16738 / 21157 = 79.1% !!! o cifra care mi se pare foarte mare.
Proportia asta e mare atat pentru ca numaratorul e mare, cit si pentru ca numitorul e mic.
Numitor = casatoriiTraim in epoca concubinajului: cu totii cunoastem cupluri care "vivent maritalement" nefiind casatoriti.... uneori chiar, au si copii.
E nostim ca asta se intampla nu ca o aberatie, ci ca o adaptare: institutia concubinajului ofera mai multe drepturi economice decat institutia casatoriei (pe langa "libertatea de miscare" mai mare, of course ;D) . Ma refer nu numai la tineri adulti ci si la varstnici (unul vaduv, rentier dupa sotul mort, care risca sa piarda pensia de urmas daca se recasatoreste)
Numarator = divorturiRecunosc, n-am urmat linkul tau, sa verific daca statistica merge mai departe si ne arata si perioada istorica (sa-i zic 'epoca'), in care casatoriile destramate in 2003 au inceput.
Ceva de genul:
Total divorturi = 16738, din care:
- ale casatoriilor incheiate inainte de 1970: x
- idem intre 1970 si 1980: y
- idem intre 1980 si 1990: z
- idem intre 1990 si 2000: w
- idem dupa 2000: tIo cred ca in aceasta epoca a incheierii casatoriei sta explicatia numarului mare de divorturi: cei care divorteaza sunt -in opinia mea- nu atat tinereii care se razgandesc dupa 1-2 ani.. ci maturii/ baby boomerii casatoriti acum 20-30-40 ani (in perioada in care casatoria era la moda si ei se supuneau unui curent de corectitudine morala), care acum isi descopera incompatibilitatile (exacerbate de trecerea timpului) si care nu mai poarta grija copiilor (deja mari).