Author Topic: Intrebare info bancar  (Read 9659 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline de_a dura lex

 • Newbie
 • Posts: 4
Intrebare info bancar
« on: Sunday 29 August 2004, 10:55:05 »
Sa presupunem ca aveti mai multe carduri de credit de la Visa sau Mastercard, emise de banci diferite. Este posibil ca Visa sau Mastercard sa fie de acord cu o cumulare a limitelor de credit si sa emita doar un singur card, dar cu limita de credit cumulata ?

Nu ma refer la credite transferate intre Visa si Mastercard. Ci doar daca aveti 2 carduri Visa, se poate face doar unul dar cu limita cumulata ? M-am cam saturat sa umblu dupa mine cu cate 3 - 4 carduri de credit !


Offline ade777

 • Hero Member
 • *****
 • Location: In fine...nu conteaza
 • Posts: 6.936
  • [move][b][glow=#C8BBBE,2,300][color=blue]Hai [/color][color=yellow]Rom[/color][color=red]ania![/color][/glow][/b][/move]
Intrebare info bancar
« Reply #1 on: Sunday 29 August 2004, 11:08:29 »
n-am auzit sa se poata asa ceva.... si mie mi-ar conveni varianta asta, dar pana una alta, sunt atent sa nu uit cardurile acasa  :lol:
Speranta nu moare NICIODATA. Sau, daca va trebui vreodata sa moara,atunci cu siguranta va muri dupa moartea mea...SUNT CONDAMNAT SA INVING

Offline Gabrielm

 • new users
 • Posts: 204
Intrebare info bancar
« Reply #2 on: Sunday 29 August 2004, 13:30:35 »
VISA este sa zicem o firma centrala, dar cardul in sine iti este emis de o anumita banca. Profitul pe care il fac de pe urma ta , este impartit intre banca si VISA.

Acum , tu niciodata nu vei vorbi cu VISA direct, ci cu banca.Banca este cea care administreaza serviciul VISA.  Daca te uiti pe numarul de serviciu la clientela al cardurilor pe care le ai vei vedea VISA- Banca Cutare, VISA Banca cutare ... Fiecare banca vrea sa aiba partea ei de profit VISA cu tine.

In teorie , nu le poti "cumula". Poti doar inchide una ( cu o anumita banca ) asta are ca rezultat marirea credit ratingului pe care il ai , si o eventuala marire de limita de credit pe alta carte Visa. Dar sunt chestii diferite , pentru ca serviciul este administrat de banci diferite si cu conturi total separate.

Iit recomand sa suni la banca care iti convine cel mai mult, cere-le marire de limita de credit, si anuleaz-o pe cealalta.

In nici un caz nu se poate face asta cu carti de credit ale firmelor diferite sa zicem Mastercard si Visa. Ceea ce poti sa faci , este transfer de credit. Daca sa zicem ai 1000 pe Mastercard si nu o mai vrei , suni VS, le ceri sa iti preia suma de pe MC. VS plateste atunci contul tau MC, si cand contul MC este la zero , o poti inchide. Vei continua sa platesti VS, urmand conditiile lor de functionare.


Offline LZG

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 1.994
Intrebare info bancar
« Reply #3 on: Sunday 29 August 2004, 15:55:56 »
Nu. Doua banci... doua interese egoiste iar amandoua te vor ca client.
Warning: bowling players must wear hairnets at all times.

Offline de_a dura lex

 • Newbie
 • Posts: 4
Intrebare info bancar
« Reply #4 on: Monday 30 August 2004, 14:01:37 »
Quote from: Gabrielm

....... Poti doar inchide una ( cu o anumita banca ) asta are ca rezultat marirea credit ratingului pe care il ai , si o eventuala marire de limita de credit pe alta carte Visa.


