Nu'mi fac griji pentru viitor. Dar ma aflu pe aceste forum pentru ca consider experientsa voastra, a tuturor, un bun punct de reper shi un ajutor in a ma lamuri ce e cu Quebec'ul, Canadika shi toate cele ce tsin de o viatsa aici.
Quebecul si Canadika cum ii spui tu iti ofera posibilitatile unei vieti cinstite si fara prejudecati. Depinde de fiecare de ce vrea sa faca sau cum.
Normal ca este greu la inceput, dar ce ar trebui retinut este ca in 5 ani de Canada realizezi mai mult decat in 30 in Romania actuala si trecuta. Vorbesc de persoane normale nu de genii sau hoti.
Este bine de tinut minte de unde ai plecat si unde ai ajuns, sa nu cauti perfectiune cand stii bine ca tu insusi nu esti perfect. Si nu in ultimul rand sa nu-ti fie rusine ca faci parte dintr-un grup cultural bine apreciat in Canada. Eu consider asta un avantaj pe care multi incearca sa-l ascunda.
Nu stiu pentru voi cum este dar pentru mine, sa ma scol la ora 3am daca nu ma duc intr-un club ceva ca astaseara, sa merg la unul din job-urile mele care imi fac placere si sunt apreciata este o realizare pe care in Ro mai mult ca sigur nu mi-o permiteam.
Noi romanii suntem niste firi ciudate in sensul bun al cuvantului. Adaptabili, muncitori, cuminti cum ne portretizeaza societatea de adoptie, care avem toate sansele la o viata super daca ne dirijem eforturile in directia buna.
Mai este un lucru important dar care este trecut cu vederea cel putin din 90 incoace acela al apartenentei si a implicarii in viata comunitara. Ne tot uitam in staga si in dreapta, dam ca exemplu comunitati egale la numar sau aproape in ceeace priveste intrajutorarea dar cand vine vorba de actiune fiecare sta pe c... lui si analizeaza ce face unul altul daca nu critica fara a se implica mai mult.
Critica este buna doar daca este constructiva si mai buna este actiunea.
Recent un nou venit se mira de ce nu exista programe comunitare de integrare a noilor veniti.
Pai nici nu ar trebui sa existe ca nu vii in Canada respectiv Quebec ca sa te integrezi in comunitatea romana ci in cea Canadiana.
Bat-o naiba de integrare nu vine peste noapte are nevoie de timp si de experiente in noua societate. Dar cum sa acumulezi experienta daca tot tragi spre medii romanesti care au aceleasi obiceiuri ca si tine si care se leapada mai greu decat anticipat?
Solutia este sa traiesti in ambele societati, sa vezi cum merg lucrurile pe aici si sa te adaptezi si sa-ti tii traditiile si cultura in comunitate. Sa te implici in ambele si sa te debarasezi de mentalitatea ca tu nu poti face diferenta. Ba poti, numai sa vrei.