Author Topic: "Am decis sa nu mai emigram!"  (Read 17649 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Agno

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 28.192
Re: "Am decis sa nu mai emigram!"
« Reply #80 on: Tuesday 01 November 2005, 12:57:50 »
... avem si d-astia p-aci,adica papuashi...nu sunt aia  mici,negrii si fara studii superioare???

Hehe ... roger that. Got it, now ;D


Offline Hoosier

 • Full Member
 • ***
 • Location: Indiana
 • Posts: 2.213
Re: "Am decis sa nu mai emigram!"
« Reply #81 on: Tuesday 01 November 2005, 18:37:17 »
corect, candidati la emigrare gasesc ei canadienii...

Alberta este regiunea nord-americana cu cea mai rapida crestere economica in ultimii 3-4 ani. daca va vede Dumnezeu si tine pretul la petrol peste 50USD pe baril ( conditii in care sisturile bituminoase din Alberta devin economic mult mai profitabile) vremurile acolo vor fi si mai bune...
parerea mea...

Offline Acidutzu

 • Full Member
 • ***
 • Location: Montreal
 • Posts: 1.326
Re: "Am decis sa nu mai emigram!"
« Reply #82 on: Tuesday 01 November 2005, 20:38:25 »
Am citit si eu ce anume a scris fiecare si am observat ca unii spun - "Huooo, nu va ganditi la copii?!?", iar altii sunt mai moderati si ii inteleg pe cei care renunta.
Sincer, de multe ori am spus-o, pe acest forum mai putin, pe altul de mult mai multe ori, hotarârea de a emigra nu este ceva ce se ia la un pahar de vin sau bere in nu stiu ce crâsma a nu stiu carui nea Vasile. Si da, emigrarea nu este pentru toti. Cei care au hotarat sa nu mai faca ultimul pas, au avut motivele lor. Ceilalti, la fel! Oricum, si unii si altii au facut ceea ce au gândit ei ca este mai bine. Oricum, nu CANADA ne vrea, ci noi incercam, pe cât putem, sa stabilim o relatie win-win cu ea.

Cei care spun despre invatamântul canadian ca este o posirca, le-as spune sa se uite la cel românesc actual si trecut si sa-mi spuna sincer, ce anume stiau ei dupa ce au terminat facultatea? Dar sincer!! Ce au invatat cu adevarat, au facut-o nu pe bancile scolii, ci "in productie". Scoala doar ne-a invatat, pe unii, nu pe toti, unde sa cauti atunci cand intalnesti o problema - niciodata mai mult! Nu cunosc sistemul de invatamant canadian, dar il stiu foarte bine pe cel francez. Mai ales cel universitar. Si stiu ca daca in România, lucrarile de laborator erau facute de catre niste laborante plictisite sau profesori impotenti, de cele mai multe ori sarite, in Franta cel putin, fiecare student avea la dispozitie laboratorul pentru a-si face el insusi temele. Si nimeni nu statea in spatele lui, ca "vezi ca strici aia, nu atinge ailalta!" Când citesc despre "cat de bun e invatamantul românesc" si "cat de impotenti sunt restul", ma intreb foarte mult despre ce anume stie de fapt persoana care spune acest lucru. Am avut colegi francezi care nu erau tari la statica (de exemplu), dar puteau sa-mi rezolve o problema de statica folosind matematica diferentiala. Ceea ce, eu unul, sincer, nici nu as stii de unde s-o apuc. Oricum, rezultatul lor coincidea cu al meu. ASTA este diferenta intre noi si ei - noi invatam unde sa cautam, ei invata principiile, practic. Nu degeaba spunem noi ca "la teorie suntem tari, practica insa, ne omoara". Referitor la faptul ca multi nu stiu sa faca calcule mental, am cunoscut un tip, care era in stare sa-mi faca un program sofisticat in maxim 2 ore, dar la calculat mental, avea lipsuri - mari! Intrebare - cine credeti ca se descurca? Unul care stie sa-ti spuna dintr-o suflare cat face 7x5 sau unul care iti face un program care iti elimina dintr-o trasatura de condei mai mult de 50% din "corvoada" de zi cu zi? Just a thought.
Si ca sa inchei divagatia asta cu scoala, si sa revin la oile noastre, toti fac ceea ce vor, dar sa tina fie convinsi ca orice hotarare a lor, este numai a lor si nu a altora.
« Last Edit: Tuesday 01 November 2005, 20:41:11 by Acidutzu »
Sa stii sa pui intrebari, este o arta. Sa stii sa faci fata raspunsurilor primite, te defineste!


