Author Topic: Carte: Omul in cautarea sensului vietii - de Victor E. Frankl  (Read 8896 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline doru nastase

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 717
Carte: Omul in cautarea sensului vietii - de Victor E. Frankl
« on: Thursday 29 December 2011, 02:18:12 »

Omul în căutarea sensului vieţii este mai mult decât povestea biruinţei lui Viktor E. Frankl asupra morţii: este o remarcabilă combinaţie de ştiinţă şi umanism şi o introducere în cea mai semnificativă mişcare psihologică a zilelor noastre.

Gordon W. Allport, psiholog

  Cartea conţine probabil cea mai importantă concepţie psihologică de la Freud şi Adler încoace. Credinţa necondiţionată într-un sens necondiţionat – acesta este mesajul lui Frankl pentru cititori.

The American Journal of Psychiatry

Omul în căutarea sensului vieţii
 Viktor Frankl a trăit experienţa a trei ani de inimaginabilă teroare în lagărele naziste ale morţii, printre care cele de la Auschwitz şi Dachau. În timpul suferinţei îndurate şi parţial din cauza acesteia, şi-a pus la punct viziunea psihoterapeutică originală cunoscută sub numele de logoterapie. În centrul teoriei sale stă convingerea că forţa motivatoare fundamentală a omului este cătarea sensului vieţii. Cartea de faţă conţine istorisirea vieţii unui om care, dintr-un număr a redevenit o persoană.După trei ani petrecuţi ca deţinut în lagărele de la Auschwitz şi Dachau, Frankl este eliberat odată cu terminarea războiului. Şi el, ca şi alţi foşti deţinuţi, părăseşte Auschwitz cu o întrebare pe care înăuntru nu a avut curajul să o pună nimănui cu voce tare: în ce se transformă oamenii, odată ajunşi acolo? Fiindcă e clar că ceva se întâmplă. Cruzimea şi condiţiile din lagărele naziste au omorât oameni. Însă, poate mai grav decât asta, au mai făcut ceva: au îngenuncheat personalităţi şi au distrus mentalităţi.
Majoritatea oamenilor care au ieşit de acolo în viaţă n-au mai fost niciodată Oameni. Unii chiar ne întrebăm dacă nu cumva Elie Wiesel avea dreptate atunci când a rezumat toate atrocităţile lagărelor naziste într-o singură frază: "La Auschwitz au murit omul şi ideea de om".


Despre cele de mai sus scrie şi Viktor Frankl, în prima jumătate a cărţii. La prima vedere, este încă o mărturie a unui fost deţinut la Auschwitz, ca multe altele. Însă doar la prima vedere. Fiindcă Frankl a avut un atribut pe care puţini dintre cei de acolo l-au avut. A intrat acolo ca medic. Mai exact, ca viitor celebru psihoterapeut. Iar asta l-a ajutat să deschidă bine ochii, să spere atunci când alţii nu mai aveau pentru ce să trăiască şi, mai ales, l-a ajutat să dezvolte ceea ce astăzi e cunoscut ca "logoterapie" sau analiză existenţială. Pe scurt, ideea de la baza teoriei ce a devenit rapid foarte răspândită este că omul este tot timpul în căutarea sensului vieţii. Toţi ne dorim ca viaţă noastră să conteze, toţi ne dorim să aflăm care este acel lucru pe care îl avem de făcut pe perioada existenţei noastre aici. Asta ne motivează, asta ne ajută să rămânem în viaţă atunci când, aparent, am pierdut totul.Intitulată "logoterapia pe scurt", partea a doua a cărţii este în mod cert cea care îi da valoare, şi motivul pentru care "Man's Search for Meaning", apărută pentru prima data în 1984, a ajuns la a 73-a ediţie şi a fost tradusă în 19 limbi. Nu ştiu cât de interesant vă sună logoterapia, nici dacă sunteţi foarte dispuşi să aprofundaţi acum o teorie despre care probabil, ca şi mine, ştiaţi destul de puţin sau nimic înainte de a citi rândurile de mai sus. Există însă 3 motive pentru care eu v-o recomand cu căldură. Primul este chiar Frankl. Nu oricine poate ajunge la Auschwitz şi ieşi de acolo sănătos. Iar dintre cei care ies sănătoşi, puţini ar fi capabili să ofere lumii atât de multe în domeniul psihoterapiei. Viktor Frankl a reuşit. Iar povestea lui merită ştiută.


Offline doru nastase

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 717
Re: Carte: Omul in cautarea sensului vietii - de Victor E. Frankl
« Reply #1 on: Thursday 29 December 2011, 02:18:56 »
O puteti descarca de aici:


http://depositfiles.com/files/wc3uutxbu

Offline CAN-didu

 • new users
 • Posts: 68
  • http://irimia
Re: Carte: Omul in cautarea sensului vietii - de Victor E. Frankl
« Reply #2 on: Thursday 29 December 2011, 10:44:47 »
Multumesc, Doru!

Sarbatori fericite!


Offline doru nastase

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 717
Re: Carte: Omul in cautarea sensului vietii - de Victor E. Frankl
« Reply #3 on: Friday 30 December 2011, 13:53:24 »
Multumesc, Doru!

Sarbatori fericite!


Cu placere si bucurie.  Sarbatori fericite!

Offline mar1anan0

 • Newbie
 • Location: Reghin
 • Posts: 1
 • [Scrie un text beton aici]
Re: Carte: Omul in cautarea sensului vietii - de Victor E. Frankl
« Reply #4 on: Thursday 05 January 2012, 16:56:30 »
E o carte foarte buna, eu am citit-o.
Recomand si Arta Razboiului de Sun Tzu