Author Topic: Tara de Sus  (Read 36389 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Mărioara

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 18.410
Tara de Sus
« on: Monday 05 July 2010, 09:34:58 »
Foto si note din Tara de Sus (Arboroasa, Bucovina), din Moldova lui Stefan cel Mare si Sfant in ordinea locurilor prin care am trecut in perioada de gratie 18-30 iunie 2010.

Se dedica lui Titus Sorin Tulea si altor frati romani

Suceava 18-19 iunie, orele 14h30-16h (mai bine de 24h): un oras cu strazi greu incercate, in care unele erau in plina refacere, am resimtit poluarea puternica de la traficul de masini, in contrast cu spatiile verzi si gradinile din curti, asa de bogate si de frumoase.
Totodata incepe si 'imersia' mea intr-o lume de oameni de un fel al lor bun, bland, politicos: moldovenii.

Ce-am vazut:

Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou din Suceava- actuala Catedrala Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor (1991)- a fost inceputa in 1514 de catre fiul lui Stefan cel Mare,Bogdan al III-lea cel Orb (1505-1517) si terminata de fiul lui Bogdan,Stefanita (1517-1527)
Pisania: Cu vointa Tatalui si cu ajutorul Fiului si cusavarsirea Sfantului Duh, a voit binecredinciosul si de Hristos iubitorul IOBOGDAN VOIEVOD, din mila lui Dumnezeu Domn la Tarii Moldovei, sa zideasca Biserica Mitropoliei Sucevei unde este hramul marelui martir purtator debiruinta Gheorghe. Si a inceput sa zideasca in anul 7022 (1514) si n-a ajuns sa savarseasca, si fiul sau, IO STEFAN VOIEVOD, din mila lui Dumnezeu, Domn al Tarii Moldovei, cu ajutorul lui Dumnezeu, a zidit de la ferestre in sus si a savarsit in anul 7030 (1522) luna noienbrie 6, iar a domniei sale al saselea curgator si a fost sfintita cu mana Prea Sfintitului Mitropolit Kir Teoctist.Pe latura de nord a bisericii se mai pastreaza urme de fresca« Last Edit: Tuesday 06 July 2010, 16:26:06 by Mărioara »
Bucurati-va!


Offline Mărioara

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 18.410
Re: Tara de Sus
« Reply #1 on: Monday 05 July 2010, 09:50:40 »
Cruce din exterior de pe latura de nord:
Si interiorul- am ajuns la vremea slujbei vecerniei- vineri:M-au impresionat-intrigat la toate frescele bisericilor ce vor urma, ca si aici, scenele martirajului sfintilor crestini: capul inconjurat de nimb, stand cuminte si linistit deoparte de trup. Dar ramas viu, marturisind- martir=marturisitor.
Bucurati-va!

Offline Mărioara

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 18.410
Re: Tara de Sus
« Reply #2 on: Monday 05 July 2010, 10:04:03 »
In aceasta biserica sta Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, adus (la anul 1402), de catre voievodul Alexandru cel Bun de la Cetatea Alba, unde a fost martirizat pe la 1330. Cine e si ce a facut acest sfant in viata si dupa aceea:  http://sfantulioancelnou.ro/

A fost sarbatorit ca in fiecare an pe 24 iunie, in ziua Nasterii Sf. Ioan Botezatorul

Se simte o mare blandete si bunatate in preajma acestui sfant.

« Last Edit: Friday 09 July 2010, 03:45:16 by Mărioara »
Bucurati-va!