Adica daca-i sun si inchid unul din carduri, asta inseamna credit pozitiv ? Si imi cresc sansele de a mi se mari creditul cu suma echivalenta pe un alt card pe care-l am ? O sa sunt totusi si la banca mea sa vad ce spun.


Offline Gabrielm

 • new users
 • Posts: 204
Intrebare info bancar
« Reply #5 on: Monday 30 August 2004, 15:18:46 »
Quote from: marinica
Quote from: Gabrielm

....... Poti doar inchide una ( cu o anumita banca ) asta are ca rezultat marirea credit ratingului pe care il ai , si o eventuala marire de limita de credit pe alta carte Visa.


Adica daca-i sun si inchid unul din carduri, asta inseamna credit pozitiv ? Si imi cresc sansele de a mi se mari creditul cu suma echivalenta pe un alt card pe care-l am ? O sa sunt totusi si la banca mea sa vad ce spun.


Fiecare persoana are o "istorie de credit" Istoria asta de credit este gerata de firme private ( exemplu www.equifax.ca) De fiecare data cand vrei sa-ti deschizi cont, sau faci imprumut , cumperi ceva in rate, ti se cer datele personale, tu pui semnatura ca accepti sa fii verificat, si esti verificat la Equifax ( sau ceva echivalent). Acolo iti scoate dosarul , si vede : cate conturi ai, cate carti de credit ai , ipoteca, daca ai dat faliment, daca iti platesti facturile , etc... o multime de informatii financiare in ceea ce te priveste.
si in RO au paarut in ultimul timp firme specializate in credit . exemplu www.listaneagra.ro

Rolul acestor firme este de a strange informatie publica despre o persoana , si a face o analiza financiara asupra lor. In calculele lor intra o multime de factori, de ex. salariu, carti de credit, alte rate, daca ai fost in intarziere cu plati , etc.

Tu ca persoana ai o anumita putere de cumparare. sa zicem ai salariu de 50000. Banca cutare este dispusa sa iti dea imprumut ( credit sau carte de credit ) 10%din salariu - 5000 CDN. Dar daca vede ca tu deja ai vreo 3 carti de credit fiecare de 5000 + rate la casa , + rate la masina , + ca ti-ai cumparat mobila in rate, practic salariul tau de 50000 este mancat de astea nenumarate rate si imprumuturi.Daca ai renuntat la celel 3 carti de credit , practic iti eliberezi 15000 care poate fi folosit in alta parte - in cazul tau la o alta carte de credit.

Offline ld

 • new users
 • Location: Toronto
 • Posts: 170
Intrebare info bancar
« Reply #6 on: Monday 30 August 2004, 15:41:11 »
Corect ce spune GabrielM.

Da, chiar si in RO, alianta bancilor tocmai a lansat "Birou de Credit" pt. a urmari rau platnici .. da' nu are legature cu ce vrei tu.

Creditu' nu ti-l da Visa/Mastercard, ti-l da o banca.

L

I Translate it

Offline mihai_cotovanu

 • new users
 • Location: Sherbrooke, Qc. Canada
 • Posts: 414
Intrebare info bancar
« Reply #7 on: Monday 30 August 2004, 23:38:58 »
Nimeni nu are interes sa-ti organizeze cheltuielile!
De ce? Te asteapta la colt sa depasesti 21 de zile sa poata incasa dobanda de 18%, asa se explica multitudinea de oferte  de la benzinarie,  alimentara, magazin , de peste tot, sa te ameteasca cu "nimic de platit in  90 de zile" .
 E drept ca nu poti "strange" prea multe carti pentru ca sunt considerate gauri in buget , de ex  daca ai o carte la Future shop de 2500 de dolari si tu esti in regula (nu ai nimic de platit) esti considerat automat ca poti oricand plati 10%. Daca cumva faci un imprumut , de cele mai multe ori auzi sfatul ca "trebuie mai intai cateva carti si dupa aia 'om vedea"...
Nu trebuie sa fii trist ca n-ai fost remarcat. Fii trist ca n-ai facut nimic remarcabil.


