Québec.ro

Bienvenue au Québec! Welcome to Canada! => CANADA sau AMERICAN DREAM => Topic started by: MIHAI44 on Wednesday 29 June 2005, 18:28:49

Title: CE POATE FACE UN MEDIC SPECIALIST IN CA
Post by: MIHAI44 on Wednesday 29 June 2005, 18:28:49
Am auzit tot felul de variante si "povesti",reusite sau total descurajatoare !Ce spun experientele voastre despre aceasta "meserie nobila"dar greu echivalabila peste tot in lume
Toate parerile si experientele sunt bine venite,pentru a scurta si a nu repeta pasii!
Mihai ???
Title: Re: CE POATE FACE UN MEDIC SPECIALIST IN CA
Post by: Agno on Wednesday 29 June 2005, 18:52:01
Foamea.
Title: Re: CE POATE FACE UN MEDIC SPECIALIST IN CA
Post by: Agno on Thursday 30 June 2005, 00:49:20
De ce ? Foamea?

Pentru ca n-o sa poti activa nici ca medic, nici ca un cadru medical conex. Daca vrei, poti sa o iei de la inceput aici cu medicina, 6 ani plus specializari si O CARUTA DE BANI si iesi tot acolo. Dar nu cred ca asta ai vrut sa intrebi. Opinia mea neaosa, pe care o repet atit de des de cred ca o sa o pun in banner, e ca daca faceti 1000 euro/familie in Ro sa nu va stresati sa plecati. Mai ales ca medic. Nimeni nu zice ca nu o sa reusiti, dar aveti doar o viata si mie imi pare cam aiurea sa petreci cei mai frumosi ani in scoli repetand aceiasi materie, muncind seara sau noaptea sa te poti intretii pentru un ipotetic viitor mai bun peste 7...8 ani. Dar fiecare gandeste cu capul lui.

A.

Title: Re: CE POATE FACE UN MEDIC SPECIALIST IN CA
Post by: varsatoare on Thursday 30 June 2005, 08:33:19
 Daca nu se poate ca medic, dar ca paramedic sunt sanse de reusita?
Title: Re: CE POATE FACE UN MEDIC SPECIALIST IN CA
Post by: gogosica on Thursday 30 June 2005, 11:04:34
Nici ca paramedic...........din pacate.......tot iti trebuie diplome de la ei.
Title: Re: CE POATE FACE UN MEDIC SPECIALIST IN CA
Post by: Agno on Thursday 07 July 2005, 17:42:56
ESTI IN CANADASAU IN RO?

Canada. Dar problema este arhi-cunoscuta si acasa.

Daca o sa-mi citesti postarile o sa vezi ca nu sunt unul din cei care vor sa descurajeze emigratia. Insa daca vii ca medic e bine sa fii pregatit sa tragi. Eventual sa te reprofilezi.
Title: Re: CE POATE FACE UN MEDIC SPECIALIST IN CA
Post by: Nico_Montreal on Friday 08 July 2005, 00:09:36
Articolul de mai jos a aparut in Ev.Zilei (vezi link-ul):

http://www.evz.ro/economie/?news_id=190474  (http://www.evz.ro/economie/?news_id=190474)

Romanca Nicola Toma, stabilita la Montreal, le da sfaturi celor care vor sa-i calce pe urme

Este tanara si extrem de frumusica. Vorbeste simplu, fara ifose, despre drumul dificil pe care a trebuit sa-l strabata, din nou, pentru a putea practica medicina in Canada. Privirea ei vesela, de un verde intens, te relaxeaza. Dar, in spatele acestei doamne pline de umor si bun-simt, se afla un om de o vointa si tarie extraordinare. Se numeste Nicola Toma si, in 1992, a absolvit Facultatea de Medicina si Farmacie (acum „Grigore T. Popa”) din Iasi.

