Author Topic: Carte: Tara mea - de Regina Maria  (Read 14544 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline doru nastase

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 717
Carte: Tara mea - de Regina Maria
« on: Friday 16 December 2011, 04:29:46 »
Pun aici o carte scrisa intr-un stil care te poarta parca aievea in locurile pe unde a trecut candva regina Maria... O carte mai putin cunoscuta, in care avem o descriere rafinata despre cum erau romanii si Romania acelor vremuri... Sper sa faca placere celor care vor dori sa o citeascaO pteti descarca in format pdf de aici:

http://depositfiles.com/files/2iq02tz5k


Offline doru nastase

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 717
Re: Carte: Tara mea - de Regina Maria
« Reply #1 on: Friday 16 December 2011, 04:31:51 »
 
Regina Maria "Caracterul este destin"
    Principesa Maria, nascuta Marie Alexandra Victoria, s-a nascut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, in Marea Britanie, fiind fiica principelui Alfred al Marii Britanii, principe de Saxa-Cobur-Gotha si duce de Edinburg, si a ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei. De asemenea, era nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii.
   Regina Maria s-a logodit la 16 ani cu printul Ferdinand de Hohenzollern, mostenitor al tronului Romaniei, iar casatoria a avut loc la 29 decembrie 1892.
 La scurt timp dupa venirea in Romania, calitatile sale o transforma intr-o figura publica binecunoscuta si iubita. A fost supranumita de popor “Mama Regina”, “Mama ranitilor”, “Regina soldat”, datorita actiunilor sale din perioada Primului Razboi Mondial, cand a ajutat soldatii aflati in spitalele de pe front. De asemenea si-a legat numele de viata culturala si artistica din Romania acelor ani.
   Maria a devenit regina in 1914, dupa care a inceput o serie de turnee internationale prin care promova interesele Romaniei, cel mai cunoscut fiind cel din Statele Unite ale Americii, din 1926. Desi rolul femeilor in politica, in acea perioada, era cel putin redus (ca sa folosim un eufemism), Regina Maria a fost sfatuitorul cel mai apropiat al Regelui Ferdinand, pana la decesul acestuia in 1927. In momentul in care fiul sau Carol a mostenit tronul, acesta a izolat-o complet de viata publica.
   Regina Maria fost mama a sase copii: principele Carol, principesele Elisabeta si Marioara, principele Nicolae, principesa Ileana si principele Mircea.
   Regina Maria a fost legata sufleteste de doua locuri: Balcic si Bran, locuri carora le-a imprimat o amprenta ce se poate vedea si astazi. "Balcicul si Branul sunt casele mele de vis, inima mea", spunea Regina Maria.
   Se spune ca Balcicul l-a descoperit cu ajutorul lui Alexandru Satmari, care a insistat ca Regina sa mearga in acea zona in 1924. Un an mai tarziu avea sa inceapa constructia domeniului de la Balcic. An de an domeniul a fost infrumusetat cu constructii si celebrele gradini. Datorita Reginei, in acea perioada Balcicul va cunoaste un avant urbanistic. Primaria improprietareste artistii care veneau vara si pictau aici, iar acestia incep a-si construi case.
   Regina era iubita in Balcic. I se spunea Sultana, vila sa aduce cu constructiile musulmane, avind un turn precum un minaret. Obisnuia sa se plimbe prin oras si sa imparta bani familiilor nevoiase.
   Usor-usor, poate si din cauza izolarii la care o supusese Carol, Balcicul devine locul sau de refugiu. De aceea, in 1933 cand isi intocmeste testamentul, Regina Maria cere ca dupa moartea sa inima sa ii fie depusa in micuta capela pe care o construise pe malul marii: Stella Maris, iar corpul sa ii fie ingropat la Curtea de Arges, alaturi de ceilalti membri ai Familiei Regale.
   Trei ani mai tarziu, in 1936, Regina se imbolnaveste. Moare la Sinaia, la 18 iulie 1938, in varsta de 62 de ani.