Offline mariusiancu

 • Full Member
 • ***
 • Location: Bucuresti, sa traiesti
 • Posts: 2.673
 • ... driven by God
Re: "Am decis sa nu mai emigram!"
« Reply #83 on: Tuesday 01 November 2005, 23:19:58 »
Quote
Nu degeaba spunem noi ca "la teorie suntem tari, practica insa, ne omoara". Referitor la faptul ca multi nu stiu sa faca calcule mental, am cunoscut un tip, care era in stare sa-mi faca un program sofisticat in maxim 2 ore, dar la calculat mental, avea lipsuri - mari! Intrebare - cine credeti ca se descurca? Unul care stie sa-ti spuna dintr-o suflare cat face 7x5 sau unul care iti face un program care iti elimina dintr-o trasatura de condei mai mult de 50% din "corvoada" de zi cu zi? Just a thought.

Mare dreptate ai. Tin minte ca in facultate singurul 'laborator' l-am facut cu un prof foarte destept de informatica. Asta facuse un program de simulare manageriala destulde  complex. Un fel de SIM Detergent. Nu prea era terminat programul si de fapt totul se intampla pe niste listinguri kilometrice. Dar ni se parea ceva atat de deosebit ca am dat dracu restul si ne jucam cu porcaria in parc. Faceam brainstorming. Luam decizi ce gura vacii???!!!... Doar eram la Management nu? Astia pe aici nu se joaca. Ei fac 'the real thing'.
Disclaimer: Long live Canada!, in Romania nu curge lapte si miere, Loganul e o rabla.

Offline Hoosier

 • Full Member
 • ***
 • Location: Indiana
 • Posts: 2.213
Re: "Am decis sa nu mai emigram!"
« Reply #84 on: Thursday 03 November 2005, 17:48:34 »
discutand cu date serioase pe masa viitorul copiilor nostri e clar ca e mai probabil sa fie mai bun aici... sunt si capcane.

iata motivele principale:

conform HDI (Human Devlopment Index) nivelul de educatie in USA si Canada este similar ( si respectivii se uita mai mult la rata inrolarii copiilor si tinerilor in invatamintele de diferite grade). sunt depasite de tari ca Belgia, Olanda, UK, Australia si toate tarile nordice (inclusiv Islanda) si cam la acelasi nivel cu Franta, Italia, Spania sau Grecia. Mult mai bine decat Romania oricum...

http://hdr.undp.org/reports/global/2005/pdf/HDR05_HDI.pdf

la nivel primar si secundar ( primele 12 clase) media e posibil sa fie sub cea din Ro de la sfarsitul anilor '80 inceputul anilor '90 cand subsemnatul a fost prin liceu si facultate. media asta insa in USA este data de 1/3 de elevi performanti si o alta treime lasata de izbeliste si care abia ajung sa stie sa citeasca si sa scrie sumar la sfarsitul a 8 clase... de asemenea cerintele pentru absolvirea liceului sunt f. limitate mai ales la matematica si stiinte exacte (fizica-chimie -biologie). ca absolventi de licee majoritatea sunt mai putin pregatiti decat absoventii liceelor celor mai bune din resedintele de judet si a celor 5-6 licee de elita bucurestene. vor recupera insa rapid in invatamantul superior...

invatamantul superior american ( beneficiarul a unei alocari de fonduri de 21000$ anual pe cap de student; comparativ Danemarca, fruntasa in domeniu a Europei aloca "doar" 11000$ anual fiecarui student) pare a fi insa de departe cel mai bun din lume.

33% din tinerii americani de 18-25 ani sunt studenti, iar o treime din ei vor merge mai departe sa obtina masterate sau doctorate. acestea sunt unele dintre cele mai bune rate din lume de acces la invatamant superior.