EVZ: Tot mai multi medici din Romania isi pun problema emigrarii. Care este parerea unui roman care a reusit sa practice medicina in Canada? Cat de greu e drumul?
Nicola Toma: Nu greu, ci foarte greu. Acest drum cere foarte multa perserverenta, dar si flexibilitate. In plus, e nevoie si de un pic de noroc. Si, nu in ultimul rand, e nevoie de un suport moral consecvent. Pentru ca in drumul spre reusita sunt si suisuri, dar si multe caderi. In Romania eram obisnuiti sa reusim din prima, aici nu prea se poate. Pana acum doi-trei ani am tot auzit de putini medici care au reusit, dar se pare ca lucrurile incep sa se schimbe in bine, din ce in ce mai multi reusesc sa se realizeze profesional si sa practice si aici. Fata de acum cativa ani, guvernul a inceput sa mai deschida portile medicilor cu diplome obtinute in afara Canadei sau a SUA.

La ce nivel se face recunoasterea diplomelor?
Diploma oricarui medic care a absolvit in afara Canadei sau a SUA nu este recunoscuta pentru practicarea medicinei, dar este recunoscuta pentru orice alta functie din sistemul medical. Daca nu vor sa practice in medicina, diploma acestor doctori poate fi echivalata pentru activitate in cercetarea medicala, pentru obtinerea unui statut de doctor in medicina, pentru predarea in facultati de medicina - daca persoana ajunge la nivel de doctorand. Dar pentru practicarea medicinei este, evident, nevoie de echivalarea diplomei. Iar in aceasta directie sunt multe compromisuri de facut.

Cum se echivaleaza diploma

Care sunt posibilitatile de echivalare a diplomei?
In sistemul francofon, in Quebec, calea este reluarea a 18 luni de facultate, dupa depunerea unui dosar care costa intre 500 si 800 de dolari, si acreditarea studiilor de catre guvernul din Quebec. Dupa studierea dosarului se face aplicarea la universitatile francofone din Quebec si, dupa un concurs de selectie intre dosarele aplicantilor, urmeaza intrarea in universitate. Aceste 18 luni iti confera statutul de student in medicina intr-o facultatea din Quebec si termini cu diploma de medic canadian, cu acelasi statut si cu aceleasi drepturi. Pentru perioada acestor sudii exista burse, ajutoare de la guvern. Mai este calea directa, de intrare in rezidenta, care ofera specialitatea - medicina de familie etc. Mi se pare un drum mai aventuros, dar poate fi folosit in toate provinciile din Canada, nu numai in Quebec. Aceasta cale presupune luarea examenelor de licenta ale Consiliului Medical al Canadei. Si ar mai fi calea pe care am ales-o eu, cea a studiului in cercetare medicala si intrarea in facultate cu un dosar mult mai bun si mai competitiv decat al celor care aplica direct, fara experienta canadiana in cercetare medicala sau fara un doctorat.

Aceasta varianta presupune si sacrificii materiale?
Nici unul, deoarece atunci cand intri in cercetare, sa faci un master in medicina, intri intr-o clinica sau un laborator unde exista diverse proiecte de cercetare. Patronul primeste subventii pentru proiectele de cercetare, programul de lucru nu este stresant, ci permite pregatirea pentru examenul de licenta. Deci timpul poate fi folosit foarte bine nu numai pentru realizarea academica, dar si pentru trecerea examenului de licenta fara nici un sacrificu financiar: esti platit aproximativ 1.300-1.500 dolari pe luna, suficient ca sa-ti duci existenta si sa-ti cumperi cateva carti. Abordand aceasta cale, am obtinut fara dificultate un loc din cele sapte deschise de Universite de Montreal medicilor licentiati in afara Canadei. Eu am lucrat si ulterior in cercetare, nu am intrat direct in medicina, pentru ca portile erau inchise. Dar din 1999 s-a deschis aceasta usa pentru medicii straini: intrarea in facultati, cateva posturi pe an, sapte-opt pentru medicii straini care vor sa refaca cele 18 luni de facultate. Au avut si au locuri limitate, ocupate in urma unui proces riguros de selectie.

Exista o mai mare deschidere acum in Quebec comparativ cu anii trecuti? Si chiar in comparatie cu restul Canadei?
Absolut! Sunt mult mai deschisi, nevoia este diferit calculata aici in Quebec... nu intotdeauna just. Dar au deschis mai multe porti pentru medici si vad anul acesta ca trei romani intra in rezidenta in medicina de familie numai la un spital pe care-l cunosc eu. Numarul medicilor straini care intra in rezidenta este din ce in ce mai mare pentru ca au nevoie de medici in Quebec. De trei ani si-au schimbat politica! Am prietene care inainte au fost conditionate sa semneze un contract prin care s-au angajat in fata Colegiului Medicilor din Quebec ca, dupa terminarea rezidentei, vor lucra petru ani in regiuni indepartate ale Quebecului. Ele sunt inca sub acest angajament, dar de trei ani s-a scos aceasta restrictie. Deci medicii straini nu mai sunt obligati sa practice in afara regiunilor urbane.