Offline Mărioara

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 18.410
Re: Tara de Sus
« Reply #3 on: Monday 05 July 2010, 10:15:13 »
 • Biserica Învierea Domnului- ctitor Doamna Elena Rareş, soţia voievodului Petru Rareş- pisanie: Cu voia Tatălui şi cu ajutorul Fiuluişi cu săvârşirea Sfântului Duh, acest lăcaş sfânt închinat Învierii Domnului a fost început şi terminat de Elena, Doamna lui Petru Voievod, fiica lui Ioan Despot Ţar, pentru mântuirea sufletului Domnului ei Petru Voievod şi pentru sine, înanul 7059 (=1551) luna ianuarie, 15 zile. • Biserica"Sf. Dumitru" -ctitor Petru Rares- pisanie:
  Cu vrerea Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savârsirea Sfântului Duh a binevoit binecinstitorul si de Hristos iubitorul Io Petru Voievod, din mila lui Dumnezeu Domn al Tarii Moldovei, fiul lui Stefan Voievod cel batrân, sa zideasca biserica în mijlocul târgului Suceava, unde este hramul Sfântului slavitului, marelui mucenic si purtator de biruinta Dimitrie, izvorâtorul de mir. Si a început a zidi în anul 7042 (=1534) august 10 si s-a ispravit în anul 7043 (=1535) august 30 si s-a sfintit cu mâna Preasfintitului Mitropolit Teofan.  Ca la multe alte biserici, raman pe ganduri vazand parti ale ei si semne de urme pe unde au trecut atatia si atatia oameni de-a lungul timpului- ca acest prag de piatra tocit de pasi intrand si iesind timp de aproape 500 de ani.« Last Edit: Friday 09 July 2010, 03:48:14 by Mărioara »
Bucurati-va!

Offline Mărioara

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 18.410
Re: Tara de Sus
« Reply #4 on: Monday 05 July 2010, 10:22:05 »
In parcul din centru, statuia lui Ciprian Porumbescu (din cauza vremii n-am putut ajunge la Stupca)
Cetatea de scaun

Cam cum aratau casele pe vremuri in Suceava, azi o 'darapanatura, e a statului' cum a insultat-o cineva din vecini« Last Edit: Monday 05 July 2010, 10:22:32 by Mărioara »
Bucurati-va!


Offline Mărioara

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 18.410
Re: Tara de Sus
« Reply #5 on: Monday 05 July 2010, 10:45:58 »
Si uite-l si pe Nico (vorbeam pe un topic cum ca e o reclama la UPC in care parca aduce cu personajul)Galeriile, langa hotelul unde am stat, la intrare dinspre Falticeni- a fost ceva animatie in seara aceea- a cantat Mihai Treistariu, pe langa altii; unii cumparau, altii stateau la show, altii erau pe terenurile de mini-baschet sau la mesele de ping-pong- o multime de adolescenti, adulti cu copii. Incep sa constat si sa admir frumusetea fetelor de moldoveni- o dulceata, o armonie, foarte frumoase cu adevarat.
Aceste galerii sunt altceva pe langa Iuluis Mall- in cealalta parte a orasului, unde se petrec alte si alte minunatii de evenimente.
Mi se pare ca de cand e Flutur la butoane in Suceava se intampla o viata de sine statatoare si vivace culturala si de alte naturi. De ex. el si Arh. Pimen al Sucevei au initiat acum vreo 2-3 ani aducerea flacarii vii de la Ierusalim de Paste si desi o face si Patriarhia de atunci, ei o fac in continuare separat si pe cont propriu.


M-au incantat la galerii cei de la paza- asa voinici mai rar


Iar dimineata, pe langa aceste galerii, avand pe fundal orasul, pasteau cirezi de vaci linistite (imi pare rau ca nu se vede)
Sambata la pranz am fost la Muzeul de istorie la o intalnire cu fosti detinuti politici pe tema creatiei literare si rugaciunii in inchisori- in stg este monahul  Moise de la Mănăstirea Oaşa, cel care este preocupat de marturia crestina din inchisorile comuniste- vrea sa alcatuiasca un Pateric al inchisorilor (a vorbit cu sute de fosti detinuti, a consultat mii de dosare la CNSAS)- este autorul cartii Sfantul Inchisorilor-Valeriu Gafencu- carte pe care am citit-o in zilele de ploaie de la Putna. Este o carte esentiala, de nelipsit pentru copii si tineri: istorie si educatie la baza.
http://www.agnos.ro/magazin/product_info.php?products_id=36

Este un monah tanar, foarte intelept si realist, cu priza fara cusur la prezent.
Am remarcat frumusetea exceptionala a mainilor domniei sale: imi imaginez ca doar Rafael sau alti pictori ai Renasterii florentine puteau avea asa maini.


« Last Edit: Friday 09 July 2010, 03:50:21 by Mărioara »
Bucurati-va!

