Author Topic: Montreal: Universitate, Cariera in audit/finante/consulting  (Read 29834 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline BCL

• new users
  • [Scrie un text beton aici]
Re: Montreal: Universitate, Cariera in audit/finante/consulting
« Reply #200 on: Friday 05 June 2009, 08:06:58 »
Salut Alex,
Felicitari si din partea mea si multumesc pentru informatiile postate.
Am inceput sa citesc si am observat data topicului din 2004 si chiar ma intrebam daca mai urmaresti acest site. Am avut surpriza tare placuta sa constat ca impartasesti inca dorinta de a povesti din experienta ta.
Ca si Ionela sunt si eu nou venita pe aceste meleaguri si rugamintea mea este daca ma poti indruma catre niste site-uri sau carti de unde pot sa ma pot pune la punct cu practica contabila din Montreal/Canada.
Situatia  mea familiala nu imi permite inca sa urmez inca niste cursuri, dar as vrea totusi sa profit de timpul pe care il am la dispozitie din acest motiv.

Cu multumiri,
Cristina.

Offline RRQ

• new users
« Reply #201 on: Thursday 17 September 2009, 16:24:14 »
rugamintea mea este daca ma poti indruma catre niste site-uri sau carti de unde pot sa ma pot pune la punct cu practica contabila din Montreal/Canada.

stiu ca mesajul nu era pentru mine, dar am intrat intamplator si pot sa iti dau un mic sfat pana intra Alex
poti merge la biblioteca centrala si poti sa te inscrii, este gratuit, si gasesti carti acolo cate vrei si in ce domeniu vrei, important e sa citesti editii mai recente, pentru ca manualele se cam schimba din an in an la unele materii
alta idee ar fi, ca dpdv manuale de contabilitate, poti gasi la librariile de la facultati tot ce iti doresti, depinde cat vrei sa investesti in aceasta "punere la punct"
un manual costa intre 80 si 140 dolari, poti incepe cu Intorducere in Conta Financiara sau cu Contabilitate Financiara Intermediara; vei vedea ca diferente mari nu sunt, dar materia este amanuntita si clara, deci nu are trebui sa ai probleme

bafta!

Offline afp990

• new users
« Reply #202 on: Wednesday 14 October 2009, 10:59:00 »
Hey,

Gata si cu MBA-ul! :) Acuma ca s-a terminat "distractia" am revenit la slujba. Cristina, sper ca te-ai orientat deja in legatura cu cartile de contabilitate. Vorba ceea, materiale sunt gramada, bani, timp si interes sa fie! Gasesti free resources at www.cica.ca : see for instance http://www.cica.ca/ifrs/academic-resources/item3260.aspx

S-au mai schimbat multe de cand n-am mai fost pe site. Uitati ceva accounting updates - toata lumea imbratiseaza IFRS:

* Public companies GAAP (sau mai exact, PAEs): http://www.cica.ca/ifrs//index.aspx

* Private enterprises GAAP: http://www.cica.ca/privateenterprises//index.aspx

* Pana si americanii vor IFRS...

2009 OCT 10 - (VerticalNews.com) -- PricewaterhouseCoopers (PwC) released an updated edition of its popular "IFRS and US GAAP: Similarities and Differences" guide. It is designed to improve companies' understanding of the changes to, and major differences between, International Financial Reporting Standards (IFRS) and United States Generally Accepted Accounting Principles (US GAAP).
http://www.pwc.com/us/en/issues/ifrs-reporting/publications/ifrs-and-us-gaap-similarities-and-differences-september-2009.jhtml

Questions, special interests?  :educated:

Bafta-n toate!
Alex
"Je ne connais pas d'autres marques de supériorité que la bonté."

Offline RRQ

• new users
« Reply #203 on: Thursday 15 October 2009, 19:57:23 »
Hey,

Gata si cu MBA-ul! :) Acuma ca s-a terminat "distractia" am revenit la slujba.
Questions, special interests?  :educated:

welcome back Alex! :-)
si
felicitari, si bafta si tie in toate!

Uite, as avea o intrebare, poate mai intri zilele astea si ai timp sa raspunzi: dupa parerea ta, care sunt sansele sa ti se ofere un contract pentru stagiar CA, daca nu esti bilingv? ma gandeam, ca tu ai deja ceva experienta in firme CA si poti sa imi dai o parere pretioasa, pe care as aprecia-o sincer. 

P.S. Apropo, si cum poti face sa faci MBA-ul si sa te astepte jobul pana termini? :-)

Salutare!! si inca o data felicitari!