O lupta acerba

Sunt multi medici, chiar familii de medici, care vor sa profeseze in Canada, multe dintre aceste familii au copii...
Cuplurile trebuie sa fie puternice. Unul sa cedeze pentru celalalt. Lumea din jur nu se intereseaza de ce simti, ce gandesti, ce experienta ai avut... Este uman sa te simti alienat o buna perioada de timp.

Merita sacrificiul?
Absolut! Intotdeauna mi-am dorit sa practic medicina. Am pastrat acest vis pana cand am reusit. Toate sacrificiile pe care le-am facut, toate nereusitele din prima, nu mai spun de reusite, totul a meritat. Aici trebuie avut un regim de disciplina in studiu, nu este asa cum era in facultate in Romania, unde invatai „ingrasandu-te” inainte de examene si te bazai pe scurta memorie, nu pe cea de lunga durata. Aici se cere mult mai multa munca, munca de zi cu zi. Iar cand se intra in practica medicala, ca student, se munceste de dimineata de la ora 7.00 pana seara, la 19.00-20.00. Si, de cele mai multe ori, muncesti fara nici un fel de rasplata. Singur trebuie sa te rasplatesti. Nu primesti incurajari, batai pe umar, aplauze. Realizarea ca medic aici este mult mai dura decat in Romania. Toti medicii care vin aici trebuie sa se pregateasca pentru o lupta acerba de rezistenta fizica si morala.

Exista mentalitatea ca, pentru a castiga bani in cele 18 luni de reluare a studiilor in Facultatea de Medicina, „poti sa livrezi si pizza sau sa speli vase”...
Am auzit si eu. Dar este pacat sa iasa cineva de pe directia pe care a pornit-o in Romania. Iar adevarul va iesi la iveala in fata celor care-i evalueaza la interviuri. E posibil sa invite la interviul de preselectie si un psiholog, care va confirma sau nu stabilitatea morala si mintala a candidatului, asa cum mi s-a intamplat mie. Sunt foarte duri. Si selectioneaza persoane care si-au pastrat integritatea cu pretul unor sacrificii.

„Nu exista solidaritate intre medicii romani”

Unii cred ca-si pot gasi de lucru macar ca asistent medical.
Si pentru asta se cer studii universitare de aici, se fac trei ani. Cunosc un caz concret: i s-a echivalat diploma si a fost lasata sa intre in anul II la asistenta medicala. Este foarte greu daca vii in Canada gandind ca-ti va fi garantat un post, un salariu, un drum cu diploma pe care o ai din Romania. Nu este nimic garantat. Una dintre lectiile pe care le-as impartasi cu oricine care vine aici, dar mai ales cu absolventii de medicina, este sa invete flexibilitatea pentru a putea rezista oricarei „surprize”.

Cand ati venit in Canada stiati ce va asteapta?
Nu! Le-am aflat pe parcurs, pentru ca nu exista organizatii oficiale care sa informeze medicii straini despre etapele pe care trebuie sa le parcurga.
Nu exista nici solidaritate intre medicii romani... Si nu ar trebui sa fie asa, pentru ca in Canada obtinerea unei licente nu este legata de un concurs in care elimini pe altul, ci legata de un concurs in care trebuie sa obtii o nota de trecere (60% raspunsuri corecte). Deci, indiferent de cat ia celalalt, tu trebuie sa treci examenul pe cont propriu.
In SUA este diferit, acolo este bataie pe un numar de posturi, trebuie sa obtii un scor, concurezi in rezidenta cu altii si nu ai garantia postului. Am prieteni care nici acum, dupa cativa ani, nu au intrat in SUA in rezidentiat, cu toate examenele luate. Nici aici, in Canada, nu poti conta pe informatiile de la alti romani, pentru ca nu sunt impartite cu bucurie si generozitate.

