Unde merge suta (de mii) merge si mia. ;D
De fapt Quebecul are o strategie foarte bine pusa la punct. Ne atrage, ne ia banii, si pe urma ne trimite acasa cu avionul sa nu ne mai plangem ca ne era greu in romanika. Ne arata ei ce inseamna viata grea!
Eu citisem chiar o statistica in care cifra era de 700.000 persoane (in 2001).
Eu am intrebat pe tanti de la emigrari si mi-a zis ca sa nu-mi fac probleme, sa-mi iau bani pentru 3 luni ca pe urma imi dau ei de o chirie mai ieftina. M-a intrebat daca mi-a placut mult vacanta de iarna cand eram mic pentru ca in Quebec vine mos craciun in fiecare zi. N-aduce nimic, dar important e ca vine. Mi-a spus tanti de la emigrari ca le ei oamenii nu-s normali la cap, ca toata lumea vrea sa munceasca, dar ei trebuie sa fac planul si la stat degeaba, ca concediul e scurt. Mi-a zis ca oamenii se omoara cu munca si ei trebuie sa aiba pregatite rezerve cu cate trei sau 4 calificari, ca e greu sa explici la atatia emigranti ca ei au nevoie de intelectuali ca sa-i tina in puf, sa nu se mai streseze cu munca, si ca nu intelege de ce tocmai acesti intelectuali incurajeaza consumismul si sotzietatea de consum. Si ca ei ii facusera asa de buna impresie cand erau in romanika si toti spuneau ca o sa munceasca orice, dar orice numai sa-i lase sa mearga in quebec sa stea degeaba.
Mi-a zis ca asa toat lumea castiga. Emigrantul ia contact cu civilizatiile superioare, statul quebecos ia contactul cu banii, companiile aeriene isi iau zborurile etc.
A spus ca ei e groaza de ce o sa se intample cand o sa iasa la pensie generatia baby boom si nu o sa mai fie locuri de stat degeaba, dar se gandesc iluminatii din quebec la aceasta problema.
Pentru cei nemultumiti de faptul ca nu au locuri de munca, mi-a spus sa le transmit ca rata sinuciderilor e in continua crestere si s-ar putea sa o depaseasca in curand pe cea a somajului, deci numai vesti bune. Ea a s pus ca mi mult cei care muncesc se sinucid, ca cei care stau degeaba nu au timp de prostii din astea, aia sunt oameni seriosi, stau acasa, isi vad de ale lor.
Deci eu zic sa mergeti in quebec ca aici statul ma pune intr-una sa muncesc. Ba nici concediu nu-mi da, ca zice patronul ca m-am boierit. Adica el nu-si ia concediu ca e ditamai patronul, si eu da? Pai nu-mi e rusine?
Au zis astia de la noi ca iarna asta factura la caldura e gratis: Nu-ti iau bani ca ti-o trimit.
Au mai zis ca intram in UE si ne dau slujbe bune la toti si ca o sa investeasca strainii in noi. In noi fabrici de textile cu masinute automate care se numesc chinezi. Ultimul racnet in materie de industrializare aceste micute masini.
Au zis ca ne da drumul la toti sa plecam de aici, ca ei de asta s-au zbatut dupa 89, sa putem toti pleca, sa-i lasam dracului pe ei in pace si sa nu ne mai luam de averile lor castigate cu sudoarea fruntii altora.