Author Topic: Montreal: Universitate, Cariera in audit/finante/consulting  (Read 29830 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline vali irlanda

• new users
  • [Scrie un text beton aici]
Re: Montreal: Universitate, Cariera in audit/finante/consulting
« Reply #220 on: Thursday 13 May 2010, 20:11:58 »
Acum 2 saptamini au anuntat oficial se face un post grad de un an full time la mine la colegiu este ACCA profesional sint cele 5 examene care le pot face aici iar dupa accea nu mai ai nici un examen poti sa lucrezi oriunde , referitor la IFRS anul doi am avut doua semestre aici fara ifrs nu poti avansa in ultimul an iar CIMA si ACCA  te pune sa le dai din nou daca nu au facut parte din sillabisul de la colegiu.

Offline freddy

• Jr. Member
  • **
« Reply #221 on: Thursday 13 May 2010, 21:56:54 »
Acum 2 saptamini au anuntat oficial se face un post grad de un an full time la mine la colegiu este ACCA profesional sint cele 5 examene care le pot face aici iar dupa accea nu mai ai nici un examen poti sa lucrezi oriunde , referitor la IFRS anul doi am avut doua semestre aici fara ifrs nu poti avansa in ultimul an iar CIMA si ACCA  te pune sa le dai din nou daca nu au facut parte din sillabisul de la colegiu.

din cite stiu examenele ACCA se pot da si aici in Montreal sau ma rog, in canada. Odata luat titlul, transferul catre un ordin canadian ( CA sau CGA) este doar o formalitate.

Offline vali irlanda

• new users
« Reply #222 on: Friday 14 May 2010, 17:40:47 »
examenele acolo le platesti si nu sint chiar ieftine in schimb aici de cind am intrat in eu ne da si bursa deci nu ma costa nimic sa le dau. si cursurile le fac cu aceeiasi profesori care ii am la colegiu.

Offline gia2006

• new users
« Reply #223 on: Saturday 15 May 2010, 11:04:19 »
Buna Carmen,

Si am un BAC in chimie alimentara in Romania. In Ro am lucrat in logistica productiei ... nu in laborator sau in sectie...aici am venit cu gandul sa fac ceea ce stiam, in nici un caz ind alimentara pentru ca de 10 ani decand terminasem facultatea uitasem tot. Si uite asa am facut un DEP in contabiltate. Am lucrat in conta vreo 8 luni dar nu era ceea ce visasem eu si in plus avand si tache-uri de secretariat am avut impresea ca imi place aceasta meserie. Am oprit cu contabilitatea si m-am reintors la scoala cu gandul sa fac secretariat juridic. Din pacate in timpul scoliii am inceput sa urasc aceasta meserie. Nu este ceea ce pare din exterior. Sa scrii la calculator tot felul de referate sau alte acte facute de altii si tu sa nu judeci aproape deloc. Esti pur si simplu o masina de scris. Mai inca o saptamana de scoala de secretariat si nu imi doresc deloc sa profesez aceasta meserie.
Eu personal m-am decis sa imi continui studiile in conta, macar asa iti poti folosi creierul.
Asta iti recomand si tie. Incep cu un certificat in contabilitate generala si apoir sper sa trec in BAC .­.. dupa mine este cel mai bine din punct de vedere financiar.
Nu imi pare rau ca am facut cele 2 scoli mai inferioare in conta si secretariat si ca am lucrat deja ca si commis comptabil pentru ca stiu si cu ce se mananca un travail inferior in conta si asta nu cred ca o sa-mi prinda rau.

Cu diplomele pe care le am pot fi imediat adjointe administrative. Poti face asta daca iti place. Un DEP in secrétariat si apoi altul in conta sau dupa DEP in secretariat poti face un ASP (atestat de studii profesionale) in secretariat juridic sau medical inca 4 luni.

Mult succes!

Buna, Sunt noua nouta aici pe forum si mi-ati fi de mare folos daca m-ati ajuta cu niste informatii. Asteptam invitatia pentru viza si speram sa o primim pana la sf. anului 2009. Vrem sa plecam in feb. 2010. Avem un copil de 11 ani si asteptam sa termine semestrul I este in clasa a V-a.
      Eu sunt abs. de fizica-chimie, dar nu am predat in inv. decat un an de zile. Am experienta de 21 de ani de munca in secretariat, am abs. un curs postuniv. de Administatie publica gestiune si audit, iar actualmente sunt secretar sef la o facultate. As vrea sa lucrez tot in domeniul acesta. Exista posibilitatea sa mi se echivaleze ceva studii, sa-mi gasesc un job intr-o firma de avocatura, un notariat sau e cazul sa incep scoala de la zero, bacul macar este recunoscut ?, iar sotul este inginer, lui i se va recunoaste ceva??? Va multumesc si daca ma puteti ajuta cu ceva informatii va multumesc de doua ori !!!