Offline afp990

• new users
« Reply #204 on: Friday 16 October 2009, 13:25:37 »
Care sunt sansele sa ti se ofere un contract pentru stagiar CA, daca nu esti bilingv?

Cum poti face sa faci MBA-ul si sa te astepte jobul pana termini? :-)

Daca nu esti bilingv = vorbesti si scrii fluent fie franceza (1) fie engleza (2).   
  • In cazul 1, ai sanse la cam fel de bune ca si in cazul in care esti bilingv. No bias ;)
  • In cazul 2 si nu stii o boaba de franceza, ai sanse mici si esti restrictionat in general la firme mici cu clienti in West Island. Exista si exceptii, dar daca nici nu intelegi bine franceza, ai sanse cu adevarat mici. Sa nu uitam, pt a fi CA in Quebec exista si un examen de franceza: http://www.olf.gouv.qc.ca/francisation/ordres_prof/examen.html.
  • In cazul 2 si esti fluent in franceza vorbita dar n-ai idee cand e é, è, ê etc si stai 1h sa scrii un email de 3 randuri (chiar daca ai trecut examenul  ::) ), atuncea ai sanse sa zicem 70% din cele care le-ai fi avut daca erai perfect bilingv. Parerea mea.

Referitor la MBA, depinde de fiecare. In audit insa nu se accepta. In rest, depinde de firma, departament si sefi. Eu mi-am luat un "sabbatical", a mers de minune, dar nu toate companiile ofera.
« Last Edit: Friday 16 October 2009, 13:30:18 by afp990 »

Offline carmencodrescu

• new users
« Reply #205 on: Monday 09 November 2009, 12:28:59 »
Buna, Sunt noua nouta aici pe forum si mi-ati fi de mare folos daca m-ati ajuta cu niste informatii. Asteptam invitatia pentru viza si speram sa o primim pana la sf. anului 2009. Vrem sa plecam in feb. 2010. Avem un copil de 11 ani si asteptam sa termine semestrul I este in clasa a V-a.
      Eu sunt abs. de fizica-chimie, dar nu am predat in inv. decat un an de zile. Am experienta de 21 de ani de munca in secretariat, am abs. un curs postuniv. de Administatie publica gestiune si audit, iar actualmente sunt secretar sef la o facultate. As vrea sa lucrez tot in domeniul acesta. Exista posibilitatea sa mi se echivaleze ceva studii, sa-mi gasesc un job intr-o firma de avocatura, un notariat sau e cazul sa incep scoala de la zero, bacul macar este recunoscut ?, iar sotul este inginer, lui i se va recunoaste ceva??? Va multumesc si daca ma puteti ajuta cu ceva informatii va multumesc de doua ori !!! 

Offline takuhim

• Full Member
« Reply #206 on: Wednesday 11 November 2009, 09:26:17 »
      Eu sunt abs. de fizica-chimie, dar nu am predat in inv. decat un an de zile. Am experienta de 21 de ani de munca in secretariat, am abs. un curs postuniv. de Administatie publica gestiune si audit, iar actualmente sunt secretar sef la o facultate. As vrea sa lucrez tot in domeniul acesta. Exista posibilitatea sa mi se echivaleze ceva studii, sa-mi gasesc un job intr-o firma de avocatura, un notariat sau e cazul sa incep scoala de la zero, bacul macar este recunoscut ?, iar sotul este inginer, lui i se va recunoaste ceva??? Va multumesc si daca ma puteti ajuta cu ceva informatii va multumesc de doua ori !!! 

pentru sotul, vezi mai jos ca e plin de topice de examene pentru ingineri si despre ordinul inginerilor. este destul de usor pentru el, oricum nu scapa fara examene.
pune intrebarea pe un topic despre ordinul inginerilor si te va ajuta lumea cu informatii.

pentru tine.... nu stiu ce sa zic. nu ai nimic concret, nu esti nici chimista, nici contabila, nici notar.
- bacul este totdeauna recunoscut de guvern dar recunoasterea asta e folosita numai atunci cand te inscrii la studii aici. angajatorii nu se uita la ea. si secretara intr-o firma de avocatura daca vrei iti trebuie scoala.
- cursul ala postuniversitar e "0".