Offline Gabrielm

 • new users
 • Posts: 204
Intrebare info bancar
« Reply #8 on: Tuesday 31 August 2004, 09:04:28 »
Quote from: mihai_cotovanu
De ce? Te asteapta la colt sa depasesti 21 de zile sa poata incasa dobanda de 18%...


Trebuie sa fiti atenti ca numai cartile oferite de banci au dobanda in jur de 18%, dar cele oferite de magazine ( Future Shop, Zellers, etc ) sunt mult mai scumpe , ajung pana pe la 30-35% .

Ofertele cu "nu platiti nimic in 90 de zile" sunt intr-adevar foarte interesante atata timp cat respecti conditiile. Dar daca au trecut cele 90 de zile, trebuie sa verificati foarte atent la ce dobanda va factureaza pe urma, de obicei este in jur de 30%. Si daca ceea ce ati cumparat este sa zicem mobila, deci sume importante, procentaj din suma mare revin foarte multi bani .


Cand cumparati ceva in rate, sau cand cereti o carte de credit, insistati sa vi se explice foarte clar conditiile, si apoi cititi-le si voi , ca sa fiti siguri ca ati inteles bine. De obicei toate informatiile astea sunt scrise cu caractere foarte mici . Iar vanzatorii in magazine sunt grabiti sa faca vanzarea , si nu le convine sa piarda timpul cu prea multe intrbari, ei incearca sa te faca sa te gandesti cat de mult iti place obiectul pe care vrei sa il cumperi , si vor sa evite sa te gandesti prea in detaliu la plati.

Quote
Daca cumva faci un imprumut , de cele mai multe ori auzi sfatul ca "trebuie mai intai cateva carti si dupa aia 'om vedea"...


Pentru a cumpara ceva in rate, trebuie sa ai "istorie de credit" la firme de genul Equifax, pentru ca ei sa te poata verifica. Daca tu vrei sa cumperi o masina in rate, si cand te verifica ei vad ca tu nu ai avut imprumut niciodata, le este teama , ca nu stie daca iti vei plati facturile sau nu. Ce le recomand noilor veniti este ca atunci cand incep sa lucreze sa aplice pentru o carte de credit mica ( 500-1000 CDN)( sau studentii- carte credit etudiant - 500CDN), sa o foloseasca regulat ( de exemplu platile la abonament internet ) si mai ales , SA O PLATEASCA inainte de termen. Asta va face istorie de credit buna , adica sistemul va lua in calcul ca folositi des creditul, si ca platiti la timp. Folosirea sumelor miic pe o carte de credit va este folositoare pentru a va face o istorie de credit, si sa aveti un dosar bun , cand vreti sa va cumparati mobila, masina , casa in rate.

Offline mihai_cotovanu

 • new users
 • Location: Sherbrooke, Qc. Canada
 • Posts: 414
Intrebare info bancar
« Reply #9 on: Tuesday 31 August 2004, 09:23:50 »
Este perfect adevarat faptul ca magazinele au carti de credit cu dobanzi mari (mult peste 18%) , dar mai au avantajul de "nimic de platit  timp de un an" ceea ce inseamna ca poti achita imprumutul fara dobanda intr-un an  dupa cum ai chef si ... bani sau mai nou poti face rate pe 36 luni, trebuie sa platesti pe luna cel putin suma/36 tot fara dobanda, daca esti in regula cu platile faci impresie buna, daca nu, te pun sa-ti mai inchizi din carti.
Dezavantajul este ca fiecare magazin are cartea lui ,exceptii lanturile de magazine cu patroni comuni, deci daca vrei sa ai avantaje ,trebuie sa citesti, cu o lupa de la Dollarama, tot ce este scris marunt si sa ai portofelul burdusit cu carduri de credit si de "puncte".

