Adevarul cui? 
Hehe, ca-mi esti simpatica am sa-ti explic. Ei (cei precum
casamede sau
cardinalm dar nu numai ei) nu accepta adevaruri multiple. Adevarul meu, al tau, al lui. Toate absolut valabile. Cei ca el, de la capatul mic al scalei pe care se judeca succesul ori insuccesul personal, refuza sa accepte ca explicatia ratarii este in ei. Si atunci culpabilizeaza societatea, colegii, pe mine, pe tine, pe oricine refuza sa cada in melancolie plangacioasa si chiar fac ceva cu viata lor.
Pentru ei nu exista Canada in care poti trai decent, nu exista masini bune, nu exista filme bune, nu exista motive de interes, nu exista decat mizerie. Mizeria personala pe care o extind (ca intentie, cel putin) la intreaga emigratie sau populatie. Este mijlocul lor defensiv de a-si mangaia orgoliul. Desigur, este
dilusional sa crezi asta, insa e clar ca ei au pierdut legatura cu realitatea de cand au coborit din avion.
Si astfel ajungi la un cerc vicios. Ai niste decuplati de la realitate care nu-si pot face un
planning eficient cu destinul propriu, care nu-si pot gasi o sursa rezonabila de venit, situatie care la randul ei nu le face decat sa le intareasca decuplajul de la lumea reala. Se incranceneaza in mizeria lor, o ingroasa, o solidifica.
Daca la inceput era doar o blazare usoara, prin repetare se ajunge la punctul in care o cred si ei. Ala e momentul de decuplaj total.
Point-of-no-return. Renuntarea la speranta. Cei precum
casamede si
cardinal sunt invinsi de sistem tocmai ca si-au pierdut speranta. Se auto-condamna la existenta asta de buna-voie si nesiliti de nimeni.
O sa-i intalnesti cand si cand daca o sa pastrezi relatiile cu comunitatea romaneasca. A nu se confunda cu nemultumitii de Canada adevarati, decisii. Am un respect total pentru aceeia. Sunt genul care vin, vad care e treaba aici, nu le convine, se intorc in tara sau pleaca in USA. Activi. Directi. Spre diferentiere, astia de discutam aici,
delusionalii, nu fac nici o miscare. Material amorf. Stau in colt si se plang incetisor. Daca vezi unul care blesteama tara de adoptie dar nu face nimic in sensul schimbarii starii de fapt sa stii ca ai intalnit un decuplat, unul care a cazut in cercul ala vicios si n-a mai putut sa iasa. Nu-i contrazice. In universul lor nu accepta alte opinii. Abisul e prea adanc sa mai patrunda vreo geana de lumina, vreo umbra de speranta. Lasa-i in plata Domnului, evita-i atunci cand poti.
Nu incerca sa-i ajuti. Vei pati ca-n povestea lenesului, a lui Creanga. Vei auzi un "Muieti is posmagii ?" de-o sa-ti piara toata inima buna pe care ai avut-o.
Si pentru ca toate trebuiau sa poarte un nume, anglo-saxonii le-au zis ireverentios 'loseri'. Au si localnicii destui, n-au trebuit sa vina romanii sa-i invete ce e aia. Noi numai ii suplimentam

Agno