va trebui sa te orientezi aici si sa te gandesti ce e bine sa faci. de fapt experienta ta profesionala este de secretara... iar aici ca sa fii secretara (asistent administrativ) trebuie sa zbarnai cele doua limbi, engleza si franceza pentru ca lucrezi cu publicul foarte mult. si meseria de secretara nu e ideala... se plateste destul de putin. asistentele de notari sau orice fel de asistent administrativ nu au decat liceul. e pacat de tine sa te cramponezi de asa ceva cand ai ceva studii. va trebui sa faci o specializare sigur. ramane sa alegi ce.

oricum sa nu iti fie frica sa te intorci la scoala... e incomparabil mai buna si mai antrenanta scoala de aici decat aia din Romania. practic simti ca inveti, simti ca iti hranesti creierul si ai o mare satisfactie cand termini, indiferent ca termini un DEC, AEC, program universitar, master.
No signature

Offline karma

• Sr. Member
« Reply #207 on: Wednesday 11 November 2009, 17:57:37 »

Eu sunt abs. de fizica-chimie
Am experienta de 21 de ani de munca in secretariat, am abs. un curs postuniv. de Administatie publica gestiune si audit, iar actualmente sunt secretar sef la o facultate. As vrea sa lucrez tot in domeniul acesta. Exista posibilitatea sa mi se echivaleze ceva studii, sa-mi gasesc un job intr-o firma de avocatura, un notariat sau e cazul sa incep scoala de la zero, bacul macar este recunoscut ?

banuiesc ca nu ai de gind sa lucrezi in domeniul in care ai absolvit fac acum 21 de ani or so
deci, daca vorbesti bine ambele limbi, ai sanse sa te angajezi, cel putin teoretic, absolut oriunde in domeniul administrativ
nu inteleg ce vrei sa ti se echivaleze....?
doar nu ajungi secretara sefa in romania fiindca ai o facultate ci fiindca ai vechime, experienta, skill-uri etc etc
eu cunosc o multime de secretare sefe de fac, secretare ale rectorilor etc si in ro si aici: evident ca nu iti trebuie facultate neaparat si chiar daca s-ar cere experienta absolut intotdeauna suplineste lipsa unui an sau doi de studii in domeniu.

de ce ai vrea sa fii secretara juridica daca habar nu ai de procedura de aici (oare ai de cea din romania?), daca nu cunosti limbajul juridic nici in engleza nici in fr????

ideea este sa uiti de "bac recunoscut" si sa tragi tare pe....noroc si networking. asta-i baza
repet, teoretic cel putin, poti lucra si face destui bani.
daca reusesti sa intri de ex intr-o universitate, orice cadru administrativ pleaca de la un minim de 20$ la ora
eu in locul tau as trage foarte tare pe invatarea/ imbunatatirea limbilor, mai ales foarte tare la scris si pe confectionarea unui CV ca lumea format nord america

bafta!
Mi-as dori sa fiu si eu ignorant ca tine, dar din pacate nu am norocul.

Offline afp990

• new users
Access (gratuit) la standardele contabile IFRS
« Reply #208 on: Wednesday 03 February 2010, 18:03:32 »
Prezentare generala: http://www.iasplus.com/standard/standard.htm

Standarde:
  • In April 2009, the IASB began making available on its website, without charge, access to the versions of IFRSs (including interpretations) published in the most recent bound volume of IFRSs and the application guidance that is an integral part of those standards. Free registration is required. The illustrative examples, implementation guidance, and bases for conclusions that accompany, but are not part of, the standards are available only to subscribers.
  • The free standards are available in English and several other languages. Each standard is a separate PDF file. You can access the standards on the IASB's Website: http://www.iasb.org/IFRSs/IFRS.htm

Offline clausinaci

• new users
« Reply #209 on: Friday 12 February 2010, 05:55:25 »
salut
sunt Claudia din Timisoara
vrem si noi sa emigram ....

am terminat facultatea de economie ...
am si vechime in conta...
am si 2 copii...
cred ca va fi greu..
 :nerd:

Offline Gabriela Papaiani

• new users
« Reply #210 on: Friday 12 February 2010, 07:14:17 »
Buna, tuturor. Urmaresc de mult timp acest topic, care este foarte interesant si m-a ajutat mult (Apropos, multam fain pentru toate informatiile  :happy: ). As dori sa ii intreb pe cei care lucreaza in domeniu (Alex, Takuhim, RRQ si poate altii) cum au reusit sa "decrocheze" primul job aici. As avea multe intrebari; poate isi face cineva mila si ma contacteaza pe mail "gabriela.papaiani@yahoo.com". In mare, am experienta de 9 ani in Conta (bineinteles in Romania), din care un an si jumatate in audit (nu Big Four). Urmez "Diploma in Accounting", la McGill (la inceput). M-ar fi interesat cum ati reusit sa depasiti acest "Catch 22" al primului job: angajatorii preferea experienta locala, dar ca sa o castigi, trebuie sa te angajeze careva. Oricum, intrebari ar fi multe... As aprecia orice parere.