Bafta la cumparaturi
Nu trebuie sa fii trist ca n-ai fost remarcat. Fii trist ca n-ai facut nimic remarcabil.

Offline bodo

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 877
Intrebare info bancar
« Reply #10 on: Tuesday 31 August 2004, 09:58:47 »
Excelent topic, legat de carti de credit ! Sfatul meu este sa evitati cardurile de credit de la magazine. Dobanzile sunt nimicitoare. Pt studenti, accesul la carti de credit este mult mai usor, aproape fiecare banca are un program de carti de credit pt studenti. Si daca folositi in fiecare luna cardul de credit si rambursati banii la timp, veti fi uimiti de insistenta bancilor de a va mari creditul.

O alternativa la carduri de credit, pt cumpararea de chestii in rate este linia de credit, pt studenti, sau alt fel de linie de credit. Dobanda la o linie e 6 - 8 la suta, fata de 18 la un card de credit. Dar iarasi trebuie sa aveti macar 1 an de credit report excelent ca sa vi se aprobe.

Ideea e ca la un moment dat, puteti avea acces la credit la sume asa de mari, ca vi se face frica sa le folositi pt ca s-ar putea sa nu aveti de unde sa mai returnati banii. Bancile se inghesuie sa dea credite, dar numai daca aveti istorie de credit pozitiva.

Gabrielm, vad ca esti in tema, poate mai adaugi tu ceva, legat de bani, investitii, carti de credit.

Offline Gabrielm

 • new users
 • Posts: 204
Intrebare info bancar
« Reply #11 on: Tuesday 31 August 2004, 11:04:16 »
Quote
Este perfect adevarat faptul ca magazinele au carti de credit cu dobanzi mari (mult peste 18%) , dar mai au avantajul de "nimic de platit  timp de un an" ceea ce inseamna ca poti achita imprumutul fara dobanda intr-un an  dupa cum ai chef si ... bani sau mai nou poti face rate pe 36 luni, trebuie sa platesti pe luna cel putin suma/36 tot fara dobanda, daca esti in regula cu platile faci impresie buna, daca nu, te pun sa-ti mai inchizi din carti.
Dezavantajul este ca fiecare magazin are cartea lui ,exceptii lanturile de magazine cu patroni comuni, deci daca vrei sa ai avantaje ,trebuie sa citesti, cu o lupa de la Dollarama, tot ce este scris marunt si sa ai portofelul burdusit cu carduri de credit si de "puncte".


Sfatul meu este sa evitati cardurile de credit de la magazine.Plasticul pe care il primiti , cartea in sine , nu este decat o forma de a recunoste clientii usor, dar conditiile de functionare are unei carti de credit oferita de banca si de magazine sunt 2 produse diferite cu conditii de functionare diferite. Nu este neaparat sa evitati cartile de magazin , pentru ca si ele va pot oferi conditii bune de cumparare a unul produs, as spune mai degraba sa faceti mare atentie la conditiile lor de functionare. Multe banci si firme mizeaza pe faptul ca un client nu va respecta termenele, dupa care il vor factura sume importante. Daca toata lumea si-ar plati cartile de credit la timp, firmele de credit vor pierde sume importante de bani.

Quote from: bodo
O alternativa la carduri de credit, pt cumpararea de chestii in rate este linia de credit, pt studenti, sau alt fel de linie de credit. Dobanda la o linie e 6 - 8 la suta, fata de 18 la un card de credit. Dar iarasi trebuie sa aveti macar 1 an de credit report excelent ca sa vi se aprobe.


Linia de credit (fr- marge de credit sau eng- credit line) este un alt produs oferit de banci. De obicei este atasata contului curent, si nu veti primi un card aditional. Linia de credit este mai greu de obtinut (depinde de istoria de credit) . Este si un pic mai greoi de folosit, pentru ca daca vreti sa cumparati ceva, trebuie mai intai sa transferati bani din linie de credit in cont curent , deabia dupa care puteti folosi cardul bancar sau sa scoateti cash.