 
 
 
   
   Dupa ce Bulgaria redobadeste Cadrilaterul, in 1940, inima Reginei Maria a fost luata din Balcic si dusa in Bran, celalalt loc la care Regina tinuse foarte mult. Inima se afla intr-o caseta de argint, aflata la randul ei intr-o caseta de aur incrustata cu pietre pretioase. De aducerea inimii reginei la Bran s-a ocupat printesa Ileana, mostenitoarea castelului Bran. Nici aici nu s-a putut insa odihni. In 1968, regimul comunist trece casetele si inima in patrimoniul asa-zisului tezaur al Romaniei, iar acum se afla, in cladirea Muzeului National de Istorie din Bucuresti. Corpul Reginei se afla inmormantat in biserica Manastirii Curtea de Arges, alaturi de sotul sau, Regele Ferdinand. In prezent, Ministerul Culturii din Romania spune ca inima ramane la muzeu. Regele Mihai a revendicat inima in 2006 si a cerut ca ea sa fie adusa inapoi la Bran si ingropata in firida amenajata in Magura Branului, deoarece Balcicul nu mai este teritoriu romanesc. Ministerul nu o inapoiaza, spunand ca asteapta clarificarea situatiei juridice a Castelului Bran, care a fost retrocedat, in 2007, mostenitorilor printesei Ileana.
   La inceputul volumului sau autobiografic, Regina Maria a folosit ca motto un citat din Nietzsche: “Caracterul este destin”.
   Regina Maria a fost o persoana fascinanta, cu un stil propriu de viata, stil pe care l-a imprimat si domeniului de la Balcic. A colectionat si a creat lucrari artistice, si si-a decorat interioarele si exterioarele cladirilor in care a locuit, fiind unul dintre promotorii curentului Art Nouveau. A militat pentru interesele Romaniei in plan extern, fiind un adevarat ambasador al tarii. De exemplu, in perioada Conferintei de Pace de la Paris, dupa Primul razboi Mondial, a avut intrevederi cu conducatorii Antantei, militand pentru recunoasterea internationala a Romaniei Mari. Dupa incoronarea de la Alba Iulia, in 1922, a efectuat vizite externe in care a facut cunoscuta cultura poporului roman. Un popor pe care l-a iubit si despre care spunea in testamentul sau: “Tarii mele si Poporului meu, cand veti ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tacerii vesnice, care ramane pentru noi o mare taina. Si totusi, din marea dragoste ce ti-am purtat-o, as dori ca vocea mea sa te mai ajunga inca odata, chiar de dincolo de linistea mormantului. Abia implinisem 17 ani, cand am venit la tine; eram tanara si nestiutoare, insa foarte mandra de tara mea de bastina, si am imbratisat o noua nationalitate m-am straduit sa devin o buna Romanca. (...) Nimeni nu e judecat pe drept cat traieste: abia dupa moarte este pomenit sau dat uitarii. Poate de mine va veti aminti deoarece v-am iubit cu toata puterea inimei mele si dragostea mea a fost puternica, plina de avant: mai tarziu a devenit rabdatoare, foarte rabdatoare. (...) Te binecuvantez, iubita Romanie, tara bucuriilor si durerilor mele, frumoasa tara, care ai trait in inima mea si ale carei carari le-am cunoscut toate. Frumoasa tara pe care am vazut-o intregita, a carei soarta mi-a fost ingaduit sa o vad implinita. Fii tu vesnic imbelsugata, fii tu mare si plina de cinste, sa stai vesnic falnica printre natiuni, sa fii cinstita, iubita si priceputa.”

Offline Rufus

 • Hero Member
 • *****
 • Location: Schloss Adler
 • Posts: 28.307
Re: Carte: Tara mea - de Regina Maria
« Reply #2 on: Friday 16 December 2011, 07:55:45 »
remarcabil personaj, nu-s regalist dar Marie (Missy) a fost o personalitate de exceptie!

"I will never give in. Have I not English blood in my veins!"

"Aquilla non capit muscas"


Offline norocel1962

 • Hero Member
 • *****
 • Location: Laval
 • Posts: 12.590
Re: Carte: Tara mea - de Regina Maria
« Reply #3 on: Friday 16 December 2011, 10:03:29 »
Merci, mon ami!
„Nu sunt deștept, dar când privesc în jur prind curaj.” Ion Creangă

Offline doru nastase

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 717
Re: Carte: Tara mea - de Regina Maria
« Reply #4 on: Friday 16 December 2011, 12:07:21 »
Merci, mon ami!