Offline afp990

• new users
Reposting - cel mai rapid drum catre CA
« Reply #224 on: Saturday 29 January 2011, 14:58:05 »
Fratilor, uitati un reposting ce poate parea chiar o noutate utila pt unii dintre voi care nu ati mai parcurs acest adevarat cenaclu contabil de pe forum... Da-ti-mi de stire daca sunt ceva elemente care au nevoie de un update. Enjoy!  :educated:

Salutare,

Sper ca va merge totul cum nu se poate mai bine!  :) Fiind vineri si ne-avand prea multe pe cap, as vrea sa postez o idee interesanta pt romanii care vin incoace si sunt interesati de contabilitate. Am tot primit intrebari despre care ar fi cel mai rapid drum pt CA in Quebec. Pt unii va fi un rezumat al discutiilor de pe topicul acesta, pt altii o noutate.

Ei bine, cel mai rapid drum dupa parerea mea va ia intre 3 si 4 ani incluzand 2 ani de stagiu platit (bine). Va ia trei (1 an Diploma + 2 CA program si stagiu) daca sunteti tari - definitia la latitudinea voastra, sau patru (1 an Diploma + 1an CA program + 2 ani stagiu) daca sunteti ca multi altii. :D Vine cam asa:

Presupun ca veniti cu o facultate terminata in Romania, cu medie peste 8, in orice domeniu (sub 8 apar discutii, bla bla). Este irelevant daca aveti diploma de inginer, avocat sau economist. Presupun de asemenea ca sunteti fluenti in engleza - pt cei numai pe franceza, alegerea facultatii va fi evident diferita, discutie separata.

Pasi de urmat:
1. Iti faci echivalarea diplomei la MRCI, platesti 106$ etc etc. astepti 6 sapt si e gata. Iti va fi utila si acum si mai tarziu.

2. Te duci apoi direct la McGill Center for Continuing Education, detalii la http://www.mcgill.ca/conted-cms/programs/grad/accounting/. Invatati ce aveti de facut pt inscriere de pe site, va faceti dosarul si aplicati online pt Diploma in Accounting. Nu uitati ca aveti nevoie sa va aranjati trimiterea foii matricole de la universitatea din tara DIRECT catre McGill prin posta. Asta va mai dura cateva saptamani.

3. Cursurile incep in Sept sau Ianuarie. O sa va scuteasca probabil de Business Economics si Statistica, va raman 11 de facut pt CA program (Info Systems for Mcgill, Business law pt Concordia nu sunt trecute pe lista de pe site). Va inscrieti FULLTIME si luati cate 4 cursuri pe semestru, in 3 sem ati incheiat. Ex: Ajungeti in Canada la 1 iulie, incepeti cursurile la 1 sept, ati incheiat Diploma in Accounting mid-August next year.

3*. Puteti aplica pasul 8 in luna Sept, daca sunteti cel putin in semestrul 2.

4. Funding: ca studenti fulltime, primiti bursa si loan de la guvern care va acopera nevoile complet. There is papework involved, but manageable, everyone does it. Daca lucrati, nu mai primiti nimica. Un an de zile nu veti face bani, veti avea insa destul sa traiti ok. Alternativa: study part time si work fulltime (daca gasiti), dar pierdeti un an, pt ca va va lua 2 ani sa terminati.

5. Inca din Ian/Februarie (in sem 2) aplicati pt CA Program la Concordia si McGill sa incepeti in Sept (other timings available). Aplicati la ambele, apoi alegeti. Deadline-ul e 1 martie, dar se poate schimba, see http://www.mcgill.ca/ca/admission/ for McGill.

6. Incepeti programul de CA (graduate) FULLTIME (9 cursuri) si il terminati intr-un an, scrie-ti UFE-le (examenul national) si sunteti gata cu educatia, practic garantati un job in audit (the market’s booming). Va mai trebuie 2 ani de experienta pt a obtine titlul. Abia la inceperea programului CA va inscrieti in Ordinul contabililor ca si candidat.

7. Funding: bursa si loan de la guvern, ca si inainte. Alternativa: aplicati pasul 8 inca din timpul Diplomei de la Conted si lucrati throughout the CA program, insa va va lua 2 ani sa terminati acest program. In resumat, in 2 ani puteti termina complet educatia pt titlul de CA, daca studiati fulltime. Odata angajati insa, firma va plateste costurile legate de ordin (www.ocaq.qc.ca), in jur de 1,200$ si de UFE (about 1,000$), plus costurile de studii in the program ($2,000); tot ei va ofera si support in pregatirea pt UFE.