Offline Mărioara

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 18.410
Re: Tara de Sus
« Reply #6 on: Monday 05 July 2010, 11:33:35 »
Moldova si istorie, un site cu informatie buna despre domnitori- dinastia Musatinilor

http://moldova650.asm.md/node/6


Suceava- Mitocul Dragmirnei - Dragomirna

a fost vremea teiului inflorit- si lumea culegea de zor, precum si a cireselor, dar mai incolo cu poze

La Manastirea Dragomirna: 19-20 iunie, orele 16h-13h (aprox. 24h)
Ctitorie a Mitropolitului Moldovei Anastasie Crimca- 1609. Cu o biserica foarte inalta si alungita, cu o turla foarte eleganta, alba, dantelata in piatra (din pacate in restaurare acum si acoperita de schele). E o forma de biserica foarte diferita de restul arhitecturii bisericesti moldovenesti- incomparabil mai inalta, unica nu numai in Moldova, dar in toata Romania si chiar in toata lumea ortodoxa.
Manastire cu 55 vietuitoare, viata de obste.
Si foto la apus de soare, chiar mai mult, la lasarea serii, dupa vecernia de sambata spre duminica- zidurile exterioare si biserica cimitirului« Last Edit: Friday 09 July 2010, 04:07:50 by Mărioara »
Bucurati-va!

I Translate it

Offline Mărioara

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 18.410
Re: Tara de Sus
« Reply #7 on: Monday 05 July 2010, 14:58:37 »
Dupa Sf. Liturghie de la Dragomirna, unde biserica a fost arhiplina, m-am grabit sa-mi continui drumul. Unele maicute nu indicau drumul scurt- prin padure, plouase mult, drum forestier. Ar fi trebuit sa ma intorc in SV si sa iau alta ruta (14 km). Am ales padurea, drumul a fost foarte bun.

Am cantat cat m-au tinut plamanii 'Padure, padure deasa' ca sa sperii salbaticiunile, pana a nu se speria ele de mine in linistea fara tipenie- e o cale de 6 km intre Dragomirna si Patrauti peste deal, prin aceasta padure

Abia spre capatul ei, putin dupa ce facusem aceasta poza, am zarit furisandu-se niste tineri tingani cu un fel de plase-navoade- cred ca culegeau cu ele flori de tei, ma gandesc. M-am cam grabit, noroc cu satul care se apropia.
Mare surpriza am avut la intrarea in Patrauti: exclusiv tigani. M-am cam mirat, oare nu sunt in Bucovina?
Preoteasa de la Patrauti- o tanara cu aspect de oraseanca desavarsita, cu un baietel de 1 an si cevaminunat de frumos in carucior , mi-a spus ca sunt vreo 2000 de tigani in Patrauti.
Tot ea mi-a deschis biserica monument, care e in plina restaurare.
Nu l-am cunoscut pe sotul ei- preotul Hera, cred insa ca l-am intalnit mult mai jos in sat conducand un cortegiu mortuar- o batrana.
Cred ca sunt niste oameni de toata isprava, preotul si sotia lui, caci site-ul lor e impecabil:
http://www.patrauti.ro/

De pe acest site adaug aici:

Pisanie: ''IoŞtefan Voievod, Domn al Ţării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a început săzidească această Mănăstire în numele Sfintei Cruci in anul 6995 (1487) lunaiunie ziua 13''. 
 • cea mai veche biserică păstrată dintre ctitoriile voievodului
  » cea mai veche biserică ortodoxă Monument Unesco din România
  » cea mai veche biserică construita în stil moldovenesc
  » biserica cu cea mai veche pictura interioara siexterioara din Moldova


  si singura manastire de maici dintre ctitoriile lui Stefan.

Faimoasa scena a Cavalcadei Sfintei Cruci- despre care gasiti lamuriri pe site-ul sus-mentionat- in 2 variante


Tabloul votiv- Stefan, Maria Voichita si copiii- intre care fiul sau Bogdan, urmas la tron
Tot un prag de piatra imputinat de multimea pasilor sutelor de ani

Altarul cu masa- pe care se afla o cruce mica translucida de sticla
 • In clopotnita de lemn de alaturi de biserica, cruci de mormant stravechi


« Last Edit: Friday 09 July 2010, 04:35:53 by Mărioara »
Bucurati-va!