Offline takuhim

• Full Member
« Reply #211 on: Friday 12 February 2010, 15:36:31 »
salut
sunt Claudia din Timisoara
vrem si noi sa emigram ....

am terminat facultatea de economie ...
am si vechime in conta...
am si 2 copii...
cred ca va fi greu..
 :nerd:

salut
suntem oamenii din montreal.
am emigrat
am terminat facultatile de economie
avem vechime in conta..
unii cu copii, altii fara...
credem ca a fost greu..
 :huh: :huh: :huh:

ce reprezentativa ma simt  :grin:
No signature

Offline afp990

• new users
« Reply #212 on: Friday 12 February 2010, 16:04:05 »
Buna Claudia, ai ceva intrebari specifice? Gandul de emigrare nu e tocmai o surpriza pe forum  :)  Tare reply-ul lui Takuhim  ;)

Gabriela: "cum ati reusit sa depasiti acest "Catch 22" al primului job."
Practic, m-am inscris ca si tine in Diploma in Accounting si m-am dus la 2 cocktailuri de recrutare, am cunoscut cativa manageri si parteneri din firme contabile si mi-au spus sa aplic online. I-am contactat apoi personal sa le multumesc pt sfaturile pe care mi le-au dat. La interviu, le-am povestit pe cine am intalnit la cocktails, am discutat dosarul meu academic si diverse experiente (rare, ce-i drept) in care m-am dovedit baiat responsabil si le-a placut.

Teoretic (big picture, cum se zice): programele de contabilitate din Montreal sunt sursa lor principala de angajati juniori, deci cata vreme esti fluent(a) in franceza/engleza si ai note bune esti super ok. "Discriminarea" daca vrei sa-i zici asa vine de la fluenta in exprimare, isi fac pb ca nu te descurci in fata clientului si in documentarea dosarelor. Odata ce treci de asta nu mai ai alte probleme decat...un orar cam dificil.

Offline Gabriela Papaiani

• new users
« Reply #213 on: Saturday 13 February 2010, 16:09:42 »
Merci, Alex, pentru sfaturi. Cocktailurile sunt abia la toamna, din ce am citit. Ma intrebam cum ii fac totusi sa ma cheme la interviu pana atunci. (Cu fluenta nu imi fac probleme, desi nu sunt stralucita la franceza, dar un avansat ...incepator tot sunt ;) ). Am "taiat" progresiv din CV (urmare a unor sfaturi), ca sa nu fie interpretat ca "supracalificat". Este adevarat ca n-am decat o luna de cand caut, dar oricum.... este destul. Exista si alte "trucuri" sa ii faci sa te cheme macar sa vada cine esti si ce poti? Cred ca voi incepe sa abordez direct agentiile de recrutare; poate voi obtine ceva rezultate. Multumiri inca o data.

Offline afp990

• new users
« Reply #214 on: Monday 15 February 2010, 10:17:33 »
Gabriela, in mod normal recrutarea in audit e numai in toamna pt toamna urmatoare e.g. sept 2010 pt sept 2011. Agentiile de recrutare nu se ocupa cu firmele contabile la nivel junior; firmele isi fac singure recrutarea initiala in fiecare an. Poti apela la agentiile de recrutare pt joburi in companii dar e greu din cate stiu sa primesti joburi interesante prin ei de la inceput, fara experienta canadiana. Te plaseaza insa cu usurinta intr-un post de secretara sau intr-un centru de apeluri :)

O firma de recrutare care ti-as recomanda-o specializata pe finante si contabilitate este Robert Half la http://www.roberthalf.ca/  Daca ei te accepta ca si candidat, atunci sansele sunt ca te pot si plasa intr-un job relativ interesant in domeniu. Tre sa ai insa studiile echivalate, sa fii at least enrolled intr-un program univ aici si sa ii convingi ca pe un real employer pt ca ei te vor prezenta la diverse companii (probabil ca si commis comptable la inceput, in functie de experienta ta cu IFRS/Private company Gaap).

