Author Topic: scoli primare Quebec  (Read 1274 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ani_ellla

• new users
  • [Scrie un text beton aici]
scoli primare Quebec
« on: Friday 05 March 2010, 23:46:24 »
Buna ...sunt in cursul procesului de emigrare si as avea o mare rugaminte...O lista cu scolile primare publice din Quebec. Sincer caut de ceva vreme pe net dar n-am gasit nimic pe cartiere...doar niste circumscriptii si nu-mi sunt de folos.
Multumesc anticipat!

Offline un roman

• new users
Re: scoli primare Quebec
« Reply #1 on: Saturday 06 March 2010, 04:17:51 »
nu cred ca exista o lista cu toate scolile, sunt impartite pe orase; daca ajungi in Montreal poate ti-ar fi de folos adresa de la Commission scolaire de Montreal:
http://www.csdm.qc.ca/

daca nu sunt curios cu ce crezi ca te-ar putea ajuta o asemenea lista? 

Offline ani_ellla

• new users
« Reply #2 on: Saturday 06 March 2010, 19:58:01 »
Am fost cam evaziva in intrebare cred...deci vreau sa emigrez chiar in orasul Quebec...si am doua fetite una acum e clasa aIIa iar cealalta e grupa pregatitoare deci va merge direct in clasa I, din cate stiu pt interviu ar da bine sa stiu cate ceva despre scolile din orasul in care vreau sa emigrez. Acolo cand voi ajunge voi avea pe cineva care sa ma indrume pt cele mai bune...dar acum pentru documentatie ceream un mic ajutor aici. Multumesc.

Offline un roman

• new users
« Reply #3 on: Saturday 06 March 2010, 23:45:08 »
In cazul asta: http://www.cscapitale.qc.ca/

Lista publicata de Commission scolaire nu cred ca spune mare lucru. Daca ai pe cineva care sa te indrume e perfect; sau cauta pe cineva care are copii si care ar putea sa-ti spuna ce scoli sunt mai bune. In Montreal,( si cred ca este aceeasi regula in toata provincia) nu tu alegi scoala, esti oligat sa mergi la scoala arondata cartierului tau.Parerea mea este sa cauti o scoala buna(merita efortul) si in functie de asta iti cauti noua locuinta.
Multa bafta!

Offline mihai_cotovanu

• new users
« Reply #4 on: Sunday 07 March 2010, 04:32:52 »
Sunt mai multe "inspectorate" scolare in (ville de) Quebec si imprejurimi. Nu exista , sau nu stiu eu, un site unde sa ai toate scolile primare sau secondare.
Ce am gasit din pagini galbene sau din auzite si stiute

Commission scolaire:
de la Capitale :                  www.cscapitale.qc.ca
de Portneuf:                      www.csportneuf.qc.ca
des Découvreurs:               www.csdecou.qc.ca
des Navigateurs:                www.csdn.qc.ca
des Premières-Seigneuries:  www.csdps.qc.ca
si una anglofona:
Central Quebec:                www.ccqsb.qc.ca

Sunt si scoli private recunoscurte de minister , aveam undeva cateva nume...

De obicei la scolile primare de cartier merg copii din acelasi cartier, sunt insa si anumite scoli cu profile speciale care accepta copii (si) din alte cartiere, de exemplu Fernand Seguin din Sainte-Foy (http://pedagogie.csdecou.qc.ca/fernandseguin/) are vocatie stiintifica, scoala Filteau (http://www.csdecou.qc.ca/fr/nos_ecoles_et_centres/primaires.php?i=22) are program international. Cel mai bine sa-ti alegi scoala in cartierul in care stai  sau langa locul de munca.
Unde vrei sa te stabilesti in Quebec ( in nord sau rive sud (Lévis))?
Nu trebuie sa fii trist ca n-ai fost remarcat. Fii trist ca n-ai facut nimic remarcabil.

Offline ani_ellla

• new users
« Reply #5 on: Sunday 07 March 2010, 22:14:01 »
Multumesc pentru link-uri. E sigur ca vom alge orasul Quebec, insa nu am decis in ce zona a acestuia...asta depine in primul rand de joburi, de scoli si la urma de locuita. Eu sunt de meserie educatoare iar a doua calificare e psiholog dar fara experienta. Stiu ca profesia de psiholog e sub un ordin in Quebec asa ca raman deocamdata la prima dragoste...educatoare. Stie cineva unde pot gasi niste oferte de joburi in acest domeniu...tot asa pt dosarul de interviu la capitolul adaptabilitate. Sunt constienta ca la inceput va trebui sa trec prin francizare si mai apoi job pe calificarea mea...ca la inceput voi face orice...cleaning....baby sitting, dar la dosar va da bine ceva oferte pe domeniul meu...Multumesc anticipat!