Offline Mărioara

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 18.410
Re: Tara de Sus
« Reply #8 on: Monday 05 July 2010, 15:57:35 »
Parhauti
desi se aseamana denumirile si pe harta par aproape (Patrauti), nu-i chiar asa, e destul de intortocheat drumul- Patrauti- iesire in soseaua SV-Radauti, spre Darmanesti si de aici la dreapta spre Todiresti, m-a mai prins si-o ploaie intre timp, trecatoare din fericire. Ca si la Patrauti, biserica monument este inchisa pentru restaurare, asa incat a trebuit sa caut din nou persoana care sa-mi deschida. L-am gasit cateva case in apropiere, foarte amabil, are un fiu la master la Teologie in Buc. Mi-a dat toate explicatiile necesare, anume si ca a venit in vizita Printul Charles si urmeaza sa mai vina zilele urmatoare cu grupuri de oameni instariti, poate ii determina sa doneze pentru restaurare.
Biserica e abia la inceputul procesului de restaurare, pe jos nu mai exista niciun fel de podea, e decapat pana la pamant, iar fresca are doar din loc in loc cateva fragmente de proba curatate. Biserica e imensa, de afara da impresia de fortareata. Dar inauntru dimensiunile sunt mai reduse, caci zidurile au o grosime considerabila- efectul asta se resimte cel mai bine la Arbore, urmatoarea biserica monument din drumul meu.

Parhauti- ctitorita in 1522 de logofatul Gavriil Trotusanu, cu o pictura originala de la 1530.


PridvorulIntrarea, cu vedere spre pridvor

In aceasta biserica era totul foarte intunecat si amenintator de distrus, doar peretii ici si colo mai dezvaluiau cate un fragment de fresca, semn ca in acea intunecime mai exista viata. Aceste biserici au supravietuit cu greu, cu lupta, cu multa rezistenta: pur si simplu sute de ani a plouat in ele, au fost lipsite de acoperis sau au fost pradate- turci, austrieci. Clopotele le-au fost luate pentru a fi topite si transformate in tunuri. Nu mai vorbesc de alte odoare sau de distrugerea frescei.
Personal cred ca este o minune ca au ramas in picioare multe dintre ele, asa cu obrazele brazdate, dar cu o viata incredibila intr-ansele.

Aici, intre candelabru si fereastra din spate trebuia sa fie catapeteasma care desparte naosul de altar. A ramas doar scheletul, pentru ca tampla a fost depozitata in intregime pentru restaurare.
Scara in spirala sapata in piatra care urca in clopotnita- foarte ingusta si abrupta, abia m-am putut strecura ca sa o pot urca, lipindu-ma de zid.

Vedere din clopotnita- cu biserica noua de lemn in care se slujeste si cimitirul

« Last Edit: Friday 09 July 2010, 04:38:51 by Mărioara »
Bucurati-va!

Offline Mărioara

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 18.410
Re: Tara de Sus
« Reply #9 on: Tuesday 06 July 2010, 07:25:08 »
Intre Parhauti si Arbore- destul de mult drum de parcurs, cu sate si oamenii lor.
O pauza de poze despre oameni si sate: nu le-am prea facut poze pentru ca odata luat drumul, greu mai poti poposi, daca nu este o ocazie pentru asta. Iar in multe randuri, cand peisajul imi taia respiratia, ploua de rupea- cum a fost pe culmile Ciumarnei- de la Sucevita spre Moldovita.
Dar am facut-o cand am ajuns la Arbore- poze satului si unor oameni. Si datorita faptului ca trebuit sa admit ca, spre orele sapte seara si cu o furtuna ce tocmai trecuse, nu mai e cazul sa incerc sa ajung la Radauti si ar fi bine sa innoptez in Arbore. Cu aceasta ocazie am facut si poze unei asezari care mi-a placut in mod deosebit: desi gazda la care am stat mi-a spus ca sunt multi oameni- tineri plecati sa munceasca in strainatate, mie mi s-a parut foarte animata atmosfera (era duminica seara), foarte vie, o multime de tineri prin sat si pe la casele lor.
Asemenea am vauzt in cam toate satele pe unde am trecut in aceasta zona- delimitata de Suceava-Radauti-Vicovu de Jos- Putna- Vatra Moldovitei-Gura Humorului-Falticeni-Dolhasca (cam in acest perimetru m-am deplasat). Am vazut sate animate, oameni la lucru, case noi sau renovate, multe-multe pensiuni foarte frumoase, mi-a placut in special ca oamenii folosesc mult caii- unii asa de frumosi si de bine ingrijti! pentru transport (calare sau cu caruta, pentru munci), magazine, supermarketuri, firme si depozite de mat. de constructie sumedenie- pentru ca se construieste foarte mult.