Offline vali irlanda

• new users
« Reply #215 on: Tuesday 16 February 2010, 10:02:53 »
Buna sint nou pe forum pe scurt studiez full time in irlanda anul 2 mai am un an si termin bachelors in accountancy honours degree level 8. Daca ma inregistrez la ACCA primesc 9 exemptions din 14 examene ,
studiul este in limba engleza la terminare am un contract intro firma de contabilitate irlandeza pe o perioada de 9 luni full time ptr experienta . Am fost 5 ani self-employed aici ca , taximetrist si faceam book-keeping tax returns la romanii si colegi. cind termin as vrea sa depun ptr QUEBEC ce sanse as avea sa emigrez si daca as putea sa dau restul de examene profesionale in montreal .multumesc anticipat

Massther Clinic - Massage therapy

Offline afp990

• new users
Recunoastere ACCA in Canada
« Reply #216 on: Tuesday 16 February 2010, 11:36:24 »
Vali,

Vad un program similar la LIT (in Limerick), unde e un 1 year add-on post bachelor.
Oricum, situatia cu recunoasterea ACCA in Canada nu e chiar stralucita. Good old Wikipedia incepe cu vestile bune:
  • ACCA announced a Mutual Recognition Agreement with CGA Canada effective from 1 January 2007.
  • ACCA is recognized by Canadian government as an eligible qualification to audit federal government institutions in Canada
  • As of 2006, Canadian Institute of Chartered Accountants, World Education Services (WES) and the Odette School of Business at the University of Windsor indicated that the evaluation recognized ACCA as having the Canadian equivalence of a Bachelor's Degree (four years) in Accounting. [se pare ca poti intra direct in programul CA de 30 credits care duce la examenul final UFE ca sa devii CA; trebuie confirmat cu ordinul/facultatea]
  • The Canadian branch of ACCA is pursuing recognition for statutory audit purposes in the province of Ontario under the province's Public Accounting Act of 2004
Am vorbit pt tine cu o colega ce a venit aici cu ACCA-ul si mi-a zis asa:
  • Daca intentionezi sa revii in cativa ani in Europa, termina-ti ACCA-ul, gaseste ceva aici pt o perioada pe baza lui si apoi revii fara pb in Europa.
  • CGA Quebec nu te recunoaste direct, nici CA Qc/Canada.
  • Daca vrei sa ramai aici, atunci poti sa termini ACCA-ul si sa-ti faci echivalarea la un designation nord-american (CA, CGA sau CPA); alternativ, nu-l mai termini si iti echivalezi say la Concordia (unde-s mai flexibili) studiile/examenele de pana acuma si intrii in programul CA sau CGA.
  • CGA Canada (nu CGA Quebec!) are un acord de recunoastere cu ACCA: http://www.accaglobal.com/members/mutual_memberships/resources   si   http://www.cga-canada.org/en-ca/International/StrategicAlliances/MraAccaCga/Pages/ca_mra_acca_cga.aspx
  • Asta inseamna ca te recunosc in Ontario daca dai un examen de taxe si drept dupa niste cursuri online cred. Tre sa devii rezident acolo insa pt asta. Dupa aceea, daca mai vrei sa vii in Quebec, te poti transfera din CGA Ont la CGA Qc.
  • Daca vrei CPA (US), care merge si in Canada/QC, statul Colorado recunoaste ACCA. Wikipedia zice asa: "Currently ACCA membership is recognised by the Colorado State Board of Accountancy as meeting the educational requirements to sit for the US Uniform Certified Public Accountant Examination. The majority of ACCA seniority members who have passed the CPA exam may apply for licensing as a Certified Public Accountant (CPA) in the state of Colorado, USA after completing a qualifications evaluation."  Aud ca examenul e serios dar ok.
Hope this helps.

Alex
« Last Edit: Tuesday 16 February 2010, 11:50:56 by afp990 »

Offline vali irlanda

• new users
« Reply #217 on: Tuesday 16 February 2010, 16:50:38 »
Multumesc ptr informatie e de mare folos ideea este ca vreau sa ma stabilesc in canada ptr Europa oferte nelimitate sint in UK dar eu am o familie si doi copii care vreau sa creasca in o tara care are viitor si cu cel mai bun sistem bancar din lume imun la fluctuati si crize.In UKam locuit 2 ani este ok dar probleme sociale mari foarte dependenta de petrol si energie criminalitatea a explodat .Am fost acolo cind a fost criza cu benzina nu se vindea benzina la benzinarii se bateau ca disperatii in benzinarii ( ca pe timpul lui ceasca) locuiesc afara din 90 dar am decis sa merg in odata ce termin scoala si am experienta necesara ptr emigrare , mai precizez ca am sora cetatean american dar nici nu ma gindesc la usa .Multumesc anticipat ptr informatie si poate vin in decembrie la montreal in vizita poate ne intilnim . trebuie sa merg de craciun in usa ( musai). La revedere si inca odata multumesc.