Cu placere si bucurie, pentru prietenii mei de departe...


Offline doru nastase

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 717
Re: Carte: Tara mea - de Regina Maria
« Reply #5 on: Friday 16 December 2011, 12:25:30 »
remarcabil personaj, nu-s regalist dar Marie (Missy) a fost o personalitate de exceptie!

"I will never give in. Have I not English blood in my veins!"


  De curând a fost finalizat filmul deocumentar-artistic de lung-metraj ”Regina Maria - ultima romantică, prima femeie modernă”, scenariul şi regia aparținând cineastului Sorin Ilieșiu. Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Durata filmului este de 52 minute. Filmul e urmat de un epilog de 12 minute cu Regele Mihai evocând personalitatea Regina Maria, bunica Majestăţii Sale.
 Trailerul filmului este publicat la adresa http://www.youtube.com/watch?v=c28Kj_S6aOA
 Filmul a fost prezentat în afară de concurs la Astra Film Festival de la Sibiu, în ziua de 25 octombrie 2011, unde a avut un mare succes. Varianta scurtă a filmului (intitulată “Câte ceva despre Regina Maria”) a fost distinsă la ediţia din 2006 a festivalului cu Premiul pentru cel mai bun film românesc. Astra Film Festival Sibiu este cel mai important festival de film documentar din Europa Centrală şi de Est.
 Convorbire cu Sorin Ilieşiu, autorul filmului “Regina Maria – ultima romantică, prima femeie modernă”
 Înainte de acest documentar aţi mai realizat două scurtmetraje, în 2002 şi 2006, despre Regina Maria. Cum vă explicaţi atracţia pe care o exercită, în ultimul deceniu, această personalitate istorică asupra dumneavoastră?
 Regina Maria este o combinaţie de creativitate, vrajă, feminitate, forţă, geniu (nu numai artistic, ci şi politic), superbitate, delicateţe, credinţă, sfinţenie, optimism, religiozitate, fair-play, romantism şi modernism, maternitate, naturaleţe, umanitate, nonconformism, seducţie, tenacitate, raţionalism şi visare. Are un colosal potenţial cinematografic. De când s-a inventat fotografia şi până azi, adică în ultimii 200 de ani, nu cred că există fotografii mai frumoase cu vreo regină. Frumuseţea şi expresivitatea erau sinonime pentru chipul şi spiritulei.
 În autoportretul literar secret, intitulat “Adevărata Regina Maria”, citim:
 “Da, Regina Maria. Regina României! Toate capetele se ridică atunci când numele ei este rostit, atâtea mituri, legende, povestiri se învârt în jurul numelui ei, iar mulţi se întreabă câte dintre ele sunt adevărate. Ei bine, eu o cunosc mai bine decât oricine şi pot să ofer un portret real al ei, un portret în care nici legenda, nici imaginaţia nu joacă vreun rol… Iată una dintre primele întrebări pe care şi le pun atât bărbaţii cât şi femeile: este ea atât de frumoasă precum se spune? Ei bine, eu presupun că nu e, deoarece dacă se spune despre ea că e una dintre cele mai frumoase femei din Europa, atunci sigur e vorba de o exagerare. Se spune că e una dintre cele mai frumoase regine!… Nu prea e un compliment, nefiind foarte multe regine, iar unele nu prea sunt frumoase… Dar ce e frumuseţea, în ce constă ea de fapt? În linie, trăsătură, expresie, culoare? În toate acestea, fără îndoială, dar adesea o femeie perfectă precum o statuie nu are nici şarm, nici succes. Nu e nimic clasic în cazul Reginei Maria. Frumuseţea ei e imperfectă. Mai mult, ea nu mai e tânără, iar timpul nu are răbdare nici măcar cu reginele. Îmbătrânesc şi e păcat. Mai am încă atâtea de făcut; e păcat pentru că fiecare an trebuie să-mi ia ceva din frumuseţea mea. Poporul meu totdeauna a fost mândru de ea. A fi frumoasă era privit întrucâtva ca una din îndatoririle mele regale. De când aveam cinci ani eram o adevărată fiică a Evei în iubirea mea pentru haine frumoase; de altfel, frumuseţea, sub orice formă, trezea în mine o dragoste înflăcărată, chiar păgână. (…) Ah! Eva! Unde s-a ajuns pornind de la frunza de viţă!”
 Cum s-a născut ideea interpretării textelor reginei de către Maia Morgenstern?
 Iniţial, concepusem filmul pe ideea că o voce din off interpretează textele selectate de mine din zecile de mii de pagini scrise de Regina Maria. Aveam nevoie de o voce care să sugereze o personalitate precum cea descrisă mai sus. Instantaneu, s-a impus o singură posibilitate, de fapt o certitudine: Maia Morgenstern. Sunt bun prieten cu ea de peste 25 de ani. Am sunat-o să-i propun să fie Regina Maria. Mi-a spus că da, după ce a interpretat-o pe Fecioara Maria (în 2004, în filmul “Patimile lui Cristos” de Mel Gibson), e în firea lucrurilor să o interpreteze şi pe Regina Maria. Imediat după ce am terminat conversaţia telefonică cu Maia, mi-am dat seama că filmul are nevoie nu doar de vocea Maiei Morgenstern, ci mai ales de chipul ei, chipul Fecioarei Maria, chipul Reginei Maria. După ce în 2006 Maia a văzut filmul - realizat atunci în versiune scurtă, mi-a spus că e unul dintre cele mai bune roluri ale ei. Acum, versiunea lungă a filmului redă şi mai multe ipostaze ale personalităţii reginei. Câteva, fiind nebănuite. Ca de exemplu ipostaza anticomunistă a reginei. Este atât de complexă personalitatea ei încât ar încăpea doar într-un film serial.
 (…)
 Vă consideraţi un nostalgic?
 Da, am nostalgia a ceea ce înseamnă creativitate, vrajă, feminitate, forţă, geniu, superbitate, delicateţe, credinţă, sfinţenie, optimism, religiozitate, fair-play, romantism şi modernism, maternitate, naturaleţe, umanitate, nonconformism, seducţie, tenacitate, raţionalism şi visare. Nu am întâlnit o asemenea combinaţie la “reginele” republicane, comuniste şi postcomuniste, cu care am fost şi sunt contemporan: nici la Elena Ceasuşescu, nici la Nina Iliescu, nici la Nadia Constantinescu şi nici la Maria Băsescu - tiza reginei. Probabil că voi rămâne un nostalgic.