Offline mihai_cotovanu

• new users
« Reply #6 on: Sunday 07 March 2010, 23:06:42 »
Pentru joburi de educatoare (si nu numai) cel mai bine ar fi www.emploiquebec.net; aplicand filtrul numa' pentru éducatrice si capitale-nationale am gasit 8 anunturi:
http://placement.emploiquebec.net/mbe/ut/rechroffr/listoffr.asp?mtcle=%E9ducatrice&mtclep1=%E9ducatrice&pp=1&date=1&prov=rechrcle%2Easp%3Fmtcle%3D%25E9ducatrice%26mtclep1%3D%25E9ducatrice%26pp%3D1%26prov%3Derechroffr%252Easp%26date%3D1%26creg%3D03&offrdisptoutqc=2&creg=03&CL=french
Ca o paranteza se cere un curs de "secourisme"; de exemplu cel oferit  d'Ambulance Saint-Jean (croix rouge), costa 50-60$ si era o sambata intreaga (8 ore), se poate deduce la sfarsitul anului fiscal. Ca phiholog intr-o scoala sau gradinita mare (CPE) salariul este de doua trei ori mai mare dar trebuie "lucrat" la nivelul studiilor (echivalare si/sau refacerea studiilor) . Cautand dupa psiholog am gasit oferte (pentru moment) numa' la Montreal: http://placement.emploiquebec.net/mbe/ut/rechroffr/listoffr.asp?mtcle=Psychologue&mtclep1=Psychologue&pp=1&date=1&prov=rechrcle.asp%3Fmtcle%3DPsychologue%26mtclep1%3DPsychologue%26pp%3D1%26prov%3Derechroffr%252Easp%26date%3D1%26creg%3DQC&offrdisptoutqc=2&creg=06&CL=french
Nu trebuie sa fii trist ca n-ai fost remarcat. Fii trist ca n-ai facut nimic remarcabil.

Offline ani_ellla

• new users
« Reply #7 on: Tuesday 09 March 2010, 13:58:22 »
Multumesc din suflet mi-ai fost de un real ajutor.Chiar nu m-as fi descurcat..crezi ca sotul meu avand experienta de 10 ani ca si politist poate opta pe varianta gardian? Stiu ca nu va avea voie pt port de arma dar ca si gardian public?

Offline mihai_cotovanu

• new users
« Reply #8 on: Tuesday 09 March 2010, 16:52:55 »
N-ai pentru ce.
Un site unde poti afla ce gradinite au locuri este www.magarderie.ca.
Resultatele cautarii sunt fie o lista fie o harta . Poti folosi de exemplu fostul meu cod postal (este undeva in Sainte-Foy) G1X 1A1.
Cat despre posibilitatea de a fi gardian nu stiu ce sa spun. Cel mai bine ar fi o intalnire la CLE (Centre local d`emploi). Acolo poti gasi un sfat mai bun decat o parere personala. Fiind inca in Romania, poti scrie pe email, nu ai ce pierde.

Mihai

Offline Audrey

• Newbie
  • *
« Reply #9 on: Thursday 09 December 2010, 18:08:10 »
de exemplu Fernand Seguin din Sainte-Foy (http://pedagogie.csdecou.qc.ca/fernandseguin/) are vocatie stiintifica
daca nu ma insel e pentru copii supradotati, se intra doar pe baza de test care sa ateste supradotarea

in alta ordine de idei, eu am gasit o scoala pentru copiii mei care imi place, dar face parte din invatamantul alternativ si cum am aobservat aceste scoli nu au clase de accueil, deci la acea scoala vor merge doar din 2012

intre timp va trebui oricum sa-i dau la scoala, am gasit o alta scoala, din reteaua de scoli publice Montreal
are clasa de accuiel, doar ca e la cca 1,5 km de casa pe care am vrea sa o inchiriem pentru inceput
aveti idee cum e cu serviciul care asigura transpirtul copiilor? in ce conditii functioneaza?

si ultimul punct: am o fetita de 4 ani impliniti pe care nu as da-o la gradinita, as da-o direct la scoala
am citit ca se fac diverse derogari, dar nu am inteles daca se fac doar pentru copiii francofoni
ce credeti, ce sanse am sa o introduc la aceasi scoala pe care o va frecventa fratele sau mai mare?

multumiri!