Offline vali irlanda

• new users
Re: Recunoastere ACCA in Canada
« Reply #218 on: Sunday 11 April 2010, 07:15:39 »
Vali,

Vad un program similar la LIT (in Limerick), unde e un 1 year add-on post bachelor.
Oricum, situatia cu recunoasterea ACCA in Canada nu e chiar stralucita. Good old Wikipedia incepe cu vestile bune:
  • ACCA announced a Mutual Recognition Agreement with CGA Canada effective from 1 January 2007.
  • ACCA is recognized by Canadian government as an eligible qualification to audit federal government institutions in Canada
  • As of 2006, Canadian Institute of Chartered Accountants, World Education Services (WES) and the Odette School of Business at the University of Windsor indicated that the evaluation recognized ACCA as having the Canadian equivalence of a Bachelor's Degree (four years) in Accounting. [se pare ca poti intra direct in programul CA de 30 credits care duce la examenul final UFE ca sa devii CA; trebuie confirmat cu ordinul/facultatea]
  • The Canadian branch of ACCA is pursuing recognition for statutory audit purposes in the province of Ontario under the province's Public Accounting Act of 2004
Am vorbit pt tine cu o colega ce a venit aici cu ACCA-ul si mi-a zis asa:
  • Daca intentionezi sa revii in cativa ani in Europa, termina-ti ACCA-ul, gaseste ceva aici pt o perioada pe baza lui si apoi revii fara pb in Europa.
  • CGA Quebec nu te recunoaste direct, nici CA Qc/Canada.
  • Daca vrei sa ramai aici, atunci poti sa termini ACCA-ul si sa-ti faci echivalarea la un designation nord-american (CA, CGA sau CPA); alternativ, nu-l mai termini si iti echivalezi say la Concordia (unde-s mai flexibili) studiile/examenele de pana acuma si intrii in programul CA sau CGA.
  • CGA Canada (nu CGA Quebec!) are un acord de recunoastere cu ACCA: http://www.accaglobal.com/members/mutual_memberships/resources   si   http://www.cga-canada.org/en-ca/International/StrategicAlliances/MraAccaCga/Pages/ca_mra_acca_cga.aspx
  • Asta inseamna ca te recunosc in Ontario daca dai un examen de taxe si drept dupa niste cursuri online cred. Tre sa devii rezident acolo insa pt asta. Dupa aceea, daca mai vrei sa vii in Quebec, te poti transfera din CGA Ont la CGA Qc.
  • Daca vrei CPA (US), care merge si in Canada/QC, statul Colorado recunoaste ACCA. Wikipedia zice asa: "Currently ACCA membership is recognised by the Colorado State Board of Accountancy as meeting the educational requirements to sit for the US Uniform Certified Public Accountant Examination. The majority of ACCA seniority members who have passed the CPA exam may apply for licensing as a Certified Public Accountant (CPA) in the state of Colorado, USA after completing a qualifications evaluation."  Aud ca examenul e serios dar ok.
Hope this helps.

Alex
Tare Canada la Masters uri la preturi nu mai vorbesc aici in Irlanda un masters fie el cit de mic vorbim de la 5000 euro pina la 17000 , in germania ,scandinavia scotia sint gratis iar aici  te costa o avere mai ales daca ai familie si in plus colegiile nici nu sint in primele 500 in lume. Este greu cind te apuci sa schimbi meseria la o virsta nu tocmai de ignorat am inceput la 38 de ani colegiul si il termin abia la anul dupa care mai fac in program de un an in care trebuie sa iau ultimele 5 examene de la ACCA  iar dupa cere trebuie sa lucrez in domeniu 3 ani iar dupa aceea poti sa deschizi un birou de contabilitate (self -employed).Complicat aici in Irlanda si UK .
Un prieten a terminat tot procesul aici si la un an dupa colegiu a plecat in OTTAWA si a fost recunoscut direct a facut un curs de 3-4 zile si lucreaza de 9 luni acolo la o firma de contabilitate, totul legal.

Offline afp990

• new users
« Reply #219 on: Thursday 13 May 2010, 17:09:11 »
Vali - deci se poate face si transferul in Canada! Poate te decizi sa schimbi si tu. Da de stire cand ajungi in vizita la Mtl si multa bafta!