Offline Rufus

 • Hero Member
 • *****
 • Location: Schloss Adler
 • Posts: 28.307
Re: Carte: Tara mea - de Regina Maria
« Reply #6 on: Friday 16 December 2011, 15:08:40 »
Ah, Maia Morgenstern in rolul lui Missy?! Pai regina era femeie frumoasă...! :(
"Aquilla non capit muscas"

I Translate it

Offline georgica81

 • Hero Member
 • *****
 • Location: Montreal
 • Posts: 14.468
Re: Carte: Tara mea - de Regina Maria
« Reply #7 on: Saturday 17 December 2011, 01:51:46 »
ete pixu, cum erau romanii acelor vremuri. comparatia e similara cu grecii de acum vs. grecii din grecia antica. gata cu nostalgia. romania de acum nu e romania regala, granaru europei, cei mai frumosi, cei mai destepti, am aparat europa vestica de turci - romania de acum e romania cersetorilor, a lu iliescu si nastase, neocomunistilor, romania analfabeta si manelista, romania smecherilor cu bmw si pistol. o generatie de ratati, nu de sacrificiu cum se vorbea la '89. scapa cine poate.
If you tell a big enough lie and tell it frequently enough, it will be believed. = GLOBAL WARMING, SWINE FLU, GOD


Offline Maximus

 • Sr. Member
 • ****
 • Location: Montreal
 • Posts: 4.021
Re: Carte: Tara mea - de Regina Maria
« Reply #8 on: Saturday 17 December 2011, 09:23:37 »
super, merci doru.
“There are always people willing to commit unspeakable human atrocity in exchange for a little power and privilege.”

Offline doru nastase

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 717
Re: Carte: Tara mea - de Regina Maria
« Reply #9 on: Sunday 18 December 2011, 14:01:58 »
super, merci doru.

Bucuria ta, placerea mea... Cu drag!