70% din laureatii in viata ai premiului Nobel sunt angajati ai universitatilor americane, si 44% la suta din articolele stiintifice cele mai citate in toate domeniile stiintei provin din lumea universitara americana. gigantul economic este si principalul motor stiintific al lumii.

dupa o statistica facuta de Universitatea din Shanghai ( care se uita la nr. de articole stiitifice publicate in revistele stiintifice de varf, numarul de laureati ai premiilor Nobel, s.a.) din primele 50 de universitati ale lumii 35 sunt americane. Intre primele 10 din afara USA sunt numai Oxford si Cambridge. pe acea lista intre primele 100 universitati sunt si Univ. of Toronto (locul 24), Univ of British Columbia (locul 37) si quebecoasa voastra McGill Univ (67).

http://ed.sjtu.edu.cn/rank/2005/ARWU2005_Top100.htm

concluzia: daca ai grija unde iti dai copilul la scoala primara si liceu oportunitatile lui ca student al unei universitati de aici sunt excelente, mult peste aproape orice ar putea visa cei care absolvesc invatamantul superior in tara. de fapt cred ca nu este nici un secret ca majoritatea olimpicilor internationali romani ajung sa fie studenti pe undeva prin USA, acesta fiind un loc unde acesti copii exceptionali isi pot dezvolta pe deplin potentialul...

vestea buna pentru restul lumii. 30% din studentii straini ai lumii ( in jur de 600.000 anual) vin in USA sa studieze. desigur ca majoritatea acestor studenti aleg sa ramana in USA pentru a-si continua cariera.

o alta statistica care se uita la numarul de imigranti cu studii superioare in diferite tari plaseaza tot America pe primul loc la importul de creiere: 8.2 milioane imigranti absolventi de invatamant superior lucreaza acum in USA. urmeaza 2 tari mai mici dar care proportional sunt si mai mari recrutoare de creiere: Canada si Australia cu 2.1 si respectiv 1.7milioane. dintre cele europene UK este fruntasa: 1.6 milioane. societatile anglo-saxone se pare ca stiu ce vor. if you have kids teach them english!

e adevarat ca USA-Canada, dar si oricare alta tara dezvoltata, nu recunosc diplomele din Romania ( cu o mare exceptie: cei care vin sa faca masterate sau doctorate aici, intamplator zeci de mii de romani au facut asta) dar majoritatea acestor oameni au resursele sa se integreze in sistem si sa devina membri productivi ai societatilor de adoptie...

si sfatul meu este pentru toti cei care emigreaza in America de Nord sa incerce pe cat le sta in putinta sa faca ceva studii aici... asta este cea mai buna sansa de integrare si de ascensiune sociala...
« Last Edit: Thursday 03 November 2005, 17:51:49 by Hoosier »
parerea mea...


Offline kore

 • new users
 • Location: richmond, BC
 • Posts: 234
Re: "Am decis sa nu mai emigram!"
« Reply #85 on: Thursday 03 November 2005, 18:54:14 »
Hoosier,
tare interesant si documentat ce ai scris tu.

Offline mariusiancu

 • Full Member
 • ***
 • Location: Bucuresti, sa traiesti
 • Posts: 2.673
 • ... driven by God
Re: "Am decis sa nu mai emigram!"
« Reply #86 on: Thursday 03 November 2005, 20:54:31 »
Corect. Dar daca totusi o facem e nevoie de hartia lui Caramitru.

A lui Rebengiuc (daca te referi la aia de la revolutie).
Disclaimer: Long live Canada!, in Romania nu curge lapte si miere, Loganul e o rabla.

I Translate it

Offline Agno

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 28.192
Re: "Am decis sa nu mai emigram!"
« Reply #87 on: Thursday 03 November 2005, 23:37:15 »
A lui Rebengiuc (daca te referi la aia de la revolutie).

Rebenciuc a fost ? Ala atunci. Merci.


Offline mariusiancu

 • Full Member
 • ***
 • Location: Bucuresti, sa traiesti
 • Posts: 2.673
 • ... driven by God
Re: "Am decis sa nu mai emigram!"
« Reply #88 on: Friday 04 November 2005, 15:48:49 »
Rebenciuc a fost ? Ala atunci. Merci.

Esti binevenit  ;)
Disclaimer: Long live Canada!, in Romania nu curge lapte si miere, Loganul e o rabla.