Offline mihai_cotovanu

• new users
« Reply #10 on: Monday 13 December 2010, 19:57:01 »
Nu se face test de intrare la scoala citata ( cel putin in clasa intai sau gradinita) daca locuiesti in cartier , daca vii din exterior , din alt cartier, poate, nu sunt sigur. Transportul scolar depinde de fiecare comisie scolara, la mine trebuie sa fie la mai mult de 1.5 km parca pt prescolari si 2 sau 3 km daca mai tin bine minte pentru scolari ( eu stau la fix 1km  de scoala asa ca nu stiu f bine). Poti tine copilu' acasa ( sa nu mearga la "maternelle") si sa intre direct la scoala. Eu zic ca-l impiedici, lasa-l sa mearga sa vada , e greu la-nceput apoi se obisnuieste.  O colega de munca imi spune ca-n Franta se incepe "scoala" de la 3 ani.

Offline Iris

• Full Member
« Reply #11 on: Monday 13 December 2010, 23:41:21 »
O colega de munca imi spune ca-n Franta se incepe "scoala" de la 3 ani.

Pre-primary education: ages 2-6.
この質問を停止することが重要ではありません。
http://www.lolhome.com/img_big/funny-picture-7976995860.jpg

Offline vali irlanda

• new users
« Reply #12 on: Tuesday 14 December 2010, 00:36:10 »
In QUEBEC daca vrei sa dai copii la scoala in limba engleza de predare trebuie sa platesti , la stat , si daca trebuie sa platesti cam la cit ai ajunge la secondary school  pe copil, daca stie cineva ?

Offline Iris

• Full Member
« Reply #13 on: Tuesday 14 December 2010, 04:14:27 »
In QUEBEC daca vrei sa dai copii la scoala in limba engleza de predare trebuie sa platesti , la stat , si daca trebuie sa platesti cam la cit ai ajunge la secondary school  pe copil, daca stie cineva ?

Trebuie sa platesti, dar nu la stat.
この質問を停止することが重要ではありません。

Offline admin

• Administrator
  • Sr. Member
    • quebec.ro
« Reply #14 on: Tuesday 14 December 2010, 23:49:55 »
Scolile private in engleza sunt foarte scumpe pentru ca nimic din costul scolii nu este subventionat de guvern (ca la cele in franceza, de ex.). Costul unei secondare in engleza poate fi undeva in range-ul 8k-18k pe an depinzand de renumele scolii.
Cele in franceza sunt mai ieftine, pe la 3k-6k pe an pentru ca cea mai mare parte a costului este subventionat de guvern.
I don't play by the rules, I make them
www.quebec.ro

Offline Audrey

• Newbie
  • *
« Reply #15 on: Wednesday 15 December 2010, 10:35:21 »
aa, scuze
aici se vorbea despre scoli in quebec orasul, eu aveam in minte scoli in quebec provincie
si astfel am ajuns eu acolo, la scoala fernard seguiel, din montreal, care e gandita pentru o parte din copiii supradotati
http://www2.csdm.qc.ca/FSeguin/ 

(pentru copii supradotati pe partea artistica sunt alte cele, dar fara etichete)

...bine, scoala in franta
or chema-o ei scoala, dar nu e scoala
si in italia de la 3 la 6 ani se numeste scuola materna, dar e gradinita toata ziua
mai multa carte fac cei din Romania ca sunt la gradinita decat se face aici in scuola materna

copilul, cel care are 4 ani eu l-as vrea direct la una din aceste structuri unde exista prescolaire, asa ar avea sansa sa stea intre copii care majoritar sunt de o varsta cu ea sau chiar mai mari (e o dom'soara copilul cu pricina)

dar, din ce am citit eu nu am putut deduce ca sunt clase de prescolaire 4 ani si de accuiel in acelasi timp
voi ce stiti?

off, nu ne-am inteles
pentru invatamant alternativ am in vedere reteaua de invatamant alternativ a provinciei Quebec, cu predare in limba franceza
http://repaq.qc.ca
aceasta e una din aceste scoli
http://www3.csmb.qc.ca/ecoles/nouvelle-querbes/Accueil/tabid/711/Default.aspx
si ma interesa sa stiu in ce masura as putea inscrie o fetita de 4 ani impliniti la una din aceste scoli, non francofona in sensul ca nu este nascuta in quebec, franta, etc, nu cunoaste decat italiana (romana doar o intelege, n-o vorbeste)

va multumesc si scuzati-am pentru confuzia creata

« Last Edit: Wednesday 15 December 2010, 10:39:54 by Audrey »

