Author Topic: Interviu cu Victor Socaciu, consulul Romaniei la Montreal  (Read 7179 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Location: Montreal
  • Posts: 6.164
    • quebec.ro
Interviu cu Victor Socaciu, consulul Romaniei la Montreal
« on: Monday 18 August 2014, 10:31:40 »
Interviul a fost luat de Adrian Ardelean in 15 august, 2014 la Consulatul Romaniei din Montreal

Fost trubadur pe strune de chitara, actualmente consul

    Pana acum cativa ani, Victor Socaciu era cunoscut si iubit ca interpret de muzica folk, autor al unui vestit slagar post-revolutionar "dedicat" clasei politice romanesti - "Mama lor la toti"... Acidul critic al clasei politice a trecut apoi in tocmai tabara pe care o "demola", devenind membru (ba chiar si deputat) PSD... Plus alte functii mai mult sau mai putin legate de apartanenta la partidul sus mentionat...
    Mai nou, el a fost numit consul general al Romaniei la Montreal, ocupand astfel locul lasat liber dupa un mandat de circa un an si jumatate de Lucia Iatic. Numirea s-a produs undeva la inceputul acestui an, dar Victor Socaciu si-a luat postul in primire abia acum, in vara anului 2014. Iar recent, pe 11 august, el a avut prima intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti de la Montreal, pentru a-si prezenta obiectivele pe care ar dori sa le indeplineasca pe perioada mandatlui, precum si pentru o prima "luare de contact".
    Proaspatul diplomat, fost inginer electromecanic (conform diplomei de studii superioare) si cunoscut mai degraba ca fost cant-autor, spera sa fie un factor de unitate al comunitatii romanesti de la Montreal si nu unul de dezbinare. "Stiu ce patimi starneste factorul politic in societatea romaneasca actuala, si de aceea am decis sa ma autosuspend din calitatea de membru de partid atunci cand am fost numit consul general la Montreal. Am orientare politica de stanga, datorita originii si ascendentei mele, dar declar deschis ca nu doresc sa fac nici un fel de parti-pris politic, ci dimpotriva, doresc sa reprezint interesele tuturor cetatenilor romani din zona Montreal-ului, fiind pur si simplu roman", spune Victor Socaciu. Practic aceasta pare a fi singura optiune cu sanse de reusita intr-o comunitate romaneasca asemeni celei de la Montreal, carea  demonstrat nu o data ca nu are la inima partidul care l-a propulsat pe fostul artist in Parlament si in diplomatie.
    De altfel, intr-un interviu pe care Victor Socaciu ni l-a acordat in exclusivitate, el arata ca este la curent cu optiunile politico-ideologice ale romanilor montrealezi si ca "si-a facut temele" in aceasta privinta:

Interviu audio partea 1

    Printre obiectivele mentionate de noul consul general roman de la Montreal se afla (firesc) imbunatatirea activitatii tehnice a Consulatului (de reprezentare si sprijin a cetatenilor romani stabiliti sau aflati temporar la Montreal - a se citi intocmirea de acte, pasapoarte, procuri, imputerniciri, etc), consolidarea relatiilor dintre statul roman si diaspora canadiana, intarirea rolului limbii, culturii si spiritualitatii romanesti in randul canadienilor de origine romana, si alte obiective de acest gen. "Imi doresc sa avem o scoala romaneasca cu program permanent, asa cum au alte comunitati etnice din Montreal, si sunt gata sa contribui la acest obictiv, eventual crescand treptat importanta si rolul Scolii Junimea Romana, care functioneaza de catava vreme la Montreal, dar deocamdata numai la sfarsit de saptamana. De asemenea, pentru ca sunt in foarte bune relatii cu conducerea ICR (Institutul Cultural Roman), pot sprijini deschiderea unei filiale montrealeze a acestei institutii, ceea ce arduce la o imbogatire a activitatii cultural-artistice romanesti din acest areal", spune Victor Socaciu.
    El nu uita nici aspectul economic, afirmand ca are in atentie dezvoltarea cat mai puternica si rapida a relatiilor economice romano-canadiene, care au inca un mare potential de dezvoltare.

Povestea unui cantec - injuratura

    Declarand ca "nu am venit la Montreal ca sa fac cantari (decat eventual la sfarsitul mandatului, ca un salut de bun ramas adresat romanilor stabiliti la Montreal)", fostul artist se delimiteaza intr-un fel de trecuta sa activitate de trubadur. Pe de alta parte, in interviul pe care ni l-a acordat Victor Socaciu povesteste cum a ajuns sa compuna cunoscutul slagar "Mama lor la toti", denumindu-l chiar "cantec injuratura" si desconspira motivatia care l-a facut sa treaca "de partea cealalta a baricadei":

Interviu audio partea 2


Adrian Ardelean
« Last Edit: Monday 18 August 2014, 11:08:55 by admin »
The hardest part of my job is being nice to stupid people.