Sa zicem ca faci rost de o subventie guvernamentala ca altfel nu e cazul, e scump ca dracu.
Ok, la hontariu, pretul e nergiei electrice are 2 componente, kwh per se plus transportul. Transportul e cam 55% din pretul total, deci mai scump decit energia electrica in sine si il platesti anyway, chiar daca nu consumi nici macar un mwh, atita vreme cit contoarul e legat la retea, platesti.
Tu, ca proprietar de panouri solare pe casa intri in contract cu hydro, care iti plateste atit cit genereaza panourile tale, pretul pe kwh dar fara transport. Tu nu ai acces direct la energia produsa de panourile de pe casa ta, ci tu vei cumpara energia de la hydro, bineinteles cu transportul adaugat.
Singura sansa sa folosesti energia produsa de tine e sa platesti tu din buzunar toate costurile legate de instalatie, fara sa apelezi la granturile guvernamentale, in afara de cazul cind esti milionar, nu vad cum. Deci hydro te va fute fara vaselina, va cumpara kwtzii de la tine si iti va vinde indarat kilowatzii plus transportul la un pret mai mult decit dublu.
Randamente acuma, o frunza cazuta pe panou ii micsoreaza outputul cu aprox 20%, 25% diin panou in umbra, outputul e zero, e simplu, pomii cresc, in 2 ani lejer se poate intimpla sa faca umbra desi initial panourile erau in clear.
Temperatura mare descreste outputul cu 10-20%, si fiind aproape negre se incing, umezeala din atmosfera reduce outputul cu aprox 25%, deci o zi insorita de iulie in care abia respiri ca pestele pe uscat din cauza humidexului si panoul se incinge ca dracu, ouputul e pe la 50-60% desi pare o zi perfecta.
Deci perioada optima ar fi zilele insorite din martie-mai, septembrie-noiembrie, in care atmosfera e relativ uscata si nu e exagerat de cald afara.
Acu cite zile cu soare are canada anual?
Sint statistici peste tot, se compara cu spania, italia, texasul sau arizona?
Nici pe departe.
Se merita economic, nici pomeneala, cel putin in canada.
Acu eu am un panou de 75w asa ca hobby, si tocmai ma gindeam ca in ianuarie n am vazut soarele, deci daca ar fi fost un blackout nu m ar fi ajutat cu nimic.
Corolla a petrecut ceva ani experimentind panourile solare, controllerele, bateriile si invertoarele, asa ca n o sa pierd vremea intrind in polemici cu umanistii de aici.
Am adus in fata niste probleme mai putin cunoscute, atit.
Si inca n am atins chestiunea bateriilor, a storajului lor, a izolarii lor termice iarna si racirii lor vara, controllerele care incarca bateriile si invertoarele care produc curentul alternativ din curentul continuu al bateriilor vin cu niste randamente abismale, dar sa zicem ca fiind electronica pura, odata instalate le putem ignora.