Quote from: bodo
Ideea e ca la un moment dat, puteti avea acces la credit la sume asa de mari, ca vi se face frica sa le folositi pt ca s-ar putea sa nu aveti de unde sa mai returnati banii. Bancile se inghesuie sa dea credite, dar numai daca aveti istorie de credit pozitiva.


este adevarat ca bancile se vor inghesui sa va ofere credite. Trebuie deltfel sa fiti foarte responsabili si sa va gerati conturile cum trebuie. Creditul este un serviciu foarte avantajos, dar odata scapat de sub control va poate costa foarte multi bani.


Quote from: bodo
Gabrielm, vad ca esti in tema, poate mai adaugi tu ceva, legat de bani, investitii, carti de credit.


Subiectul este foarte vast. Prefer sa ma intrebati voi , si in limita in care cunosc informatiile am sa vi le scriu, sau eventual va pot recomnda personae mai calificate decat mine.


Offline Maximus

 • Sr. Member
 • ****
 • Location: Montreal
 • Posts: 4.021
Intrebare info bancar
« Reply #12 on: Tuesday 31 August 2004, 11:12:28 »
Quote
Linia de credit (fr- marge de credit sau eng- credit line) este un alt produs oferit de banci. De obicei este atasata contului curent, si nu veti primi un card aditional. Linia de credit este mai greu de obtinut (depinde de istoria de credit) . Este si un pic mai greoi de folosit, pentru ca daca vreti sa cumparati ceva, trebuie mai intai sa transferati bani din linie de credit in cont curent , deabia dupa care puteti folosi cardul bancar sau sa scoateti cash.

...la TDCanadatrust poti folosi linia de credit ca Interac,nu este necesar sa faci transfer de fonduri.
“There are always people willing to commit unspeakable human atrocity in exchange for a little power and privilege.”

Offline mihai_cotovanu

 • new users
 • Location: Sherbrooke, Qc. Canada
 • Posts: 414
Intrebare info bancar
« Reply #13 on: Tuesday 31 August 2004, 14:06:50 »
Intrebare pentru Gabrielm

Citat " sa o foloseasca regulat ( de exemplu platile la abonament internet ) si mai ales , SA O PLATEASCA inainte de termen. Asta va face istorie de credit buna , adica sistemul va lua in calcul ca folositi des creditul, si ca platiti la timp "
 Ce inseamna sa o plateasca  inainte de termen, sa achiti toata datoria, sa achiti cat mai mult din datorie (ex 33% si peste trei saptamani 50% etc) sau sa platesti minimul care scrie pe factura, cum esti vazut mai bine la dosar ?
E clar ca pentru banca mai convenabil e sa te taraie cat mai mult (dobanda la dobanda), asa e, sau gresesc?Mihai
Nu trebuie sa fii trist ca n-ai fost remarcat. Fii trist ca n-ai facut nimic remarcabil.

Offline bodo

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 877
Intrebare info bancar
« Reply #14 on: Tuesday 31 August 2004, 14:11:17 »
In mod normal, atat timp cat achiti minim suma pe care ti-o cer ei si care-i trecuta pe factura, nu esti in incident de plata. Daca nu achiti aia, esti cu credit negativ. Interesul lor nu e sa platesti toata suma cheltuita, ci doar suma minima, ceruta de ei. Daca mereu achiti absolut tot ce cheltuiesti, pt ei nu-i o afacere. Insa pt tine, da !