Massther Clinic - Massage therapy

Offline Iris

• Full Member
« Reply #16 on: Friday 17 December 2010, 22:23:02 »
...
http://www3.csmb.qc.ca/ecoles/nouvelle-querbes/Accueil/tabid/711/Default.aspx
si ma interesa sa stiu in ce masura as putea inscrie o fetita de 4 ani impliniti la una din aceste scoli, non francofona in sensul ca nu este nascuta in quebec, franta, etc, nu cunoaste decat italiana (romana doar o intelege, n-o vorbeste)

parintii copilului au urmat scoala primara in lb. romana ?
この質問を停止することが重要ではありません。

Offline Audrey

• Newbie
  • *
« Reply #17 on: Saturday 18 December 2010, 15:26:40 »
da, si nu vad relevanta
e doar pentru o tragere de urechi?

Offline Iris

• Full Member
« Reply #18 on: Saturday 18 December 2010, 22:37:55 »
da, si nu vad relevanta
e doar pentru o tragere de urechi?

Charter of the French language also known as Bill 101

72. Instruction in the kindergarten classes and in the elementary and secondary schools shall be in French, except where this chapter allows otherwise.

This rule obtains in school bodies within the meaning of the Schedule and in private educational institutions accredited for purposes of subsidies under the Act respecting private education (chapter E-9.1) with respect to the educational services covered by an accreditation.

Nothing in this section shall preclude instruction in English to foster the learning thereof, in accordance with the formalities and on the conditions prescribed in the basic school regulations established by the Government under section 447 of the Education Act (chapter I-13.3).

1977, c. 5, s. 72; 1992, c. 68, s. 138; 1993, c. 40, s. 23.

73. The following children, at the request of one of their parents, may receive instruction in English :

(1) a child whose father or mother is a Canadian citizen and received elementary instruction in English in Canada, provided that that instruction constitutes the major part of the elementary instruction he or she received in Canada;
(2) a child whose father or mother is a Canadian citizen and who has received or is receiving elementary or secondary instruction in English in Canada, and the brothers and sisters of that child, provided that that instruction constitutes the major part of the elementary or secondary instruction received by the child in Canada;
(3) a child whose father and mother are not Canadian citizens, but whose father or mother received elementary instruction in English in Québec, provided that that instruction constitutes the major part of the elementary instruction he or she received in Québec;
(4) a child who, in his last year in school in Québec before 26 August 1977, was receiving instruction in English in a public kindergarten class or in an elementary or secondary school, and the brothers and sisters of that child;
(5) a child whose father or mother was residing in Québec on 26 August 1977 and had received elementary instruction in English outside Québec, provided that that instruction constitutes the major part of the elementary instruction he or she received outside Québec.

この質問を停止することが重要ではありません。

Offline Audrey

• Newbie
  • *
« Reply #19 on: Sunday 19 December 2010, 11:43:40 »
tot nu vad sensul intrebarii
stiam de legea cu pricina si mai stiam ca daca parintii au studiat in limba romana la scoala primara copiii nu au sanse sa studieze in limba engleza in Quebec fiind proaspat aterizati

deci chiar nu inteleg de ce intrebai daca noi am studiat in limba romana; legea cu pricina n-are nicio legatura cu intrebarea pusa de tine (intrabarea ta incepea sa aiba sens daca o formulai astfel "parintii copilului au urmat scoala primara in lb. engleza?", abia atunci puteam sa deduc ca incerci sa ne ajuti)
decat, daca asa cum ma temeam, te intriga ca nu vorbesc puii de dac limba romana

sau sunt eu cu paranoia....

sau

(5) a child whose father or mother was residing in Québec on 26 August 1977 and had received elementary instruction in English outside Québec, provided that that instruction constitutes the major part of the elementary instruction he or she received outside Québec.

dar la noi nu e cazul (si sincer nu cunosc niciun roman care sa fi urmat o scoala primara cu limba de predare limba engleza, nu in perioada in care cei de 30-40 ani au fost copii)

oricum, ma repet, pe mine nu ma intereseaza sa urmeze o scoala in limba engleza, nu in Quebec, oricum nu in primii ani ai lor acolo