De la Iasi la Montreal

Absolventa a Facultatii de Medicina din Iasi, Nicola Toma a ajuns in Canada in 1993 si a inceput un master in fiziologie la Universite de Montreal. „Am publicat atunci doua-trei articole, legate de un proiect bazat pe studiul receptorilor ce mediaza senzatia de durere. A fost un proiect tare dureros”, glumeste dr. Toma. In 1995 a inceput sa lucreze ca asistent in cercetare la Universite de Montreal, cu acelasi director de proiect pe care l-a avut in timpul masteratului. A luat „o mica pauza” pentru a aduce pe lume primul copil. In 1999, Nicola Toma a trecut examenul de evaluare al Consiliului Medical al Canadei si celelalte examene. In 2000 a intrat din nou in Facultatea de Medicina, in Canada de aceasta data, iar in 2002 a obtinut diploma de medic canadian. In 2004 a terminat rezidenta in medicina de familie intr-un spital din Montreal. Pentru ca intre timp a avut si cel de-al doilea copil, Nicola Toma si-a „intarziat” planurile. Cu toata aceasta intarziere, in 2006 va termina un an de superspecializare in geriatrie. Spitalul in care practica in prezent medicina de familie vrea sa o pastreze, dar a primit si alte oferte.

Nicola Toma prezinta cele trei etape de obtinere a rezidentei canadiene de catre medicii straini, inclusiv romani.
1. Un examen de evaluare (CEE), care poate fi luat si in Bucuresti sau in Budapesta.
2. Un examen in doua trepte (MCCQE): una teoretica, alta practica. La concurs trebuie sa se raspunda corect la 60% din intrebarile puse in test tip grila, nu se concureaza cu alti candidati pe un numar fix de posturi. Sunt suficiente examene pentru a goli buzunarul unui medic roman care vine aici. Toate examenele costa cateva mii de dolari. Daca sunt luate din prima, costa aproximativ 4.000-5.000 de dolari. Daca nu, se mai adauga intre 800-1.000 de dolari pentru fiecare treapta, pentru a putea da examenul din nou. Medicii care vin in Canada pot urma sesiuni de informare, oferite gratuit de Colegiul Medicilor din Quebec.
3. Calea permisului restrictiv. Acest permis se reinnoieste in fiecare an, depinzand de nevoile institutiei medicale respective. El trebuie obtinut tot printr-o perioada de evaluare, care este platita de medicul solicitant, aproximativ 6.000 de dolari. Urmeaza apoi sustinerea altor examene (cum ar fi cel al Consiliului Medical al Canadei si cel al Colegiului Medicilor din Quebec). Dupa trecerea acestor examene, medicii pot practica, cu restrictie de cate un an, in anumite institutii unde este nevoie acuta de medici. Dupa trei ani intr-un post, li se poate oferi posibilitatea de a ramane definitiv in respectiva unitate. Sau chiar sa se stabileasca in alta parte pentru a practica. Acest permis se ofera medicilor care vin din afara Quebecului, ca straini fara rezidenta canadiana.
 
Title: Re: CE POATE FACE UN MEDIC SPECIALIST IN CA
Post by: cbunea40 on Sunday 17 July 2005, 10:51:41
Depinde de srecialitate.Poti sa aplici pt.permis restrictiv daca ai una din specialitatile;psihiatrie,pediatrie,med.interna,med.de familie,anestezie,anatomopat,radiologie onco.Conditiile sunt;programa rezidentiatului sa corespunda exact cu programa care se face aici[ce scriu eu e valabil pt quebec],sa ai 6000 dolari ca ca sa platesti un stagiu de 3 luni intr-un spital de aici si sa treci stagiul cu succes,ceea ce este greu,dar nu imposibil.Daca ai o specialitate chirurgicala,iti place ce faci si castigi binisor,stai in ro. pt. ca aici nu ai nici o sansa cu chirurgia.Daca esti nemultumit de tot ce faci in ro,vrei sa o iei de la capat[externat sau rezidentiat] ,ai ceva bani si pe cineva sa te sustina aprox.2 ani ,vino in ca.Daca vrei informatii mai specifice,intreaba si voi incerca sa-ti raspund.