Revenind la drumul lung facut in dupa-amiaza de  duminica 20 iunie, undeva dupa Todiresti m-am intalnit cu receptionera de la hotelul din Suceava unde am stat- o tanara care nu prea zambea- probabil ca mergea acasa, cred ca era pe drum cu parintii- si m-am salutat cu ea- acum mi-a zambit, si eu, ce lume mica. Primul buna ziua dat unui om pe care-l mai vazusem vreodata, ca celelalte sute de buna ziua alaturi de Doamne-ajuta! le-am dat dupa obicei la sat cam tuturor oamenilor pe care i-am intalnit pentru prima oara in viata: de la porti, din ograzi, de pe caruta, cal sau bicicleta etc.

Cam asta ar fi unul din avantajele calatoritului pe bicicleta prin sate: ca vezi oamenii si le poti da buna ziua, iar ei sa-ti raspunda, ca poti sa te deplasezi pe un ritm nici prea-prea nici foarte foarte, atat cat sa ajungi la destinatie in timp bun si pe parcurs sa poti si vedea curti, case, gradini, animale, campuri chiar de la o inaltime privilegiata decat mersul pe jos, nu mai vorbesc de cel in masina.
Totusi, ce perspectiva suverana au sau aveau cei care mergeau calare! aia da viziune despre lume si viata!
In SV sunt 2 herghelii la care n-am ajuns in acest timp- la Radauti si la Lucina- departe, spre Izvoarele Sucevei, cu alte ocazii.

Despre oameni: la Buc. am luat autobuzul Flaticeni-SV-Radauti cand era cu motoarele gata de plecare- pe la 7h30. Sunasem in avans sa ma informez despre, mai ales daca-mi pot lua bicicleta si-am primit asigurari formale. Soferul autobuzului, un om roz la obraz si voios n-a mai stat pe ganduri si m-a imbarcat in cateva minute, cu bicicleta 'pi interval'. S-a mai interesat bucuros de mine si de bicicleta cand am platit biletul, iar la coborare in SV i-am multumit foarte mult si m-am interesat de orarul curselor pt. Buc. Mi-a dat nr. de mobil, caci au o zi da, una ba: 'De cine sa intreb?' 'Corniel' eu notand 'Domnul Cornel' el 'Doar Corniel, ca Domn este unul singur' si m-am cam rusinat, dar in sinea mea bucurat ca am ajuns in tara cu oameni langa Dumnezeu.
La SV m-au remarcat la Manastirea Sf. Ioan pe rand doua doamne si fiecare s-a interesat bland si decent, fara iscodire, incotro merg si mi-au dorit sa-mi ajute si sa ma ocroteasca Dumnezeu sa ajung unde mi-am propus si asa a si fost, ablsout in orice clipa a drumului. Cand ploua, gaseam adapost, cand trebuia sa plec, plecam, drumurile line si oamenii foarte aproape si buni.
« Last Edit: Friday 09 July 2010, 04:43:42 by Mărioara »
Bucurati-va!

Offline albastra

 • Sr. Member
 • ****
 • Location: Canada
 • Posts: 4.556
Re: Tara de Sus
« Reply #10 on: Tuesday 06 July 2010, 07:39:18 »
Faine locuri Marioaro.
Sper ca ai gasit si ce cautai.
Din cate simtz io, ai fost pe acolo, nu numai sa vezi ci si sa cauti raspunsuri.

Ce trist este sa le vezi toate asa de parasite/distruse. Asta e cuvantul de ordine in RO ''distruse''. Nu conteaza cine le distruge....apa vantul omul.

