Author Topic: Schimbarile din sistemul de imigrare in Quebec!  (Read 53348 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Emigrare QC

  • Sr. Member
  • ****
  • Location: Montréal
  • Posts: 3.233
Schimbarile din sistemul de imigrare in Quebec!
« on: Saturday 04 November 2006, 10:50:57 »

De prin 2005 se tot zvonea că procedura de imigrare in Québec se va reviziui, insă puţini credeau că se va si schimba ceva, vorba lui Caragiale. Eventual să nu se revizuiască, dar să se schimbe ceva pe ici, pe colo. Si, culmea, nu numai că s-a revizuit, dar s-a şi schimbat, si nu doar pe ici, pe colo, ci chiar in ansamblu.

O undă de şoc a străbătut forumurile la vestea că provincia Québec a anunţat intrarea în vigoare a unor modificări majore ale procedurii de imigrare. Speranţe şi dezamagiri. Revoltă şi teamă. Pe de o parte sunt dezamăgirile celor cu dosare în curs de procesare, care au aflat cu stupoare că au aparut schimbări aplicabile retroactiv. Pe de alta parte sunt speranţele celor ce se regăsesc pe noua lista specială care aduce puncte suplimentare in dosar, si anume pe aşa numita listă de „domaines de formation”.

Aceasta listă este marea surpriză a noilor schimbari. Ca un adevarat magician, guvernul provinciei Québec a scos din joben un tabel cu studii la care nimeni nu se gândea: médecine, boucherie de détail, boulangerie, pâtisserie, plomberie et chauffage, peinture en bâtiment, matriçage etc. Condiţia pentru acordarea acestor puncte este ca studiile în cauză să fie terminate in ultimii 5 ani sau să existe o experienţă profesională de minimum 12 luni (in ultimii 5 ani) intr-o profesie care are legatură cu specializarile respective.

E posibil ca apariţia pe lista specială a studiilor de medicină sa reprezinte un semnal ca se vor relaxa condiţiile de acces la aceasta profesie şi  un semn de bun augur pentru medicii aflati aici sau pe cale de a sosi. Se poate spune deci că provincia Québec este prima care a deschis oficial porţile pentru medici având în vedere că acordă pentru aceste studii un numar de 5 puncte la egalitate cu studiile in génie chimique, mathématique, sciences de l’informatique etc. Trebuie facută o precizare importantă: studiile in médecine dentaire, médecine et chirugie expérimentales si médecine vétérinaire primesc 0 puncte.

Cu o baghetă magica acelasi guvern a făcut să dispară nişte studii foarte bine cotate pâna mai ieri: génie électrique et électronique şi deci unii dintre marii perdanţi ai acestei schimbari sunt les ingénieurs électriciens et électroniciens (CNP 2133).

Lista de domaines de formation se va aplica dosarelor depuse incepând cu 16 octombrie 2006. Trebuie menţionat că vechile liste de professions en demande si formations privilegiées au fost modificate şi se aplică numai dosarelor deja trimise. Cu alte cuvinte, guvernul nu s-a mulţumit să modifice niste criterii aplicabile viitorilor candidaţi, ci a vrut să „zguduie” puţin şi actualele dosare aflate în procesare si drept urmare a modificat listele amintite, folosite de aplicanţi atunci cand s-au autoevaluat.

In consecinţă, în acest moment există aplicanţi care au mari „sanse” de a fi repinsi, pentru ca noua lista de professions en demande nu mai conţine ingénieurs mécaniciens, ingénieurs chimistes, ingénieurs informaticiens etc. Atenţie, e vorba despre o lista cu aplicabilitate retroactivă numai pentru dosarele depuse pană in 15 octombrie. Dupa 16 octombrie (inclusiv) lista de professions en demande nu mai exista.

Revenind la schimbările care se vor aplica viitoarelor dosare, este de remarcat ca nu se mai acordă punctul pentru prieten în Québec. Acum se vor puncta numai rudele care domiciliază în Quebec (cu excepţia nepotilor/mătusilor/unchilor).

De asemenea, au dispărut punctele acordate pentru studii în limba franceza, a apărut regula că se punctează şi existenta copiilor de maximum 21 de ani, a apărut un criteriu distinct în ceea ce priveşte existenţa unei oferte de muncă in regiunea metropolitana Montréal sau in exterior şi sunt punctate diferenţiat unele diplome de studii, făcându-se o distincţie între diplomele preuniversitare/postliceale tehnice şi cele non tehnice.

Un aspect foarte important este apariţia criteriului souscription d’un contract, materializat prin afisarea pe site-ul oficial Immigration-Quebec.ca a unei declaraţii-contract pe care aplicanţii trebuie să o semneze şi reprezentând angajamentul ca vor intra în Québec cu o anumită suma de bani, necesară supravieţuirii în primele trei luni ale noii vieţi.

Gabriel Hoidrag
octombrie 2006, Montréal