8. Participati la recrutarea firmelor de audit (stagiu obligatoriu de 2 ani pt obtinerea titlului CA) care se petrece in luna Septembrie a fiecarui an. Mergeti la vizite de cabinet, cocktails and other recruiting events organizate de Career Center si de CA Student Club in colaborare cu firmele contabile. In Octombrie sunt interviurile si se semneaza contractele de angajare, pt luna Ianuarie (if lucky) sau Septembrie (standard) a anului urmator. Nu uitati, firmele recruteaza intotdeauna cu 1 an inaintea inceperii efective. In 90% din cazuri, veti primi contract pt Sept anul urmator, nu mai devreme.

7. Ce parere aveti? Poate ca cel mai simplu drum (2 ani de studiu fulltime + 2 ani de lucru fulltime, separat) nu e si cel mai bun, dat fiind ca renuntati la sustinerea firmei daca va angajati numai dupa UFE. Ideal, sometime during your Diploma aplicati pt recruiting, obtineti job pt Sept urmator si va terminati intre timp Diploma. Apoi faceti programul de CA part-time (1 curs pe sem la Conc sau 2 la McGill) timp de 2 ani, si veti incheia deci totul in 3 ani. Voila!

Desigur, o sa existe intrebari si sunt binevenite, as long as you did your homework before asking. Pt varianta pe univ franceze, invit cunoscatorii sa posteze! Dif vor fi numai legate de timing si de Diploma in Accounting, care va fi replaced de cursuri independente part of the undergraduate (cycle1) program.

Sper sa va ajute, bafta multa si numai bine!!
Alex
« Last Edit: Saturday 29 January 2011, 14:58:30 by afp990 »
"Je ne connais pas d'autres marques de supériorité que la bonté."

Offline maises

• Jr. Member
  • **
« Reply #225 on: Saturday 29 January 2011, 16:54:44 »
da frate.
te costa 5 ani.

Offline vali irlanda

• new users
« Reply #226 on: Sunday 30 January 2011, 17:40:20 »
Buna eu termin in mai aici si trebuia sa i au diploma in trei ani dar am facut in 4 si  mai am 3 examene profesionale in ordinul CPA sau CGA in Canada , acest ordin are mutual agreement cu CGA Canada dar trebuie sa fac 3.5 ani practica in domeniu sub supravegherea un contabil calificat pina primesti certificatul de competenta profesionala.

Offline BCL

• new users
« Reply #227 on: Monday 14 February 2011, 10:37:35 »
Multumim afp990 pentru "reluarea" informatiilor", dar mai mult pentru prezenta constanta pe forum. Ceva noutati?

Eu am gasit un site pentru cei interesati de o comparatie a contabilitatii US-RO: http://www.principlesofaccounting.com/
Dar eu personal as dori daca imi poti da trimitere unde pot afla cam in ce constau diferentele intre US GAAP si Canada GAAP(acum ramase in vigoare pentru private enterprises).
« Last Edit: Monday 14 February 2011, 10:40:57 by BCL »

Offline sabinasofronea

• new users
« Reply #228 on: Sunday 04 September 2011, 08:53:21 »
Buna ziua. Va deranjez si eu in legatura cu subiectul STUDII, dezbatut in acest topic.
Pe scurt: am terminat Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor in 2008, specializarea Economia Comertului, Turismului si Serviciilor. Lucrez in domeniu, ca agent de turism, avand o experienta de apoximativ 2 ani. Intentionez sa emigrez in Montreal si daca exista cineva care a terminat aceleasi studii si ma poate ajuta cu niste sfaturi, impresii, drumul "step by step" de urmat in acest domeniu....ar fi nemaipomenit.
Am citit cateva postari despre acest domeniu, insa nu m-am lamurit deloc.

Multumesc anticipat.

Sabina

Offline afp990

• new users
« Reply #229 on: Tuesday 11 October 2011, 17:35:10 »
Sabina, ai facut ceva progres legat de "drumul "step by step" de urmat in acest domeniu"? E greu sa-ti raspunda cineva la o intrebare atat de generala. Te-as incuraja sa revii cu ceva mai specific. Pt impresii si sfaturi, ai intreg topicul (12 pagini) si restul forumului la dispozitie. Multa bafta si pe curand!  :happy:

Offline marcel_37

• no PM
  • Full Member
  • *
  • From Calgary, with love
« Reply #230 on: Monday 21 November 2011, 20:00:30 »
de ce nu le spui si de salarii, ca scoli peste scoli nu e greu de facut  :laugh:
"Sunt unul din greii forumului"

Offline afp990

• new users
CA Compensation Survey Results
« Reply #231 on: Friday 25 November 2011, 14:04:06 »
Ai si tu dreptate Marcel. Uite si despre salarii. Vedeti raportul pt Quebec in lista respectiva (FR), paginile 24-25.