Stiu ca e si mai trist sa vorbesc eu de buget de restaurare ( tocmai in toiul inundatiilor) dar daca nu vor salva comorile astea ce au rezistat de-a lungul secolelor, va fi tarziu intr-o buna zi. O sa vedem manastiri reconstruite ( copii fidele) din platic si photoshopate pozele. Trist.

Cand am trait in RO, am vizitat aceste manastiri, in lung si-n lat. Frumoase locuri si incarcate de istorie. Pacat de D-zeu ca le lasa asa de izbeliste. Ceea ce m-a frapat , vazandu-le la tine in poze, este culoarea asta cenusie...de parca Ro, nu va scapa in veci.

Ce trist.

 :(
''Adevarul, pur si simplu, este rareori pur si nu este niciodata simplu. ''  Oscar Wilde

Offline Mărioara

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 18.410
Re: Tara de Sus
« Reply #11 on: Tuesday 06 July 2010, 08:23:13 »
Ca sa ajungi in Arbore dinspre Todiresti treci prin Cajvana: la intrare dinspre Todiresti e o portiune de constructii noi, una si una, inca neterminate, dar totul e pustiu, nu locuieste nimeni- si cam mergi vreun km tot asa. Straniu. Insa odata ce intri in zona de sat locuit, incepi sa te lamuresti. N-am facut nicio poza, desi era de pozat. Cajvana e un fenomen. Nu mi-a placut pentru ca totul e nou, abia daca am zarit vreo cateva case vechi sau renovate care sa iti spuna ca esti in Bucovina. Totul era nou si supradimensionat, asa ceva n-am prea mai vazut prin sate- in masa case uriase. Si din spusele gazdei de la Arbore, satul nu a fost prin traditie unul rasarit, dar 'cajvanenii s-au tras unul pe altul' in sensul ca s-au ajutat plecand in strainatate sa munceasca pentru casele acelea.
La iesire din sat cerul se pregatea de-o furtuna, am stat o vreme la un service auto, n-a venit ploaia, asa ca am luat-o devale spre Arbore- la intrare in acest sat atat de frumos si armonios: nou cu vechi impreuna parca de cand lumea (opusul Cajvanei), am auzit dinspre o carciumioara de pe dreapta drumului chiar cantari live de-ale locului cu trompeta si acordeon parca. N-am mai oprit ca era panta numai buna de ajuns inainte de ploaie la biserica monument- am intrebat pe cineva care mi-a indicat locul si m-a sfatuit sa ma grabesc sa mai prind ghida acolo- duminica spre orele 18h30 am ajuns in Arbore.
La biserica ghida nu era, inca cativa vizitatori pe afara, am apucat sa fac cateva poze si a inceput furtuna- am ramas la adapost sub clopotnita la intrare, unde m-a gasit clopotarul care venise sa traga clopotele pentru furtuna (sa se mai risipeasca norii). Cu el am mai vorbit despre monument si el mi-a recomandat sa innoptez la Casa galbena, unde pot gasi si o masa calda.

Arbore 20-21 iunie 18h30-10h30
o biserica monument la care am visat dinainte sa o vad, este atat de frumoasa!
Cateva note culese despre dansa:

Arbore- biserica de mir (nu manastire), ca si Parhauti, cu hramul Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, e o ctitorie boiereasca- 1503 de Hatmanul Luca Arbore al Sucevei (si  portarul cetatii timp de 40 de ani!) pe vremea lui Ştefan cel Mare, sfetnicul de seamă al lui Bogdan al III-lea, tutorele lui Ştefăniţă Vodă, cel care i-a si curmat zilele- Din Letopiseţul lui Grigore Ureche:
...în 1523 "în luna lui aprilie, în cetatea Hârlăului, Ştefăniţă Vodă au tăiat pre Arburie hatmanul, pe carile zic să-l fi aflat cu hiclenie".


Pictura interioara si exterioara este facuta in 1541 de un laic- meşterul moldovean Dragoş Coman din Iaşi.

