Departed si Babel.
Acum
Departed dpmdv e o colectie de caractere construite serios si meserias, de actori de exceptie. Subiectul pare serios, are sens , dar posibilitatea ca infiltrarile astea sa fie asa de "simultane" si ca cei implicati sa ajunga sa se vineze unul pe altul e un pic neserios, si nu cred ca aveau intentia asta. Scena finala, demna de Matrix. Dar in Matrix oricum crezi aproape orice...
Ca chestie si poate fara legatura, titlul pentru mine e unul din chestiile care ma fac sa tin minte un film. Mai bine zis daca i se potriveste. Departed ..Nu imi vine nimic despre filmul asta in minte,

Babel. Mi se pare extrem de bun din multe cauze.
Odata tandemul copiilor alora, cu rivalitatea lor induiosatoare pe un fundal extrem de actual al copiilor "soldati".
Apoi , ca si in "Children of Men" filmarile extrem de credibile pe teren, sunetele, efectele vizuale in natura, deserturi.
Credibilitatea personajelor, extrem de solide , si vorbesc aici de personajul jucat de Pitt dar nu im primul rind. Menajera , ghidul autobuzului, fata japoneza..
Cit despre cronologie te cam ameteste, dar cred ca le era frica de o cronologie liniara, li se parea prea plata. Cam ca la un show de magician, e nevoie de ceva sa te destabilizeze ca se te poata uimi corespunzator ceea ce el vrea sa vezi.
Apropo am vazut si
Iluzionistul. Edward Norton face un rolisor interesant, e o poveste romantica neverosimila dpmdv. Realizatorul insusi, dupa modelul personajului sau principal,pune elemente in scena in asa fel incit sa iti atraga sau distraga atentia pe masura ce scenariul isi vede de treaba in fundal, de tre sa revezi filmul ca sa te prinzi. Presupune , ca intr-un truc de iluzie optica .multi complici, poate prea multi, publicul fiind unul din ei...

In orice moment, o intrebare pe care ti-o pui in minte la vederea unei "cozi de iepure" iesind din mineca realizatorilor poate risipi magia...