am dat la prieteni proaspăt. Se recoltează frunzele mari și până toamna târziu tot da și da.
E de un verde intens și viguros, al meu are pețiol alb-galbui, și ăla se mănâncă.


Usturoiul ultima data l-am pus pisat in chifteluțe de carne, alături de multa ceapa oleacă înăbușită, verdeață, ou, condimente.
Nu le prăjesc, ci le coc in cuptor: o bunătate.
Bucurati-va!


Offline Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Location: Caribbean
  • Posts: 23.420
  • no master
Re: Legumele
« Reply #12 on: Friday 02 February 2018, 12:11:12 »
Ronine numai pe gril mananci legumele? si cum gatesti rutabaga aia?
Rutabaga o dau pe razatoare si fac salata de cruditati alaturi de morcov, telina, pastarnac, gulie, sfecla, hrean, ridichii de 2-3 feluri, varza alba si varza rosie. Apoi fac diverse amestecuri din ce am dat pe razatoare, dupa mine e cea mai buna salata. Varza rosie si alba o frec cu sare Himalaya si piper, apoi niste ulei de masline extra virgin si niste otet de mere (organice  ;) ), yummy.
You obey, u OK!

Churchill understood the choice perfectly: “The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings. The inherent virtue of socialism is the equal sharing of misery.”!

Offline nasti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 24.146
Re: Legumele
« Reply #13 on: Friday 02 February 2018, 13:00:33 »
va multumesc tuturor de raspunsuri si idei :)

Gabi, ai deschis un capitol in care este foarte mult de spus. Nici nu stiu cu ce sa incep.

Incep cu Avocado, care chiar daca nu este o leguma, (avocado este un fruct) se potriveste cu topicul tau, practic avand intrebuintari de leguma.
Avocado, este un excelent inlocuitor pentru ulei, (uleiul fiind destul de pacatos pentru sanatatea venelor si a arterelor noastre), deoarece  din Avocado poti sa faci fara teama o sumedenie de dresinguri sanatoase, datorita cantitatii mari de uleiuri mononesaturate pe care le contine.

Despre Avocado, aici:
http://fructe-exotice.ro/avocado/
dar si aici, parerea unui nutritionist de la tine din Cluj, in care pe langa toate partile bune, explica si riscurile unui consum exagerat de Avocado:
http://www.nutritionistcluj.ro/alimente-comentate/avocado-prieten-sau-dusman/

Cand spun Avocado, ma gandesc in primul rand la Guacamole, o mancare excelenta (si sanatoasa), care se prepara rapid si care te poate scoate din incurcatura cand ai musafiri si vrei sa le oferi ceva rapid sau pur si simplu cand ti-e foame si vrei sa incropesti ceva bun, repede si sanatos.

Iata-l pe domnul Guacamole aici:
http://allrecipes.com/video/646/guacamole/

si aici:
http://allrecipes.com/video/126/how-to-make-guacamole/

Daca vrei, Gabi, si o varianta mai made in Ro, iata aici un bun exemplu de mancare de calitate facuta cu Avocado, sper sa o faci si tu si sa iti si placa.
Aici:
https://lecturisiarome.ro/2013/09/crema-de-avocado-si-ou/
si aici:
http://www.retetepractice.ro/retete/pasta-de-avocado-cu-branza


Si lista de exemple cu retete poate continua, internetul este plin, trebuie doar chef sa gatesti, inima buna si pofta mare!...

Mai sunt multe de spus la capitolul Avocado, astept si alte pareri, pana atunci, stiu ca nu am inventat eu apa calda, Gabi, insa sper ca macar o parte din acest info sa-ti fie de folos, atat tie cat si celorlalti amici Q.ro...
« Last Edit: Friday 02 February 2018, 13:01:54 by nasti »
Hey you,
Don't tell me there's no hope at all
Together we stand, divided we fall...

Offline nasti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 24.146
Re: Legumele
« Reply #14 on: Friday 02 February 2018, 13:08:30 »
Si daca veni vorba de idei de gatit sanatos (cu legume), am gasit mai demult pe youtube canalul unei doamne care gateste intr-un fel foarte interesant, sanatos si accesibil celor care din cand in cand mai trec si pe la bucatarie, folosind in primul rand legume... Canalul se numeste "Traieste Gateste cu Dragoste", si il veti gasi aici:

https://www.youtube.com/channel/UCSzrbTAIQ_e11zvct0yxS4A/videos

Hey you,
Don't tell me there's no hope at all
Together we stand, divided we fall...