"The national and regional results of the 2011 Member Compensation Study are now available. Please click on the link below to access the reports: www.casource.com/memberGlobal/initArticleSearchAction.do?id=3&catId=9&lang=en_CA

Here are some of the highlights of the results:
  • Results from the 2011 Compensation Study (which reviews the compensation of CAs during 2010) show that the CA profession remains financially rewarding. However, average compensation has gone down compared to the 2009 study – from $186, 543 to $181,203 (a 2.9% decrease).  Median compensation has also decreased (by 2.3%).
  • Non-base compensation has decreased, on average, by 4.7% for non-owners and base compensation has decreased 1.2%.  This has led to a total decline among non-owners of 2.1%. Owners have not fared much better: with the exception of sole practitioners (+8% from the 2009 study), CA firm partners (-1%) and other business owners (-11%) have, on average, lower compensation compared to the 2009 study.
  • Average compensation increased the most for crown corporations/ public service from 2008 to 2010 (up 2.4%),  and decreased the most for professional services (by 6.6%).Regional changes from 2008 to 2010 are quite different from those observed from 2006 to 2008.  At that time, increases were observed in most provinces, and the biggest increases in compensation were in the Atlantic provinces (PEI, Newfoundland, New Brunswick, and Nova Scotia).  More decreases than increases were observed in 2010, in particular for PEI and Newfoundland (-19% and -18%).
  • Some CAs are entrepreneurs: 13% of members own their own business.  Those members who own a business other than a CA firm ($394,116) and those who are partners in a CA firm ($303,075) receive the highest compensation on average. The compensation of sole practitioners ($181,303) is more in line with non-owners ($165,127).
  • Average compensation for a new CA in 2010 was $67,921 and, as usual, this compensation rises with each year of experience. Again, compared to 2008, average compensation is lower now (a new CA in 2008 received an average of $71,817, or 6% higher)."
« Last Edit: Friday 25 November 2011, 14:05:29 by afp990 »

Offline ovidiu_popa

• new users
« Reply #232 on: Monday 19 March 2012, 01:58:11 »
So what should i do ?
Va rog tare mult, puteti sa-mi dati un hint despre care ar trebui sa fie drumul meu acolo ?
Nu am terminat specializare de conta, am o diploma de licenta la infama Spiru si ulterior am facut un master la ASE ( "BANCAS") - tine de facultatea Finante Asigurari Banci si Burese de Valori din Cadrul ASE.
La anul voi termina a 2 facultate de data aceasta de 3 ani - R.E,I. tot din cadrul ASE. Desi la Spiru am terminat Management Financiar-Contabil si am facut doar vre-o 3 cursuri de conta ( bazele, calculatia costurilor si conta fin.) s-a intamplat ca de cand am terminat in 2004 pana astazi, lucrez in contabilitatea bancara.La master si din nou si la REI am avut cate un curs de contabilitate.
Drept sa va spun mi-ar place sa fac altceva odata ajuns acolo, chiar daca doar un bac in acel altceva mi-ar lua 3 ani,dar trebuie sa ma gandesc mai intai la bani, bills etc. Asa ca in cazul in care mi se va recunoaste ceva, tot la conta voi ajunge student :) pentru ca mi-ar lua cel mai putin timp. Sau nu ?
Credeti ca mi se va recunoaste ceva ? Credeti ca ar trebui s-o iau de la 0 cu studiile de conta pentru a candida ulterior la CGA ? Credeti c-ar fi mai bine sa m-apuc de altceva ? Credeti c-ar fi mai bine sa stau acasa :) ?
Multumesc !

Offline mircea

• Sr. Member
« Reply #233 on: Monday 19 March 2012, 04:51:26 »
Credeti ca mi se va recunoaste ceva ? Credeti ca ar trebui s-o iau de la 0 cu studiile de conta pentru a candida ulterior la CGA ? Credeti c-ar fi mai bine sa m-apuc de altceva ? Credeti c-ar fi mai bine sa stau acasa :) ?
Multumesc !

Poate vei scapa de 4-5 cursuri, daca ti le recunoaste universitatea sau ordinul contabililor.
Pentru CGA intri in legatura cu ei si iti dau ei lista de cursuri necesare de absolvit pentru a te prezenta la examenele de ordin. In mare, repeti universitatea.
Depinde de tine daca vrei sa te apuci de altceva sau nu, poate vei avea o viziune mai precisa cand vei avea lista de cursuri de la ordin.
La intrebarea cu statul acasa... sper ca nu vei lua o decizie hotaratoare in functie de parerea unor necunoscuti.

Bafta!