Interviu Phillipe Poulin, Hilton, 11 mart 2004, ora 13.30. Povesteste secundara:
Am ajuns in Bucuresti pe 10 mart (ploaie cu ninsoare) pt ca stiam ca orasul e plin de gropi si nu vroiam sa riscam sa ni se strice masina in drum si sa nu putem ajunge (si-asa am luat o piatra in parbriz si s-a crapat -in Bucuresti). Tineam cu dintii de interviul asta.
La hotel am ajuns la 12.30, puteam sa stam acolo pe fotolii dar am preferat sa ne plimbam. Am fost la ,,stefanel ”, un blug cit salariul minim, o bluza cam 50$.. Am fost la biserica de peste drum, am bagat 10mii in cutia milei si ne-am rugat sa reusim, sa ne luam toale din canada, nu bobircile astea. Nu stiam ca in acelasi timp la Madrid vor fi atentate, ca ne rugam pt pace. Nu mai spun cite rugaciuni am facut si pe drum si inainte, de cite superstitii am tinut cont (am uitat umbrela dar nu ne-am intors, n-am pus geanta cu acte pe jos, mi-am carat port-bonheur-ul cu mine, mi-am pus bratara de la nu-s ce manastire …). Cind am traversat strada sa ne intoarcem am bagat tocul (subtire) intr-o crapatura si mi s-a rupt de la jumate . Sotu era disperat, credea ca am sa incep sa pling , s-a aplecat pe strada ca fat-frumos, voia sa mi-l potriveasca la loc, pe mine m-a bufnit risul. Zic :gata, daca am avut ghinionul asta, luam. Am intrat asa , ca pantaloni de schimb aveam, bluza aveam dar ghete nu. Eu : costum cu pantalon gri cu dungi, palton bleomarin drept, cercei simpli, fara zorzoane pe miini si la git ; sotu : camasa bleo, cravata grena, pantalon negru, palton negru, pantofi negri. Eu, evident gheata cu toc rupt dar mergeam pe virfuri, normal si f degajata+ posetoaia cu acte.
Incaperea unde am dat interviul, la etajul 1,ingusta si lunga(4x2) , f luminata, cu un geam sus, care dadea spre un zid. Pe mijloc o masa lunga, de o parte M.Poulin, de cealalta 3 scaune. Am intrat, ne-a spus sa ne punem hainele pe al treilea scaun si sa luam loc. A inceput cu ,,comment ca va “. Noi: ca va bien! Eu ca un pui gituit. Am recapitulat franceza (am facut 8 ani in scoala, acum am 36) in ultimele 2 luni, zi de zi cite min 4 h pe zi, eu am rescris un ghid de conversatie pe un caiet ca sa-mi aduc aminte vocabularul de baza, mi-am facut singura (f imp e sa compui tu si sa traduci) raspunsuri la vreo 4 seturi de intrebari in franceza, cv in fr si engl, fisa postului in engl si fr (adica exact ce fac eu la serviciu – administratora propriei mele firme cu 3 angajati, studii sing mec) ( nu am aplicat ca intreprinzator ca au alte reguli si ma pica, ci am zis ca fac orice chiar si vinzatoare, dar ei vor sa ai o munca supercalificata , la care nu-si inchipuie ca ai sa renunti acolo), vorbeam in gind foarte cursiv si raspundeam la orice posibile intrebari, am facut ore de conversatie duminica cu o profesoara, am facut rezumate in franceza cu date despre Quebec, montreal (harti) si canada cu tot ce-am gasit pe net, ore intregi de navigare, oferte de munca in vinzari in motreal, ei cind am fost fata in fata cu el parca eram intr-un balon de sticla, de-abia puteam sa-mi adun cuvintele, nu vroiam sa gresesc. Sfatul meu, invatati tare franceza si vorbiti intre voi cu voce tare si hotariti. Daca nu stiti sa spuneti nici cit e ceasul nu aveti ce cauta acolo. Ei vor francofoni dar nu pe banii guvernului lor. (quebecul e o insula francofona intr-un ocean anglofon). Ne-a explicat el de ce au MRCI , pt atragerea si indrumarea imigrantilor francofoni, pt ca nici o alta tara din america (nici canada) nu are asa ceva, deci e un cistig al nostru.