In acea piatra scobita regulat si-a amestecat 'Dragossân' culorile pentru minunea de pictura ce a ramas dupa dansul-

Artistul dovedeşte geniu: umblat pe multe meleaguri străine, el inovează, are o viziune nouă faţă de înaintaşi, reuşeşte o sinteză îndrăzneaţă între elementele orientale şi occidentale bine integrată totuşi în tradiţie. Se păstrează canonic Imnul acatist (la miazăzi), dar Asediul Constantinopolului capătă substanţa real-istorică (asediul perşilor din anul 626); reprezintă doar o aliniere formală impusă de moment, opţiunea antiotomană a pictorului fiind evidenţiată prin actualizarea Cavalcadei (în interior). Drumul magilor, Maica Domnului şi alte scene denotă o înclinaţie spre peisajul stâncos, pe un fundal preponderent verde, ca şi la Judecata de Apoi unde găseşte unele soluţii proprii de fluidizare a mişcării personajelor. În Cinul de pe absidă, printre sfinţii martiri figurează şi apărătorul de moarte, Cristofor, cu pruncul Iisus pe umăr; este o imagine unică şi neobişnuită pentru Moldova, influenţă a picturii murale din ţările catolice.
Proba de geniu a zugravului rămâne însă decorul faţadei de apus. În marea cavitate unde se fac îndeobşte pomeni şi parastase, întregul perete pare o imensă carte de miniaturi care "…îmbină o viziune parcă de quatrocento italian cu strălucirile emailurilor, stampelor şi covoarelor orientale" (P. Comarnescu). La nici o altă mănăstire nu găsim un asemenea ansamblu de miniaturi considerat de altfel drept cel mai bine realizat din toată pictura epocii Ştefan cel Mare - Petru Rareş. Întâlnim şi aici pe Adam arând, pe Eva torcând (în Geneză), mesenii de la Ospăţul Sfântului Gheorghe sunt aşezati şi cu spatele la privitor (amplasament străin bizantinismului, introdus de Renaşterea italiană), redarea peisajului, a stâncilor în speţă, trimite spre Giotto, dar personajele au o mişcare mai firească, "trăiesc" evenimentul - pe acelaşi fond verde întunecat. Şi tot aici artistul se dovedeşte curajos: la trecerea de pe un zid pe altul, aşează capul balaurului într-o scenă şi coada în alta (aducerea balaurului).
Tranşant, Dragoş Coman introduce în pictura bisericească unul dintre cele mai laice munumente de artă moldovenească.
« Last Edit: Friday 09 July 2010, 04:54:52 by Mărioara »
Bucurati-va!


Offline Mărioara

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 18.410
Re: Tara de Sus
« Reply #12 on: Tuesday 06 July 2010, 08:29:49 »
Stiu ca e si mai trist sa vorbesc eu de buget de restaurare

Multe dintre ele tocmai sunt in proces de restaurare- Patrauti, Parhauti, Arbore
cele mai multe insa sunt deja restaurate si arata foarte bine- Sucevita, Moldovita, Voronet, Humor etc.
la acestea este interzisa fotografierea in interior

Acest ton cenusiu se datoreaza setarilor mele personale pe aparat- nu suport contrastul care iti 'crapa smaltul dintilor'
si pozele cu blitz- chiar si unde e permisa foto in interior, fac fara blitz (protejeaza pictura)
(+ pozele strambe, spre dreapta de obicei)

Am gasit niste locuri si oameni de langa Dumnezeu, daca nu  e parte din rai, nici mult nu mai e de 'pedalat' pana la el.  :happy:
« Last Edit: Tuesday 06 July 2010, 09:16:54 by Mărioara »
Bucurati-va!

Offline Mărioara

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 18.410
Re: Tara de Sus
« Reply #13 on: Tuesday 06 July 2010, 09:14:02 »


Aceasta mana a lui Dumnezeu care aduna strans la sine sufletele sale imi e foarte draga si am regasit-o si la alte fresce de biserici din Bucovina (in scena Judecatii de apoi, cand marii nostri rugatori- Maica Domnului in dr. si Sf. Ioan Botezatorul in stg. mijlocesc pentru ele- pentru suflete).

« Last Edit: Tuesday 06 July 2010, 09:16:11 by Mărioara »
Bucurati-va!

