eu am facut scoala in ro inainte sa plec.mi-a prins foarte bine,aici am condus din prima zi.e mult mai civilizat traficul.plus ca in romania e mult mai ieftina scoala ,in ca e 1000$ plus ca dureaza aproape 1 an de zile.asa ca mai bine te apuci in romania.aici ai dreptul sa conduci 6 luni dupa ce sosesti cu permisul din ro.
Ai dreptate,daca vorbim de provincia Quebec, ai dreptul sa conduci 6 luni. Dupa care, esti obligat (daca vrei sa conduci, evident) sa-ti preschimbi permisul.
"Si votre permis de conduire est valide et s'il l'autorise, vous pourrez conduire une automobile (
classe 5), une motocyclette (
classe 6) ou un cyclomoteur (
classe 6D)
pendant les 6 mois suivant votre arrivée au Québec en tant que nouveau résident. Au-delà de ce délai, vous devrez être titulaire d'un permis de conduire du Québec."
http://www.saaq.gouv.qc.ca/permis/echange/residents_autre.phphttp://www.saaq.gouv.qc.ca/permis/echange/admissibles_echange.php"Si, avant de vous établir au Québec, vous étiez titulaire d'un permis de conduire une automobile
depuis au moins un an, vous pourrez obtenir un permis de conduire une automobile du Québec (classe 5) si vous réussissez les examens théoriques et l'examen de conduite sur route du Québec."
Avantajul de a avea un permis este ca poti conduce primele 3 luni. Ca ai permis romanesc este dezavantaj dupa 3 luni (caci n-am auzit pe cineva sa obtina programare si permis in aceasta perioada), ca Ro nu are acorduri cu Ca (sau nu e membra a aceluiasi "club"), asa ca trebuie sa dai testele respective. Ceea ce nu se poate spune despre paki, turci s.a., despre care se stie ca sunt niste maestri ai "respectarii" regulilor la ei din tara.
Daca ajungi din Ro via o alta tara europeana de tranzit (unde ti-ai schimbat permisul pentru unul local) atunci totul e o formalitate.
Te inseli, Mircea. Te poti programa pentru examene ca sa-ti preschimbi permisul in timp util. Eu am reusit sa obtin programarea respectiva fara absolut nicio problema. Am sunat la un numar cu 1-800, am spus ce vreau, mi-au spus ce acte trebuie sa am cu mine si gata, dupa 3 saptamani eram buna de dat examenele, teoretic si practic in aceeasi zi. Faptul ca nu m-am descurcat eu sa am masina care sa respecte exigentele pentru examen n-a fost din vina lor, ci din nepriceperea mea de a-mi regla necazurile in mod operativ.
Impartasesc opinia lui Hotziu cand spune ca e mai bine sa inveti sa conduci in Ro. Diferentele de care vorbeste Libra sunt usor depasite de cineva care stie deja sa conduca.