Offline Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Location: Caribbean
  • Posts: 23.420
  • no master
Re: Legumele
« Reply #15 on: Friday 02 February 2018, 13:13:48 »
Nasti, pe langa guacamole, eu fac o salata super usoara, avocado taiat cubulete cu ceapa si rosie, super usor si rapid de facut, cu niste branza feta si ai o masa asigurata.
You obey, u OK!

Churchill understood the choice perfectly: “The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings. The inherent virtue of socialism is the equal sharing of misery.”!

Massther Clinic - Massage therapy

Offline John Galt

  • Sr. Member
  • ****
  • Location: Montreal
  • Posts: 4.786
  • [Scrie un text beton aici]
Re: Legumele
« Reply #16 on: Friday 02 February 2018, 13:24:07 »
Nasti, pe langa guacamole, eu fac o salata super usoara, avocado taiat cubulete cu ceapa si rosie, super usor si rapid de facut, cu niste branza feta si ai o masa asigurata.
+ fasole neagra, naut (chickpeas), un ardei adobo + sos, ulei de masline+otet balsamic sau de mere.

Offline qwerti

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1.620
  • [Scrie un text beton aici]
Re: Legumele
« Reply #17 on: Friday 02 February 2018, 14:20:38 »
Si buckwheat (stiu ca nu-i leguma), da' cine mananca hrisca in Canada?

Eu maninc buckwheat. In special in granola si piine, pe care le fac from scratch, din raw buckwheat. Dar sa nu aud de kasha, yuck! kasha e buckwheat prajit.

Abia am terminat azi granola si am si poze :)

Buckwheat-ul il incoltesc. Dureaza maxim o zi si jumate sa-ti amintesti de 2 ori pe zi sa-l speli.


Ii adaug diverse si-l pun la dehidrator


Si asa arata produsul final. Tine citeva luni, la rece, dar nu frigider, intr-un beci.




Offline qwerti

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1.620
  • [Scrie un text beton aici]
Re: Legumele
« Reply #18 on: Friday 02 February 2018, 14:24:08 »
La voi se gaseste  știr ?
 In america de sud este un aliment extraordinar si am invatat sa-l gatesc in "N" moduri. Salate , supe , garnituri/pure-uri ,placinte , racoritoare, etc.

Se gaseste stir, se numeste pigweed, e din familia amaranth-ului. Cum faci racoritoarele? Il lasi la soare in apa? Cu lamiie si zahar, eventual?

Offline qwerti

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1.620
  • [Scrie un text beton aici]
Re: Legumele
« Reply #19 on: Friday 02 February 2018, 14:29:34 »
’In usturoi exista doua substante aliina si alinoza despartite de o membrana fina. Cand pisezi usturoiul in intentia de a face un mujdei, cunoscut pentru savoarea pe care o da mancarurilor de carne si legume, membrana de care vorbeam se sparge, cele doua substante interactioneaza si formeaza alicina. Ei bine, aceasta alicina este fenomenala! Ea protejeaza de o sumedenie de boli, si recent s-a descoperit ca si de cancer, mai ales de cancerul de plamani, boala cu o evolutie rapida si fatala. Dar pentru ca alicina sa fie binefacatoare pentru corp, nu trebuie sa pui sare in mujdeiul de usturoi, pentru ca i se distrug pe loc si ireversibil enzimele si in loc sa ne fie de ajutor, substanta formata ataca un alt grup de enzime din organismul nostru!’’– argumenteaza cercetatorul Stefan Manea, citat de infocs.ro.

Ca sa se formeze alicina trebuie taiat/pisat usturoiul si lasat 5-10 minute inainte sa-l maninci. Se deterioreaza rapid procentul de alicina indiferent ca incalzesti sau nu usturoiul. Incalzit se duce de tot. Dar asta e doar una din substantele benefice din usturoi, mai sint sute/mii.

Nu am auzit niciodata de sare si usturoi ca s-ar deteriora enzimele, daca ar exista un studiu ar fi ceva.