Offline Mărioara

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 18.410
Re: Tara de Sus
« Reply #14 on: Tuesday 06 July 2010, 09:24:38 »
Interiorul l-am vazut si fotografiat a doua zi dimineata cand am intalnit-o si pe ghida monumentului, care e localnica.

Interiorul bisericii este in restaurare.

Acest galben cred ca este unic frescei de la Arbore, este atat de frumos!


« Last Edit: Tuesday 06 July 2010, 09:39:08 by Mărioara »
Bucurati-va!

Offline Mărioara

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 18.410
Re: Tara de Sus
« Reply #15 on: Tuesday 06 July 2010, 09:38:10 »
Casa Galbena- unde am innoptat, este un loc unde confortul unei pensiuni actuale se imbina discret cu ospetia si omenia de altadata a taranului.
Aceasta familie a trait la Radauti, au lucrat in turism si s-au hotarat sa revina in satul natal si sa faca ce stiu.
Au un site, eu va pun cateva poze cu impresia mea personala (mi-a placut mult ca tanti Maria mi-a spus ca sotului ei ii plac atat de mult bobocii de rata ca i-ar lua si in pat cu el, caci si mie la fel):'Haideti la masa!'
Si interiorul cu camera unde am dormit, baia etc. (lenjeria era ceva organza pe deasupra, impecabila si cu mult gust aleasa, pe langa toate celelalte, totul discret, armonios, impecabil, ca la bucovineni)

Bucurati-va!

Massther Clinic - Massage therapy

Offline Mărioara

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 18.410
Re: Tara de Sus
« Reply #16 on: Tuesday 06 July 2010, 09:58:06 »
Si-apoi am plecat prin sat- sunt poze facute tarziu, dupa ora 19-20 (am mai facut cateva si a doua zi dimineata).

Satul a suferit inundatii intr-o zona a lui cu cativa ani in urma, cum mai spuneam, ghida de la biserica monument mi-a povestit cum au fost salvati ea si familia ei: s-au urcat in pod si stateau cocotati pe o masa si-au auzit din barcile care treceau voci la megafoane- cine mai e viu sa aprinda o lumina, si ea a gasit o lumanare in forma de inimioara ramasa de la tortul de ziua ei si-a ridicat-o in palma prin acoperis. (sper sa nu fi fost grav la ei de data asta, am citit ceva despre Clit, satul de peste deal)

Satul a avut odata comunitate catolica si de germani- reformati- cele doua biserici sunt acum in ruina.

Am fotografiat mai mult casele vechi si gospodariile, pentru ca sunt atat de frumoase! insa in Arbore sunt multe case noi, impecabile, firesc asimilate celor vechi, multa armonie si bun gust am gasit in satul acesta.

Ex. de casa noua
Si casa instarita veche

« Last Edit: Tuesday 06 July 2010, 16:33:33 by Mărioara »
Bucurati-va!

Offline Mărioara

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 18.410
Re: Tara de Sus
« Reply #17 on: Tuesday 06 July 2010, 10:17:51 »
Vecina Gasei Galbene- batrani de peste 80 de ani (ce frumoasa e dansa!) cu o casa atat de frumoasa! arata impecabil, daca ma credeti. Si totul era din lemn.


Cladirea mai veche a scolii, dar exista si una noua, mult, mult mai mare, de aspectul unui liceu de oras, impecabila (scuzati repetitia, dar nu gasesc alt cuvant)


Si insemne de altadata


Cele doua catedrale- cea romano-catolica si cea reformata


« Last Edit: Tuesday 06 July 2010, 16:31:36 by Mărioara »
Bucurati-va!

Offline Mărioara

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 18.410
Re: Tara de Sus
« Reply #18 on: Tuesday 06 July 2010, 10:22:06 »
A doua zi, spre 10h30 am pornit peste deal, spre Volovat- Radauti, prin Burla
la iesire din sat, o casa tare veche, varuita si cu ornamentatie, o frumusete!
Bucurati-va!

Offline adican

 • Sr. Member
 • ****
 • Location: Montreal
 • Posts: 3.443
Re: Tara de Sus
« Reply #19 on: Tuesday 06 July 2010, 10:56:33 »
Frumos!