Sotu nu a tras asa tare ca mine, el a pus accentul pe gramatica, cu ce mai stia, el le are mai tare cu engleza, cu o voce mai hotarita chiar daca cu greseli (putine), l-a dat gata , a fost mai stapin pe el , asa ca in 20 de minute a inceput sa listeze CSQ-urile, la 2.00 punct am iesit. Totul s-a petrecut cu viteza luminii, eu ma asteptam sa ma lase sa-mi caut cuvintele, nu ! Mi-a spus ca trebuie sa-mi imbunatatesc franceza pina plecam ca e in folosul ambelor parti, vede ca inteleg perfect dar… si stiam atitea…m-a trecut NF si fara nici o ocupatie in Quebec (ca eu am zis vinzatoare). (asta nu conteaza) .Pe sot ingenieur electricien, cred ca el a facut tot punctajul. Nu l-am intrebat cit desi eram tare curioasa. La bani am trecut 10miicad. Dosar f bine organizat, fiecare diploma+ copie Xerox , traducere legalizata+copie Xerox in folia lor, la margine index scris cu pix ce contine. Le-a rasfoit, ne-a luat cartile de munca, s-a uitat prin ele, mi-a luat adeverinta de salariat de la Directia muncii.
Intrebari secundar: In ca domeniu ati vrea sa lucrati acolo, ce faceti acum (noroc c-a gasit fisa postului si a citit-o el) , ati studiat piata muncii- i-am aratat oferte de pe emploisquebec si monster,
Am pus dosarul pe birou atunci l-a intors spre el si a inceput sa se uite la diplôme, parca se uita la poze (eu zic ca el studiase dosarul nostru ca prea nu l-a interesat nimic), s-a oprit la datele mele despre canada : quel est le climat du canada ? I-am spus- il est un peu froid que chez nous. El a spus ca este ff frig, da eu am vrut sa spun ca la vancouver e mai cald dar in quebec e frig tare iarna dar m-a intrerupt si a ramas vancouver in aer – zic what the mother… did i say- dar noroc ca s-a schimbat subiectul si el stia ca o avem pe cumnata-mea acolo, a, m-a intrebat cite provincii are canada (10)
In DCS am scris eu 8,9 fr ; 9,10 engl ; sotu : 9,10 fr ; 11,11 engl
La sfirsit , adica in ultimele 10 min (din 30) ne-a spus ca trebuie s-o luam de la 0 acolo , ca taxa somajului e cam ridicata (9,8%) (am vrut sa-i spun ca vom cauta si in imprejurimile Montrealului de munca dar n-am mai inceput pt ca deja se vorbea prea repede, ca are o prietena acolo care nu stiu ce face… Rizind ne-a purtat prin toate subiectele care ii intereseaza pe ei : adaptabilitate, mobilitate profesionala, motivare, cunoasterea quebecului, calitati personale, asta ce nu pot sa verifice in acte, si ar mai fi limba, la ambii aplicanti, capacitatea de autonomie financiara, formarea profesionala si experienta.
Intrebari sot :de ce a ales Q, date despre sora, ce lucreaza, ce asteapta de la quebec, ce profesie doreste sa practice acolo, daca stie ca trebuie sa fie inginer junior acolo (adica vreau sa stiu , daca nu te deranjez, daca te-ai interesat de ordinul inginerilor). Daca dadeam cu un roman interviul ar fi zis : hai ma fratica scoate spaga ca mi-e foame, vreau termopane si-mi mai tre fo mie de euro. Vrem sa plecam , mai rau ca aici n-are cum sa fie. Vorba cuiva celebru : Saraca tara bogata ! sau invers : Bogata tara saraca ! Un lucru stim : ca ne uitam cu jind la vreo pereche de cizme pe care nu n-i le putem permite dintr-un salariu, nu mai zic de vreun palton, ca 90% din locuitorii Romaniei traiesc de la un salariu la altul(cu datorii). Hai ca sint obosita. S-ar putea sa fie comentarii malitioase dar nu ma intereseaza. Val
I P.S. : M. Poulin e un domn ! Desi cu mine n-a avut rabdare …si stiam atitea…
II P.S. Dupa ce am aflat ca am luat, n-am simtit o mare bucurie (stim ca ne mai asteapta multe), mai mult se bucura altii pt noi, ci am scapat de stresul de pina acum. :-D