Offline Gabrielm

 • new users
 • Posts: 204
Intrebare info bancar
« Reply #15 on: Tuesday 31 August 2004, 14:37:20 »
Quote from: mihai_cotovanu
Intrebare pentru Gabrielm

Citat " sa o foloseasca regulat ( de exemplu platile la abonament internet ) si mai ales , SA O PLATEASCA inainte de termen. Asta va face istorie de credit buna , adica sistemul va lua in calcul ca folositi des creditul, si ca platiti la timp "
 Ce inseamna sa o plateasca  inainte de termen, sa achiti toata datoria, sa achiti cat mai mult din datorie (ex 33% si peste trei saptamani 50% etc) sau sa platesti minimul care scrie pe factura, cum esti vazut mai bine la dosar ?
E clar ca pentru banca mai convenabil e sa te taraie cat mai mult (dobanda la dobanda), asa e, sau gresesc?
Mihai


Este vorba despre suma minima scrisa pe factura . Dar in interesul tau , este bine sa platesti integral suma , ca sa nu te factureze dobanda. Sunt de acord cu raspunsul lui Bodo

Massther Clinic - Massage therapy

Offline mihai_cotovanu

 • new users
 • Location: Sherbrooke, Qc. Canada
 • Posts: 414
Intrebare info bancar
« Reply #16 on: Tuesday 31 August 2004, 15:21:15 »
Aveam nevoie  de confirmarea ta ( voastra ), asa mi se parea normal si mie    
adica sa platesti cel putin minimul de pe factura sa fii solvabil pentru ei , bineinteles daca se poate achiti  intreaga datorie...

Mersi de raspunsuri si tie bodo
Nu trebuie sa fii trist ca n-ai fost remarcat. Fii trist ca n-ai facut nimic remarcabil.

Offline snow white

 • Full Member
 • ***
 • Location: montreal
 • Posts: 2.403
Intrebare info bancar
« Reply #17 on: Tuesday 31 August 2004, 16:32:55 »
Quote from: Maximus
Quote
Linia de credit (fr- marge de credit sau eng- credit line) este un alt produs oferit de banci. De obicei este atasata contului curent, si nu veti primi un card aditional. Linia de credit este mai greu de obtinut (depinde de istoria de credit) . Este si un pic mai greoi de folosit, pentru ca daca vreti sa cumparati ceva, trebuie mai intai sa transferati bani din linie de credit in cont curent , deabia dupa care puteti folosi cardul bancar sau sa scoateti cash.

...la TDCanadatrust poti folosi linia de credit ca Interac,nu este necesar sa faci transfer de fonduri.pt linia de credit, la tdcanada trust, primesti niste cecuri speciale pe care le completezi in momentul in care ai cumparat ceva (de obicei de valoare mare) si la aproximativ 2-3 saptamini iti vine factura de la td cu rata de platit.

Offline ade777

 • Hero Member
 • *****
 • Location: In fine...nu conteaza
 • Posts: 6.936
  • [move][b][glow=#C8BBBE,2,300][color=blue]Hai [/color][color=yellow]Rom[/color][color=red]ania![/color][/glow][/b][/move]
Intrebare info bancar
« Reply #18 on: Tuesday 31 August 2004, 21:42:18 »
La Desjardins, linia de credit se poate accesa cu cardul de debit. E de preferat sa acoperi rapid cardurile, chiar apeland la linia de credit, care are o dobanda mult mai avantajoasa..., apoi sa acoperi si linia de credit ca sa poti sa iti maresti in timp marja de credit. :eek:
Speranta nu moare NICIODATA. Sau, daca va trebui vreodata sa moara,atunci cu siguranta va muri dupa moartea mea...SUNT CONDAMNAT SA INVING

Offline de_a dura lex

 • Newbie
 • Posts: 4
Intrebare info bancar
« Reply #19 on: Wednesday 01 September 2004, 10:58:14 »
Multumesc tuturor pentru informatii. Acum am o idee mai clara asupra a ceea ce trebuie sa fac. Insa, vorbind de linii de credit, oare nu cumva limita minima a unei linii de credit e 5 mii de dolari ? Si cam care banca, dintre BMO, RBC si CIBC are cele mai bune conditii de acordare ? Normal, intrebarea e cu titlu informativ.